如題..
我一返到屋企 我就諗起小白既點點滴滴
佢死去既事實 令我喊完又喊
今日係佢死後既第3日
唔知有咩方法可以沖淡佢死去既悲痛呢?
all_loving_it 2012-5-9 11:04:30 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-9 10:36 PM
其實小白仲未火化..星期6先係
照你咁講..火化既時候係咪要帶佢去接受呢一個既事實呢? ...

明白

比兔兔認屍最好係佢地住既地方或者係兔兔離開既診所, 而且要有足夠既時間比佢跟同伴告別

星期六火化環境5合適, 亦無足夠時間敢做

你拎返小白既骨灰之後再比朱朱認知比較合適

其實係好多動物心理既書籍同報告, 都有提及我所講同伴告別既需要, 因為動物比人既感情更執著同單純, 亦係非常有靈性

mimkey5566 2012-5-9 11:13:44 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-9 11:04 PM
明白

比兔兔認屍最好係佢地住既地方或者係兔兔離開既診所, 而且要有足夠既時間比佢跟同伴告別

朱朱同小白都係各自各玩
小白有時輕輕咁lam佢d毛
朱朱永遠都係低頭
小白接近佢..朱朱就閃去第2邊
算唔算友好~_~?
佢地差唔多係由細到大都一齊..不過係分籠
今年1月先擺埋一齊.. 因為上年12月先絕完育..
對我黎講真係好快..終於兩個有小小感情..
突然死神就帶走左一個=]]
all_loving_it 2012-5-9 11:39:37 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-9 11:13 PM
朱朱同小白都係各自各玩
小白有時輕輕咁lam佢d毛
朱朱永遠都係低頭

兔兔同人一樣, 都有5同既性格, 所以佢地表達感情既方式亦有5同, 有好多兔兔都係外冷內熱, 雖然小白同朱朱一直好似各自生活, 但佢地都會有交流, 而且小白同朱朱都係有交流, 只係未去到形影不離既階段, 佢地一直都係相安無事, 亦相處不錯, 最少無發生5愉快既事, 幾年時間都會建立一定既感情, 而且亦有互動, 大家亦係相互關心, 只係表現得5明顯......

相信小白同朱朱既關係, 小白係扮演住照顧朱朱既角色, 小白係主動, 朱朱係被動

可以既話, 用多d時間好好陪住朱朱, 特別依段時間, 好好安撫朱朱小白離去既突然改變
mimkey5566 2012-5-9 11:41:32 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-9 11:39 PM
兔兔同人一樣, 都有5同既性格, 所以佢地表達感情既方式亦有5同, 有好多兔兔都係外冷內熱, 雖然小白同朱朱 ...

我應該點安撫佢呢..?
mimkey5566 2012-5-10 12:04:20 AM

睇到朱朱係咁搵小白..
我個心真係好難過..
貓仔兔 2012-5-10 01:12:08 AM 來自手機
mimkey5566 發表於 2012-5-9 06:47 PM
THX 睇你咁講 我個心情好左好多 我會好好咁對朱朱架喇 我既老師都好似你咁講..
可能唔想我咁傷心 所以望 ...

係呀,其實動物係好有靈性架,所以好多貓狗都會好似小白同我之前隻兔咁...佢地唔想你傷心難過...
至於朱朱,我諗你暫時用番佢個籠搬番入房同你一齊好啲,等佢放低小白先至算,記唔記得dr.講左兔仔唔食野嘅原因之一係環境轉變呢?所以回復原來咁會好啲,當然我好明白你想佢住大啲舒服啲啦,但而家係你房佢至有熟悉嘅氣味同埋會見到你呢會安心好多!至於少飲水方面,你可以用針筒餵住先,同時俾多啲菜(其實你一日俾幾多菜呢?係咪多到佢唔使飲水呢???)

動物死嘅時候張開眼係正常嘅...不過我唔記得點解喇...

