事源:今年屋企有個bb出左世,,
上年屋企人就開始發癲話唔要隻兔仔掉出街
個陣我喊到傻要留住佢,,由於個時大緊肚,,佢地比兔兔留低
而家bb就快識爬,,佢地又嘈,,唉,,
又話bb呢樣又個樣,,同埋今次真係發現bb對兔兔D毛敏感
所以要作出呢個決定:050:

兔仔:
相當健康,,檢查晒,,冇問題
佢黎左我屋企咁耐都冇病過(touchwood!!!)
男仔,,未絕肉,,喵喵兔,,2009年7月10日出世!!
需要大量活動時間,,同中意係冷氣房(我長時間放佢在籠外自己活動)
中意食葉,,食開q兔D草,,o字糧

想搵真心中意兔兔及有經驗ge人收養,,:024:

38498_138420529520410_100000573927343_283614_4572354_n.jpg (106.36 KB, 下載次數: 42)

alanfatfish 2010-7-22 01:07:18 PM
Hi Hi,  呠呠

我也在兔協留意緊領養兔兔,如果你唔介意可否SEND多少少相片或VIDEO給我,我先和太太看看是否合眼緣。
電郵是 [email protected]

我們少許養兔經驗,之前曾於寵物店買過一隻灰色賓尼兔,但小兔因一次被籠內的格格地板困住了小腳,我們為牠鬆開小腳後,仍然未能放鬆下來,不到一會牠可能因驚慌過渡,心臟病發離開了我們。

我們仍然是十分喜愛兔子的,所以今次決定想領養兔子。現時家中基本養兔用品也有。
Thx a lot!!
long~spirit 2010-7-22 01:24:04 PM
兔仔都有感受的,大家相處了咁耐
ping_1312 2010-7-22 01:36:49 PM
佢好似我宜家養緊果隻兔兔~
珊迪小姐 2010-7-22 01:49:07 PM
原帖由 alanfatfish 於 2010-7-22 01:07 PM 發表
Hi Hi,  呠呠

我也在兔協留意緊領養兔兔,如果你唔介意可否SEND多少少相片或VIDEO給我,我先和太太看看是否合眼緣。
電郵是 [email protected]

我們少許養兔經驗,之前曾於寵物店買過一隻灰色賓尼兔,但小 ...

尼位人兄,你個post我吾止一次見過,你係咪周圍出post申請領養兔仔?
alanfatfish 2010-7-22 01:57:45 PM
^_^...我在兩三個forum都有留意緊有無合適的兔兔領養。
可惜都無乜回覆

上星期係uwants都有個兔主聯絡我,最後主人都唔拾得決定自己養番(咁都好事)。
由於太太偏向領養年紀唔好太大的兔兔,所以較難遇到。
珊迪小姐 2010-7-22 02:04:01 PM
身為人母都不能以身作則 尊重生命
真係吾知等時小朋友大個左 知道自己既出現
令小動物被逼走 心情是如何呢
其實只要你定時清潔兔籠 摸完兔兔洗左手先抱BB
兩者真係無衝突嫁 梳毛剪甲果d可以係廁所整 又或者出街整
我好多親戚既小朋友都係同寵物一起成長的
佢地全部都好健康 好有愛心 什至最後寵物老死了 還懂安慰媽媽呢
希望你諗真d先決定啦
珊迪小姐 2010-7-22 02:06:51 PM
原帖由 alanfatfish 於 2010-7-22 01:57 PM 發表
^_^...我在兩三個forum都有留意緊有無合適的兔兔領養。
可惜都無乜回覆

上星期係uwants都有個兔主聯絡我,最後主人都唔拾得決定自己養番(咁都好事)。
由於太太偏向領養年紀唔好太大的兔兔,所以較難遇到。

你想養咩品種既兔啊 兔協愛協都有好多選擇啊
如果你是新手 最好不要選些一歲以下的兔啦
太細個比較難處理 比較易病
alanfatfish 2010-7-22 02:23:58 PM
主要係留意賓尼兔或貓貓的。
我本身都唔係搵太細個D,有D陰影。不過,太太好想見證由細養到大的過程。

我地都上過兔協,同埋都做過義工。由於普遍都偏向四五歲大的兔兔,她有些抗拒(可能一次過見好多好大隻的)..:044:
因此我就留意forum有沒有想幫D細兔搵主人

一切隨緣...^_^
勞仔 2010-7-22 02:33:18 PM
原帖由 alanfatfish 於 2010-7-22 14:23 發表
主要係留意賓尼兔或貓貓的。
我本身都唔係搵太細個D,有D陰影。不過,太太好想見證由細養到大的過程。

我地都上過兔協,同埋都做過義工。由於普遍都偏向四五歲大的兔兔,她有些抗拒(可能一次過見好多好大隻的).. ...

咁你快d約我時間黎睇兔仔啦:050:
angietsang 2010-7-22 02:43:11 PM
好得意呀佢:053:
點解唔同屋企人再雙量下先呀??
其實寵物都有佢地既選擇,你養得佢你就預左照顧佢終老..
唔通你同佢冇感情?成年wo,我諗佢都會好唔捨得離開你:050:
其實定時清潔兔籠果d,我覺得只要乾淨根本同個bb冇底足既.
同埋我覺得萬事都有得傾既一家人
你再考慮清楚先決定啦
alanfatfish 2010-7-22 02:49:47 PM
我都贊成,你再試下同你屋企人傾下先。
再做足D清潔和護理,有機會可以減可愛B敏感架。
總之未到屋企人出最後通告,都唔好放棄。
alanfatfish 2010-7-22 02:51:55 PM

回復 10# 的帖子

HI, 勞仔
我見你無SEND電郵給我,我以為其它兔友已經領養左添...^_^
或者我問下太太,睇下今晚夾唔夾到再call你丫
謝謝
呠呠°)) 2010-7-22 10:36:13 PM

回復 7# 的帖子

其實你有冇自己試過[臭]bb
如果你未試過既 你唔會知要幾多功夫幾多時間去照顧1個bb
兔兔依家正正係換毛時間..
我地以經帶佢出去 梳毛 剪甲..
同埋 自己都有幫佢梳.. 但日日都會飛到周圍都係毛..
真係對兔兔好既 並唔係單單 唔遺棄佢
而係全心全意去照顧佢 陪佢玩..
如果 單單比野佢食 清潔下個籠..
就等同 你日日係屋企 等人比野你食 以及 等次所去
咁你覺得你會唔會開心..
其實有邊個主人 真係會忍心放棄1條陪伴多時既小生命
我地並唔係 隨便咁決定 搵人領養..
我地以經諗左半年 最後都係覺得搵個真係可以全心全意去照顧佢既人
比依家 咁樣好..
請你講野之前 係別人既角度以及兔兔真正雖要咩既方向出法
並不是單單覺得 搵人領養佢 就代表 唔顧及兔兔既感受
wesky 2010-7-22 11:00:04 PM
相信樓主係想清楚先行呢步
既然情況唔允許, 勉強留低, 對兔, 對bb, 對家人的關係只會弊多於利

幫兔兔搵住好人家先係目前最重要的事

快速發帖