以下一番話係我幾經思量同沉重心情下寫的,
希望大家能夠體諒。
自從我7月尾發燒之後,隻眼好紅同不停流眼水,
睇醫生,醫生話我唔係紅眼症,因為我出左街就無咩事,
只要一返自己房,對眼就會再痕,滴眼藥水都無用。
醫生話係因為我對兔毛敏感,不過係發燒後忽然間先有。
情況直至我好返都係咁,我出去住左幾日返黎又係咁,
依家兔兔住o係我男朋友度,但係佢屋企係唔可以長住,
呢個禮拜要遷出。
我已經無辦法再養兔,希望有心人能夠收養。
無意收養都可以睇睇佢相簿, 因我都好耐無上黎分享兔兔消息, 無我facebook ge朋友都可以睇下隻可愛胖...
兔兔資料
名稱: 胖胖
品鍾及顏色: 賓尼兔,啡色,混少量灰色(見圖)
相簿: http://www.facebook.com/album.php?aid=106693
歲數: 3歲 (個樣睇落好bb)
習性: 喜歡被人摸頭,但性格較cool,得意樣搭夠,
      有少爺脾氣,唔鍾意人搞佢d野,但唔會咬人,只會咕咕聲大你,
      極度為食!
      率性而為,隨時隨地攤長自己趴在地下,
      一日中槍幾十次,包睇到飽,
      只會在籠入面去大小,但唔識用廁所。
      食開Oxbow同Momi,唔鍾意食枝,最鍾意食花,
      食Momi都係鍾意食2nd Cut,寧願唔食都唔食枝!
      糧都係食Oxbow成兔糧,但因佢唔得肥,所以每日一定要餵5大塊菜。
主人要求: 18歲以上,要有經驗,或熟讀養兔資料,經濟及家人許可。
          要準備齊全所有用品:
          1. 草(oxbow / Momi 2nd cut)
          2. 針梳 + 排梳
          3. 按摩梳
          4. 廁所底網(q兔方形廁所用),墊料
          5. 胖胖唔鍾意用草架/草球,要用瓷龍貓屋入草
          6. 大籠
          7. 大水樽
          8. 兔袋及冰種
免費配套: 1.Oxbow成兔糧 (剩3/4)
          2.草 (不定)
          3.瓷糧兜
          4.指甲剪
          5.數litres白楊木木糠(圖:)
          6.廁所(無網)
          因胖胖現住的係大大亞加力膠膠箱,不宜搬遷,
          另水樽因特別訂造的膠箱而改造過,不配合籠。
有心人請PM或用e-mail聯絡:[email protected]
本人不願將胖胖送回兔協,因我想親自為胖胖揀個好主人,
不想交與3唔識7的人,申請兔協的人有好多半桶水。
另外新主人不得將胖胖轉售他人(包括意圖及企圖),
否則我祝她/他不得好死!
如果新主人又唔養胖胖,一定要搵個好好好好的主人,
否則我又會同上,祝佢....

chrisyan 2009-8-14 02:01:55 PM
原帖由 芝士媽 於 2009-8-14 01:45 PM 發表
一定好唔捨得啦 #^56^#
希望胖胖搵到個好主人~

我今日買菜菜俾佢食都唔見得佢呀....以前我總係逐塊餵佢.....
勞仔 2009-8-14 02:23:39 PM
敏感,有無試過食中藥去醫丫?
有時西醫未必醫得到,反而中醫或針炙會更有用喎。
chrisyan 2009-8-14 03:01:02 PM
原帖由 勞仔 於 2009-8-14 02:23 PM 發表
敏感,有無試過食中藥去醫丫?
有時西醫未必醫得到,反而中醫或針炙會更有用喎。

我無試過呀...不過敏感我諗中藥未必幫我解決到...
好似我家姐對芒果敏感, 我阿媽對牛肉,蝦敏感呢d都無得斷尾架...
debbie1222 2009-8-14 03:55:31 PM
(((可憐我要同胖胖分離........佢真係算係飽經風雨...今次已經係第4次....胖胖少爺脾氣都好容易理解...)))
第4次是什麼意思??係咪以前有3位主人連埋你共4位唔要胖胖??
cordero 2009-8-14 04:01:36 PM
我淨係知胖胖係兔協黎bor...原來佢有咁長歷史ga?
hh0 2009-8-14 09:10:59 PM

回復 21# 的帖子

唔好斷章取義, 引起不必要既誤會, 貼題吧
redbean 2009-8-14 09:13:12 PM
我覺得你真係可以試下中醫,
不過要有料個d

我之前一宜都無敏感
不過自從養左兔兔

隻手就一直生水泡,脫皮,痛,爛手
睇極西醫都唔好

我諗住放棄去醫架啦
就算要我成世係咁
我都唔會放棄我隻兔兔
如是者過左八個月

跟住我因為其他身體問題
去睇左一個中醫
點知食左兩個星期
隻手就無事啦

所以你可以去試下
我可以pm個中醫俾你
因為我之前睇左好多無料既
曬曬d心機,金錢, 時間
所以要搵個好既

如果你有朋友可以幫你take care 佢地幾個月
可以唔洗放棄胖胖呀...
cordero 2009-8-14 09:17:56 PM
真係咁好:056:
我之前睇過好多無料到既中醫呢
debbie1222 2009-8-14 09:40:57 PM
珍媽要左胖胖la
成為胖胖生命中...((最後一位主人)):020:
cordero 2009-8-14 09:47:38 PM
珍媽係澳洲呀T^T
debbie1222 2009-8-14 09:58:37 PM
珍媽話今晚打電話問下屋企人ma>o<
唔知問成點....
lingyan 2009-8-14 10:48:43 PM

回復 21# 的帖子

佢意思跟本都唔係你講既意思 ....

唔好見到人地講一講兔協就咁大反應 = =|||
只會搞到人地對兔協反感 ...
wesky 2009-8-14 11:12:30 PM
相信樓主有自己認為最合適的做法, 或許有人不認同, 但我們也應當尊重
如有意見, 可嘗試用較溫和的語氣向她提出
smallsuishan 2009-8-14 11:23:30 PM
雖然大家未必有共同既睇法
但係出發點都係為兔兔好

希望胖胖快D搵到岩既主人照顧佢
m1k1 2009-8-15 12:17:04 AM
最衰我吾夠18歲/_\

快速發帖