我隻兔兔傻咖-3-
找到我咁..,/-\
流血ING

點先令隻兔乖D呀-3-

Untitled 132.jpg (75.69 KB, 下載次數: 135)

-3-

-3-

mnmnvd3vd3)) 2011-8-16 11:11:14 AM
:024: :024: :024: 對佢好失望.-3-
wesky 2011-8-16 11:44:04 AM
抓痕好小事, 你做咩黎先?
mnmnvd3vd3)) 2011-8-16 12:18:44 PM
'泡'佢番入籠:036:
Riela)) 2011-8-16 12:35:01 PM
抓痕好少事, 時常都成手都係

抱入籠唔岩架, 兔兔會覺得咁樣係罰佢
耐左佢就會認為籠係罰佢既地方, 唔係家
你應該係鼓勵佢入返去, 例如係後面細細力推佢屁股一下
做得岩要記得讚, 1,2粒糧作為做得岩既獎品, 摸佢頭仔
雖然未必聽得明你講咩, 但係說話語氣, 感情, 兔兔係感受到
當佢知道做得岩有人讚, 有獎品, 以後就會乖

smallsuishan 2011-8-16 01:04:15 PM
樓主...... 兔兔抓你 係好少事
佢抓你 即係你做左d令佢唔鍾意既野
咁少事你就放棄兔兔....
rnrni 2011-8-16 02:33:54 PM
兔兔的喜怒哀樂就係靠佢生活ge小細節小動作表現俾你知...
佢可能唔中意..驚先會抓人..又可能佢跟本唔中意人地抱佢..
你下次試卜唔好咁, 佢應該唔會無故抓你gar..
:043:
Pauline226 2011-8-16 02:38:48 PM
我的兔兔抓我時, 我會反省是否自己弄到牠, 令牠不安才會抓我....一般來說, 兔兔是不會襲擊人呀!
berki 2011-8-16 02:42:54 PM
爪好少事姐
我7隻最細個仔同爸爸打交我為左保護爸爸(隔住個欄架啦)
俾佢咬到流哂血傷口勁深一定有疤
我都係鬧左佢一句
不如你從佢方面諗下點解佢會咁做?
sillypeko 2011-8-16 03:09:27 PM
原帖由 Riela 於 2011-8-16 12:35 PM 發表
抓痕好少事, 時常都成手都係

抱入籠唔岩架, 兔兔會覺得咁樣係罰佢
耐左佢就會認為籠係罰佢既地方, 唔係家
你應該係鼓勵佢入返去, 例如係後面細細力推佢屁股一下
做得岩要記得讚, 1,2粒糧作為做得岩既獎品, 摸佢 ...

認同認同 ~~ 兔兔通常都唔like抱抱 ~
以前我個隻識聽 " GO HOME" ~ 慢慢訓練啦
抓都係少事 ~ 不要放棄~ 很可憐的~
PILLOW.MA)) 2011-8-16 03:26:48 PM
其實真係好少事
同埋你話愛佢。。。咁點解會唔想養佢?
stephanielwk)) 2011-8-16 04:23:11 PM
我早幾個月被我隻小朋友咬到隻手爆哂去聯針:原因係我伸手入去佢個籠整野果時,我一隻手按住佢個頭、另一隻手整返好條尿片,點知反應吾夠佢快,被佢一擰轉身就咬住我隻手fing吾鬆口!事後我只係話左佢兩句,無打打鬧鬧!因為係我伸手入去整野,而我亦一早知佢吾鍾意人搞佢個籠(特別係佢當時係籠裡面),佢只係想保護自己!咁我應該點做?遺棄佢嗎?我班細路成日都咬�抓我架!我諗係你要調節自己思想去適應去習慣!你抱你小朋友,佢吾鍾意�驚就會掙扎,所以先會整到你!抓幾下就話想吾要,仲話對佢失望?以你人類既思想同智慧,何必同一隻兔兔咁計較?我諗你連話愛小朋友既資格都無,我對你仲失望!由你接佢返屋企開始,不論發生咩事都要一直照顧佢、愛護佢直到終老!
小小夕 2011-8-16 06:02:49 PM
甘少事就話唔想再養兔兔..    你確定真係叫愛佢???

11點50分新鮮出爐   愛的抓抓   
想抱佢 佢走都走唔切...  ..  指甲..

兔奴的烙印

carbee 2011-8-16 06:15:02 PM
其實抓傷好少事,有邊個兔友未比兔兔抓傷過,出血~
你愛佢就要了解佢,為佢著想~
我相信絕大部份既兔兔都唔鐘意人抱,幾親都咁話~
如果你真係好想抱佢既話,就要忍得,
就算佢點抓你咬你都唔可以放手!
如是者日日做,久而久之兔兔都會習慣,但唔一定可以!
如果你只係因為呢d咁小既事而唔要兔兔,
我相信你所講既愛佢,都係有限!:044:
明月 2011-8-16 06:18:10 PM
唔好咁容易就放棄唔養兔兔呀!
你養左兔兔多少日子?
兔兔們很慢熱的,你要俾d耐性呀!
你唔要兔兔,兔兔很可憐的。

快速發帖