我家的新成員糯米糍,喜歡人家叫她米糍 (讀音: mic chi)
請大家多多指教

兔兔同萌 老友鬼鬼 躲躲兔
月野兔 2012-5-15 11:36:00 PM
卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-15 10:00 PM
我都想買草磚,但要黎食嫁WOR.
草球我都想緊買吾買好.因為吾想佢D草草同屎屎一齊. ...

其實我覺得草磚有少少似飯焦lor..咁買唔買好呢? 定係買住一包試下先好
草球好似都有幾款,我記得有款掛响籠頂,垂落黎,不過fing來fing去,會唔會好似好難食倒咁!!?? 另外,掛籠邊好似車軚咁,轉下轉下咁..雖然米糍已會去便便兜度便便,但係tt又會一面食一面all~~
卡卡KaKa`; 2012-5-16 08:05:30 AM
月野兔 發表於 2012-5-15 11:36 PM
其實我覺得草磚有少少似飯焦lor..咁買唔買好呢? 定係買住一包試下先好
草球好似都有幾款,我記得 ...

草磚我打算買一細包試下先..未必隻隻兔仔岩食.
另外草球我都打算買但系放系籠入面個隻呢.而吾系掛系到.我驚佢破壞姐.
我隻卡卡都邊食邊ALL.但有尿尿一定系TOLIET去,屎屎佢睇心情而系邊到去,你教左佢去TOLIET未?
月野兔 2012-5-16 01:11:52 PM
卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-16 08:05 AM
草磚我打算買一細包試下先..未必隻隻兔仔岩食.
另外草球我都打算買但系放系籠入面個隻呢.而吾系 ...

帶米糍回家時,她個半月大,,第五日已經學會响便便兜便便; 回家不足三星期,在她暴走期間,佢响廳玩玩下尿急,已懂得返籠子裏的便便兜度便便了,便便完再走返出來玩!!!!
貓仔兔 2012-5-16 03:47:45 PM 來自手機
月野兔 發表於 2012-5-15 11:36 PM
草球好似都有幾款,我記得 ...

唔好買草球呀!掛頂草碎易入兔眼,令佢隻眼潰瘍,而牙咬波波時亦有機會傷到牙根,or令佢崩牙,而且好難食到草,兔仔會好火滾架...
KathyChan 2012-5-16 05:20:02 PM
WOW! 好得意

其實裝草既真系唔好買草球
我成日見到D PET SHOP 用草球D兔兔食得好辛苦

我呀B裝草系用緊日本城10蚊個長型膠兜~~XD
月野兔 2012-5-16 05:49:13 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-16 03:47 PM
唔好買草球呀!掛頂草碎易入兔眼,令佢隻眼潰瘍,而牙咬波波時亦有機會傷到牙根,or令佢崩牙,而且好難食 ...

唔該晒你呀~~係喎,個草球既唔知係咪鐵線都好危險架喎..
月野兔 2012-5-16 05:53:49 PM
KathyChan 發表於 2012-5-16 05:20 PM
WOW! 好得意

其實裝草既真系唔好買草球

謝謝讚賞!! 咁我唔買草球比米糍勒!! ic,你呀b都用緊膠兜裝草呀~ 咁似乎一般草架或兜兜好似好d喎
KathyChan 2012-5-16 06:02:00 PM
月野兔 發表於 2012-5-16 05:53 PM
謝謝讚賞!! 咁我唔買草球比米糍勒!! ic,你呀b都用緊膠兜裝草呀~ 咁似乎一般草架或兜兜好似好d喎 ...

因為我隻B囡太中意咬木

所以之前D木草架都比佢KO晒= =

依家用膠兜~放響佢廁所前面

佢會一路食一路ALL ~~
卡卡KaKa`; 2012-5-16 06:34:57 PM
月野兔 發表於 2012-5-16 01:11 PM
帶米糍回家時,她個半月大,,第五日已經學會响便便兜便便; 回家不足三星期,在她暴走期間,佢响廳玩玩下尿急, ...

