19/3 早上4點..mocha叫了很多聲...把我嚇醒了...見到佢在抽搐...我抱起他想令冷靜下來

但抱在我懷之時...就斷氣了....停了...完了...世界就好似不在現實之中...

mocha身體就軟了下來...所有回憶都在眼中浮現...

仔...你叫我怎麼辦...到最後還頑皮的在我身上賴尿..是否要話我知...你嬲我工作關係而疏忽了你

你叫我怎向所有姨姨交代...我怎想你媽媽交代...你走得太突然了...

我不應太安心上床訓..應該陪著你...我真的很自責...很心痛...

你的一生都付在我身上...

希望這一天不是真...是夢...

kikocheese 2010-3-19 10:08:44 PM
岩岩睇到個標題,仲以為你又幫mocha影既得意相,點知................
雖然我無見過佢,但係我知道佢係一隻好得意,活潑既兔兔,佢雖然離開左,但係永遠都會係我地個個兔友既心...........
mocha爸,希望你唔好太難過,加油呀,快d平復番心情,我諗mocha係彩虹橋都唔想見到你咁唔開心,撐住呀................
mocha:希望你係彩虹橋會開開心心同其他小朋友玩,如果見到小白,幫我問候下佢,同佢講聲我好掛住佢呀,記得開開心心,唔會再有病痛呀...................
elvisli 2010-3-19 10:09:52 PM
多謝今日去陪mocha走最後一程的朋友..wesky..布甸爸媽..hill爸媽..小米...bonnie..好衷心多謝你地

有你地陪住我同mocha媽..我感到不孤單..這是mocha修來的福..有你們的愛錫. mocha一定會知道...一定會

回到家後..是同一樣的情境.但回到家來卻沒有了mocha的身影..我聽了大家話..食了小小東西..之後睡了一覺

到食飯時間起身..以前張開眼..總有mocha在面前傻傻的扒在地下..好像是在等老豆訓醒..要開餐的樣子

但而家只得番回憶.打開電腦的相片...最後一緝是跟大家兔聚的那一緝..傻傻的..圓圓的..

屋企每一個角落都有mocha的片段...我終於深深的記住了摸著他柔軟手仔的感覺..摸頭仔的感覺

這將永遠放在我心中...

本來將會跟家人搬到新屋企..憧憬mocha終於有跟我的自己一間房..有自己的小天地..不用再困在籠了..

但而家已成泡影...夢想永遠都不能實現了

我自責..我應該要照顧他更好..他病的時候..我沒有帶他入房訓..我應該迫mocha在廁所肯大便後才上床訓

但我太大意了..我低估了..我知我應該做得更多..我沒有盡全力..不應放他一個自己在廳

如果有帶他入房令他可以望住我..可以有冷氣涼..我知道mocha是有機會捱得過的..但我大意了..真的大意了..

我枉為人地老豆...我應該更早發現屎屎變細粒了..但我沒有..是我的責任

好多謝為mocha送上祝福的兔友..mocha成為了小天使..去了新的國度...

mocha的物品我未有決定要怎處理..之後我會向大家交代...謝謝

smallsuishan 2010-3-19 10:22:01 PM
請不要自責
你是一個很盡力愛mocha的爸爸

答應我們
答應mocha好好照顧自己

在這幾天 甚至幾個月可能你會不習慣沒有了mocha
但 記住 mocha只是用了別的方式生活 mocha仍然與你和mocha媽同在
mocha只是提早到兔仔國與其他兔仔一同生活
在那邊mocha也會生活得很好 mocha會在天國看著你 所以你要好好照顧自己

朋友不用說謝..
當是我們為mocha奉上最後的心意
sheepman 2010-3-19 10:26:53 PM
我都唔係太接受到...
即使我未見過mocha,我唔識mocha爸
但通過網上面睇住mocha d相
同mocha爸講過幾句野
而家覺得好親切
mocha爸你已經盡晒力,加油捱埋呢段日子
mocha都唔希望你傷心..
terrychu33213 2010-3-19 10:59:51 PM
Hill媽說得好~
"朋友不用說謝..."
我們也只能夠做到這一點兒吧了!!

Elvis唔好再咁樣自責喇!
你絶對係一個盡責o既爸爸,
Mocha有你哩個爸爸一定覺得好自豪.
Mocha只係換咗個方式生活,
但係佢依然都與你常在,
因為佢永遠都活喺你心入面o既!!
而Mocha亦會喺天上面默默咁守護住你同Mocha媽,
Mocha會喺彩虹橋一個無痛苦又快樂o既地方繼續生活~
blueca25 2010-3-19 11:36:55 PM
我可說是mini house嘅常客, 但好少出post...
不過, 我對mocha呢個名,對佢可愛嘅樣子一啲都唔佰生.
今朝係公司睇到呢個post...個心好酸...
但我深深明白到, 生命總有一個期限
期限一到...任何人都阻止唔到. 唔好責怪自己.
相信mocha 係你身上已經得到佢一生一世嘅幸福同快樂.
mocha並無走到, 佢一直係你個心度, 係你記憶當中,
佢同你一齊嘅一點一滴, 都刻咗係你生命裡面,唔會刪除

