以下一番話係我幾經思量同沉重心情下寫的,
希望大家能夠體諒。
自從我7月尾發燒之後,隻眼好紅同不停流眼水,
睇醫生,醫生話我唔係紅眼症,因為我出左街就無咩事,
只要一返自己房,對眼就會再痕,滴眼藥水都無用。
醫生話係因為我對兔毛敏感,不過係發燒後忽然間先有。
情況直至我好返都係咁,我出去住左幾日返黎又係咁,
依家兔兔住o係我男朋友度,但係佢屋企係唔可以長住,
呢個禮拜要遷出。
我已經無辦法再養兔,希望有心人能夠收養。
無意收養都可以睇睇佢相簿, 因我都好耐無上黎分享兔兔消息, 無我facebook ge朋友都可以睇下隻可愛胖...
兔兔資料
名稱: 胖胖
品鍾及顏色: 賓尼兔,啡色,混少量灰色(見圖)
相簿: http://www.facebook.com/album.php?aid=106693
歲數: 3歲 (個樣睇落好bb)
習性: 喜歡被人摸頭,但性格較cool,得意樣搭夠,
      有少爺脾氣,唔鍾意人搞佢d野,但唔會咬人,只會咕咕聲大你,
      極度為食!
      率性而為,隨時隨地攤長自己趴在地下,
      一日中槍幾十次,包睇到飽,
      只會在籠入面去大小,但唔識用廁所。
      食開Oxbow同Momi,唔鍾意食枝,最鍾意食花,
      食Momi都係鍾意食2nd Cut,寧願唔食都唔食枝!
      糧都係食Oxbow成兔糧,但因佢唔得肥,所以每日一定要餵5大塊菜。
主人要求: 18歲以上,要有經驗,或熟讀養兔資料,經濟及家人許可。
          要準備齊全所有用品:
          1. 草(oxbow / Momi 2nd cut)
          2. 針梳 + 排梳
          3. 按摩梳
          4. 廁所底網(q兔方形廁所用),墊料
          5. 胖胖唔鍾意用草架/草球,要用瓷龍貓屋入草
          6. 大籠
          7. 大水樽
          8. 兔袋及冰種
免費配套: 1.Oxbow成兔糧 (剩3/4)
          2.草 (不定)
          3.瓷糧兜
          4.指甲剪
          5.數litres白楊木木糠(圖:)
          6.廁所(無網)
          因胖胖現住的係大大亞加力膠膠箱,不宜搬遷,
          另水樽因特別訂造的膠箱而改造過,不配合籠。
有心人請PM或用e-mail聯絡:[email protected]
本人不願將胖胖送回兔協,因我想親自為胖胖揀個好主人,
不想交與3唔識7的人,申請兔協的人有好多半桶水。
另外新主人不得將胖胖轉售他人(包括意圖及企圖),
否則我祝她/他不得好死!
如果新主人又唔養胖胖,一定要搵個好好好好的主人,
否則我又會同上,祝佢....

cordero 2009-8-14 08:45:19 AM
真係好可惜呀>.<
你咁錫胖胖唔可以再同佢一齊,可惜我暫時未返到hk...
我都好想可以照顧胖胖:050:
chrisyan 2009-8-14 08:47:37 AM
原帖由 cordero 於 2009-8-14 08:45 AM 發表
真係好可惜呀>.<
你咁錫胖胖唔可以再同佢一齊,可惜我暫時未返到hk...
我都好想可以照顧胖胖:050:

胖胖真係好可愛又百厭,
所以我成日叫佢做臭胖....
如果你可以照顧到佢,我真係會好安落.....唉......
smallsuishan 2009-8-14 09:02:36 AM
放心 兔兔咁可愛一定會有好心主人要佢!!
最緊要小心自己身體
cordero 2009-8-14 09:19:16 AM
我今晚打電話問下我屋企人la..
wesky 2009-8-14 09:19:52 AM
真可惜
希望有好心人收養胖胖啦
alaneva 2009-8-14 10:17:22 AM
胖胖你要幸福啊~祝福你!!
喵女)) 2009-8-14 10:22:07 AM
好想收養佢
好可憐呀#^37^#
但棋棋只有17歲
BB囡 2009-8-14 10:53:07 AM
放心啦..一定有個好主人照顧佢嫁..
你唔好太擔心啦...
胖胖咁可愛一定好多人要..
lingyan 2009-8-14 11:33:59 AM
你唔係有幾隻兔兔 ??
珊迪小姐 2009-8-14 12:44:16 PM
胖胖好得意呀!!? =)
發完燒無啦啦會對兔毛敏感??
吾好嚇我啦,我今日發緊燒請左病假!! :067:
有無得醫嫁???
芝士媽 2009-8-14 01:45:17 PM
一定好唔捨得啦 #^56^#
希望胖胖搵到個好主人~
光之天使)) 2009-8-14 01:53:49 PM
希望胖胖搵到好主人la~~
chrisyan 2009-8-14 01:55:40 PM
原帖由 lingyan 於 2009-8-14 11:33 AM 發表
你唔係有幾隻兔兔 ??

係呀, 一開始係架...
不過雪兒好耐之前因為腸停, 睇左醫生之後涯左半個月就去左, 佢差唔多時,我一直抱住佢, 佢係我懷抱中去ge.
只於夢夢, 胖胖一直當佢係大佬, 成日捐落夢夢肚底下, 飲水又會讓夢夢,可惜夢夢同胖胖相處左半年後開始係咁蝦胖胖,
胖胖飲緊水時夢夢就會即刻過去同佢爭,同細細力咬佢.其實夢夢又會lam胖胖. 最斃係我俾幾多草,夢夢一定食去3/4,
胖胖食草食得比較少, 所以夢夢一直肥大, 胖胖一直瘦, 我見唔係辦法, 就分開佢地養.
一開始知道有敏感, 我以為係夢夢長毛易惹敏感d,所以先俾朋友暫養,
後來知道連短毛胖我都受唔到....
朋友依家已經應承照顧夢夢.....
可憐我要同胖胖分離........佢真係算係飽經風雨...今次已經係第4次....胖胖少爺脾氣都好容易理解....
chrisyan 2009-8-14 01:59:45 PM
原帖由 珊迪小姐 於 2009-8-14 12:44 PM 發表
胖胖好得意呀!!? =)
發完燒無啦啦會對兔毛敏感??
吾好嚇我啦,我今日發緊燒請左病假!! :067:
有無得醫嫁???

敏感呢樣野好神化ga...
我第一次食蟹會敏感...雙眼腫曬...
第二次食就完全無問題...
我有個朋友一向對我d兔無咩反應, 點知突然一次上黎 好似我依家咁, 係對眼有事...
其實我日日都幫佢地梳毛, 甩毛應該唔太嚴重GA LA ...

快速發帖