你女女好叻,卡卡吾叻仔.試過走左我張床2次D枕頭同床同系尿尿
所以而家吾比入我房,佢最鐘意就上我張床破壞野
咁應該買咩比佢裝住D草草好呢?!
月野兔 2012-5-16 10:27:10 PM
KathyChan 發表於 2012-5-16 06:02 PM
因為我隻B囡太中意咬木

所以之前D木草架都比佢KO晒= =

咁都好呀,你b囡適應左勒!! 其實我都覺得小寶貝既房間佈置都要好有技巧,而最重要係佢地大小姐/ 少爺ike呀
月野兔 2012-5-16 10:51:44 PM
卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-16 06:34 PM
你女女好叻,卡卡吾叻仔.試過走左我張床2次D枕頭同床同系尿尿
所以而家吾比入我房,佢最鐘意就上我 ...

其實都要多謝艾粒tt個店員教我呢
回家第一個星期,活動範圍只能在籠子裏. 原因係要給小兔適應環境,而且店員說太快給牠們太多自由,牠們會不乖. (其實我比較想藉著第一個星期,教她在便便兜度便便)
第二個星期,她完成了能在便便兜便便的任務,然後她的活動空間可以擴闊到整個洗手間,觀察她乖不乖.
第三個星期,她的確很乖,然後,她的活動空間可以擴闊到客廰.
當然,每天我也有幫她抺眼仔和手仔,還有梳毛. 然後和她聊天!!
新手還需努力學習
卡卡,我都覺得愛小寶貝,但不能寵壞; 有時被激到生氣了,還要很有耐性很冷靜地教她..心情有幾咁複雜
我是用草架放草草的,米糍食得很開心
卡卡KaKa`; 2012-5-16 11:01:56 PM
月野兔 發表於 2012-5-16 10:51 PM
其實都要多謝艾粒tt個店員教我呢
回家第一個星期,活動範圍只能在籠子裏. 原因係要給小兔適應環境 ...

點抺眼仔?手仔腳仔,梳毛.傾計我都做哂,
原來你系個到買,但系聽兔友講d兔兔都吾系好好,可能你咁岩你隻女女健健康康
咁你女女d屎尿都系哂toliet去?定有d都會系toliet外面?
最閉卡卡放出黎系吾會走返個toliet去..好鐘意系毛巾上面.
草架我未必用得,因為前主人比卡卡比埋佢個籠我個時,但系個籠冇左2邊4個扣.所以遲d會換籠/睇下有冇兔友換籠,因為未搵到岩心水既籠比佢..
月野兔 2012-5-16 11:58:41 PM
卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-16 11:01 PM
點抺眼仔?手仔腳仔,梳毛.傾計我都做哂,
原來你系個到買,但系聽兔友講d兔兔都吾系好好,可能你咁岩 ...

ic~咁真係要再比d耐心去試下其他方法了..
眼緣吧~~而且昨天Dr.Betty幫米糍做左Body check,醫生都話佢好健康活潑
米糍全部便便都係响toliet去的,好間唔中一兩粒會响toliet外面. 有次同佢眼神接觸下發現了toliet外面有粒屎波,佢即刻跳上toliet度,然後頭dup dup咁,唔敢望我,好似知自己衰左咁..好鬼可愛
你有冇執返卡卡d屎波或用墊材吸返佢d尿尿,然後放响佢toliet度? 我初初都係咁教的,好work呀
tt係d習慣性既小動物,係換就要快了,否則佢地習慣左現在的,你換左佢地既物品,佢地會唔like
卡卡KaKa`; 2012-5-17 08:11:52 AM
月野兔 發表於 2012-5-16 11:58 PM
ic~咁真係要再比d耐心去試下其他方法了..
眼緣吧~~而且昨天Dr.Betty幫米糍做左Body check,醫生都話佢好健 ...

我一得閒就會汁佢D屎屎入返TOLIET到,D尿尿佢都系TOLIET去,墊材同貓沙同Carefresh 個隻,我個隻吾WORK.日日都知我會幫佢汁返D屎屎,所以一開門佢好似知都咩事咁.睇住我汁佢D屎.都吾知邊隻籠好.而家佢用緊橙色個隻籠.想換大D.但系D籠吾大得好多咁.
貓仔兔 2012-5-17 12:46:33 PM 來自手機
卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-17 08:11 AM
我一得閒就會汁佢D屎屎入返TOLIET到,D尿尿佢都系TOLIE-T去,墊材同貓沙同Carefresh 個隻,我個隻吾WORK.日日 ...

Q-pxt有個大灰籠,長9xcm,一定夠大...我隻兔兔都住呢個平底籠,不過無牌子

快速發帖