祝福...在彩虹橋嘅mocha
祝福...mocha爸掁作, 生活安好
ssc314 2010-3-19 11:41:46 PM
r.i.p mocha.
雖然我未見過你,但對你個名我都有3分親切感
一睇到呢個msg,真係唔太想,so sadness
但你去到個到至少mocha爸唔洗再為你操心!!
振作mocha爸,,佢而家好peaceful架啦
小米 2010-3-19 11:58:09 PM
mocha仔, 姐姐好掛住你,
好掛住跟你去迪欣湖玩時, 你傻傻的跟住我
好掛住你既臭脾氣,
好掛住你既大跺步,
姐姐覺得你很幸福,
走的時候有爸媽一直陪伴在身邊, 又有咁多哥哥姐姐送你、祝福你
你一定很想安慰那還在自責的傻爸
那麼, 你一定要多到夢裡告訴爸鎷:
你現在過的很好, 亦要爸爸過的更好
要重新振作, 好好的照顧自己和媽媽
redbean 2010-3-20 12:38:03 AM
見到呢個 post 真係好突然,
好唔開心
平時成日見到 Mocha d 相....
覺得好似好熟悉咁
對Mocha 都產生了感情...

elvisli, 你唔好自責
其實你已經做得好好
唔好令 Mocha 走得唔放心

Mocha 宜加應該健健康康 咁同其他兔兔玩緊

振作呀...
locke_siu 2010-3-20 01:15:13 AM
mocha爸, 你唔好再自責la,
為左兔兔你一定好多晚冇好好咁休息過,
為左兔兔你一定一直都擔心到食唔安,坐唔樂,
即使係凌晨4點, 即使隔住房同廳,
你都仍然可以陪住 mocha走上最後一段路,
我知你已經盡左最大既努力架la

我相信mocha 佢都會感受到你默默既付出架,
佢會係彩虹橋到睇住你架, 感受你既情感,
所以你一定要快d振作,
話比天國既mocha 知叫佢唔使擔心呀,
等佢可以係天國快快樂樂咁過呀
喵喵 2010-3-20 01:15:13 AM
希望mocha去到彩虹橋開心生活啦∼
mocha爸你都唔好太傷心了∼ 
仲記得塔門之旅mocha同喵喵玩得好開心
我岩岩都同喵喵講左佢個朋友走左了... ><
mocha爸你已經盡左你既責任 mocha已經感覺到你對佢既關懷同關心
你係一個好好既兔爸呢 請不要再自責了∼∼
mocha去到彩虹橋有同佢一樣樣的兔兔同佢玩∼ 不會寂寞的∼
Vinkivan 2010-3-20 01:33:51 AM
兔兔嘅離開, 並唔會係每一個盡責嘅主人所希望的, 你喺MOCHA生前為佢做嘅已經好多, 我相信佢會知道, 亦會感受到, 你唔好太自責喇~ MOCHA走前都大叫去通知你, 証明佢真係好愛你呢個老豆, 佢無悔曾經生活喺你呢個家, 雖然只係短短嘅三年, 但MOCHA會感到幸福、快樂... 你永遠都係佢好爸爸, 佢永遠都係你嘅乖仔, 即使佢已經離開, 但你哋之間心中嘅連繫係唔會分離, 係會永永遠遠咖~ 你要加油呀~~~ 我哋會為你打氣~!!!!
neutraly 2010-3-20 04:07:53 AM
無上黎一排,估唔到一上黎就收到咁0既消息...
我仲好記得mocha係兔聚強而有力0既dum地聲,由於佢腳仔大.最大聲係佢!^^

mocha爸媽.好好保重!係彩虹橋會有好多兔地同mocha一齊好好咁生活!
不要太難過及自責!:020: mocha都唔想見到你咁樣!

我都曾經陪過一隻兔仔走完佢一生一段路!好明白你感受.
抱住佢喊足一晚,直至佢咕一聲+瀨尿...真的崩潰了...
好心痛!係真係喊到心口痛個d痛.......事後亦同你一樣好自責...
點解唔早d帶佢去睇醫生.疏忽左.經一事長一智,之後再養.
有咩事我都會好留意,知道兔地0既病情可以惡化得好快.
同埋腸比較差,有乜唔妥都即刻帶佢睇醫生.雖然前一隻兔仔犧牲左..
但都唔係白費,可以比我地知道養兔地有乜不足,下次可以更小心.

mocha爸..mocha會明白你的!不要自責!多多休息...
波丸媽 2010-3-20 05:19:35 AM
Mocha爸
你不要自責
小山講得岩,你係個好爸爸
mocha到最後都要叫到你醒,都係因為佢想見埋你最後一面先走
老實講,你為佢做既,已經比好多人好太多啦
mocha亦深知你愛佢
佢會好好生活,起天國看守你地架
你地都要振作呀
mocha永遠活在我們心中
千千 2010-3-20 10:59:32 AM
mocha 爸"
你唔好 難過la":050:
mocha 係 彩虹橋" 笑住甘望住你牙":039:
你都唔好要個仔擔心l"
知無:038:

快速發帖