噢...因為前個reply係mtr打,食左幾粒字,我係想講兔兔有好多野唔食得,例如紅羅白...如果令你有hard feeling真係對唔住,我應該prove read後至reply呢!

希望你心情快啲好番啲啦!加油!
貓仔兔 2012-5-10 01:20:15 AM 來自手機
mimkey5566 發表於 2012-5-10 12:04 AM
睇到朱朱係咁搵小白..
我個心真係好難過..

抱下朱朱,摸多啲頭仔,會安撫到朱朱嘅情緒,亦可以細細聲安慰佢,話俾佢知小白走左...
all_loving_it 2012-5-10 02:07:59 AM
mimkey5566 發表於 2012-5-10 12:04 AM
睇到朱朱係咁搵小白..
我個心真係好難過..

我都有你既經驗, 我當時都好難過, 就算過左好多年, 每次一諗起個心好痛, 特別係可可同愛愛告別既情境, 只要一諗起講起我就好似缺堤一樣

有D野無論係過左幾耐時間, 經歷左幾多次, 都一樣會傷心, 難過, 失落
all_loving_it 2012-5-10 02:20:21 AM
mimkey5566 發表於 2012-5-9 11:41 PM
我應該點安撫佢呢..?

如果朱朱平日肯比人抱, 你可以抱下佢, 摸下佢

但係如果佢5鐘意比人抱, 就5好抱啦, 5係會有反效果

你可以摸佢頭仔, 同佢按摩下, 用你個額頭輕輕同佢頭仔互相摩擦一下

可以溫和同佢講下野

可以用手餵佢平日鐘意食既野, 可以人手餵菜

有時間多D坐係佢旁邊附近陪下佢, 對朱朱黎講都係支持同關愛
Dylan 2012-5-10 11:28:57 AM
讓兔兔的同伴和兔兔道別
你睇睇兔兔寶典,最後一段
http://mini-house.info/thread-2720-1-1.html
Dylan 2012-5-10 12:26:28 PM
你d嗜好呢?!可以幫你抽離低落既情緒,聽吓d輕快音樂,做下運動,食d有糖份既野,巧克力
做運動會大腦分泌安多酚,對紓緩輕微的抑鬱很有用
糖份同巧克力會提高腦內的血清素和安多酚,而哩兩種物質有助於穩定情緒同使心境愉快.
個人開心,敢樣你先至有推動力照顧朱朱架,朱朱需要你
mimkey5566 2012-5-10 12:57:03 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-10 01:12 AM
係呀,其實動物係好有靈性架,所以好多貓狗都會好似小白同我之前隻兔咁...佢地唔想你傷心難過...
至於朱 ...

我依家將佢擺之前個籠到啦.. 我想問餵幾多支先夠?
可能真係比得太多菜佢食啦..
mimkey5566 2012-5-10 12:58:54 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-10 02:07 AM
我都有你既經驗, 我當時都好難過, 就算過左好多年, 每次一諗起個心好痛, 特別係可可同愛愛告別既情境, 只 ...

我已經好左好多..
不過真係會諗返佢d野..
同睇佢d相..
睇到個心好沉重,好心痛..
我真係諗唔到小白會死得咁突然=]''
mimkey5566 2012-5-10 01:01:24 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-10 02:20 AM
如果朱朱平日肯比人抱, 你可以抱下佢, 摸下佢

但係如果佢5鐘意比人抱, 就5好抱啦, 5係會有反效果

嗯..我一邊摸佢一邊同佢講小白唔會返黎架..你唔洗再等佢..
唔知朱朱係咪聽得明我講咩呢..佢聽完就係到跺腳..
mimkey5566 2012-5-10 01:03:58 PM
Dylan 發表於 2012-5-10 12:26 PM
你d嗜好呢?!可以幫你抽離低落既情緒,聽吓d輕快音樂,做下運動,食d有糖份既野,巧克力
做運動會大腦 ...

前絕排我就d咩都冇心情
依家好左好多..
不過做自己鍾意既野..唔會變得好似之前既feel..
而係覺得個心好重..

快速發帖