如題..
我一返到屋企 我就諗起小白既點點滴滴
佢死去既事實 令我喊完又喊
今日係佢死後既第3日
唔知有咩方法可以沖淡佢死去既悲痛呢?
貓仔兔 2012-5-10 01:08:56 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-10 12:57 PM
我依家將佢擺之前個籠到啦.. 我想問餵幾多支先夠?
可能真係比得太多菜佢食啦.. ...

佢真係一啲都唔飲?你可以睇下佢幾重,1KG要有100ML水,要分開餵,可能隔1個鐘餵10ML咁...另外亦可多俾菜菜,之不過,如果佢飲飲下唔飲,就可能夠...要遲D再餵,咁你一日餵幾多次同幾多菜呢?佢食野有無少左呀?

個水樽CHECK一CHECK係咪粒珠SHORT左,洗乾淨佢再試下,另外,亦可以用杯裝水引佢飲(易飲D可能佢會飲)不過要個杯好乾淨同勤換水至得!
貓仔兔 2012-5-10 01:16:22 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-10 01:01 PM
嗯..我一邊摸佢一邊同佢講小白唔會返黎架..你唔洗再等佢..
唔知朱朱係咪聽得明我講咩呢..佢聽完就係到跺 ...

我覺得佢係會明,不過你要話俾佢知小白唔係世上,唔係唔要佢....
mimkey5566 2012-5-10 01:30:14 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-10 01:16 PM
我覺得佢係會明,不過你要話俾佢知小白唔係世上,唔係唔要佢....

嗯 我有講佢已經走左..
mimkey5566 2012-5-10 01:31:40 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-10 01:08 PM
佢真係一啲都唔飲?你可以睇下佢幾重,1KG要有100ML水,要分開餵,可能隔1個鐘餵10ML咁...另外亦可多俾菜菜, ...

20塊菜,佢很食草~_~ 就係唔飲水
Dylan 2012-5-10 01:32:20 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-10 01:01 PM
嗯..我一邊摸佢一邊同佢講小白唔會返黎架..你唔洗再等佢..

真係可憐!如果我死咗bB會唔會跟著死 
mimkey5566 2012-5-10 01:52:19 PM
Dylan 發表於 2012-5-10 01:32 PM
真係可憐!如果我死咗bB會唔會跟著死 

唔知呢..
可能會好傷心..
mimkey5566 2012-5-10 01:53:18 PM
我想問下火化果日要帶d乜架..?
Dylan 2012-5-10 03:22:47 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-10 01:53 PM
我想問下火化果日要帶d乜架..?

帶D佢鐘意既食物,鐘意既玩具,鮮花
貓仔兔 2012-5-10 04:06:49 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-10 01:31 PM

咁你餵左佢飲水未?

20塊係唐生菜/油墨菜呢D大葉菜,成菜心個D?會有少少唔同,你自已就一就餵水個份量,再試下....
Dylan 2012-5-10 04:13:09 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-10 01:31 PM

你係唔係突然比多咗菜菜佢食啊~_~
如果佢食得多菜就會唔飲架
Dylan 2012-5-10 04:16:16 PM

我而家每日比一大碗菜菜bB食
比起之前既份量加多咗d
所以佢而家唔多飲水
all_loving_it 2012-5-10 04:33:41 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-10 01:08 PM
佢真係一啲都唔飲?你可以睇下佢幾重,1KG要有100ML水,要分開餵,可能隔1個鐘餵10ML咁...另外亦可多俾菜菜, ...

另5建議用杯裝水比兔兔用

- 用杯飲水係比用水樽方便, 但如果兔兔一旦習慣用杯既話, 就5願意再用水樽

- 兔兔係比較活躍, 當佢活動既時候, 好容易會將水打瀉, 如果籠入面墊材5夠, 吸5干D水, 會整濕兔兔, 有可能整濕腳板仔, 毛髮長時間潮濕, 好容易受真菌感染, 引致皮膚病, 嚴重會引致腳皮炎

- 用杯飲水, 飲水會整濕晒咀仔附近既毛毛, 再加上口水有好多細菌, 長時間會有口炎, 咀角同下巴既位置會甩毛, 兔兔好痛架, 情況嚴重既話口角位置會有潰瘍

- 另飲用水直接暴露係空氣之中, 粉塵, 細菌同蟲卵好可能會掉入水, 有可能會引致腸胃出現問題
all_loving_it 2012-5-10 04:36:17 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-10 01:30 PM
嗯 我有講佢已經走左..

小白既骨灰拎返黎屋企之後, 你要先做左朱朱方面既工作, 先好將小白既骨灰安放

- 先將小白既骨灰放係朱朱可以見到, 聞到既地方
- 你要輕輕摸朱朱頭仔數下
- 同朱朱講其實你好錫小白, 你無5要佢, 只係小白佢5舒服, 所以已經離世, 而家去左彩虹橋到生活
- 叫朱朱5好傷心難過, 因為佢第日會再有機會見返小白, 可以同佢玩
- 同朱朱講雖然小白已經5係到, 但你會一直陪住朱朱, 會好愛錫佢

完事之後, 你5好即刻將小白既骨灰拎開, 因為朱朱有可能會對住小白既骨灰好一段時間, 當朱朱主動離開小白既骨灰後, 你就可以將小白既骨灰放好
all_loving_it 2012-5-10 04:40:17 PM

係會聽得明架
貓仔兔 2012-5-10 04:42:39 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-10 04:33 PM
另5建議用杯裝水比兔兔用
- 用杯飲水係比用水樽方便, 但如果兔兔一旦習慣用杯既話, 就5願意再用水樽
- 兔 ...

之前我問左dr., dr說是可以的,但當然要keep住乾淨同留意咀咀問題啦!我諗為左朱朱佢飲水,短暫性咁放係無問題,如果怕晚上佢自己一個會倒瀉,晚上可以不用杯,兔兔自己會用番水樽架!

快速發帖