1P 幣
HI all,
我本身未接觸過兔仔,一個月前在某寵物店購入一隻法國垂耳兔回來(有外國出世紙等等)
經過一段時間睇番此FORUM不同文章後,大致對兔仔有深入少少既了解...
得出以下幾個問題,希望各位師兄師姐幫幫手解答

1.)一買番黎果時店員說約四個月大,及後查看出世紙核對都係四個月大...
繼而第2天安全起身帶左去九龍動物獸醫九龍城果度睇,我在等待睇醫生既時候發現大部份其他養兔者既兔都係好細少
而佢就超肥大....入到去睇醫生,醫生問佢幾大?,我答4個月,醫生好驚訝地望住我...問我係咪講笑...到後來SHOW左出世紙佢先相信...醫生話香港好少好少有人養呢種咁大的垂耳兔

想問下咁多位師兄師姐,HK係咪比較少人養呢品種?同埋有埋養緊呢種品種既師兄姐分享下意見?

2.)檢查後各方面都好健康,帶回家後不停叫其名字(肥肥....取自其身型命名)..都無咩反應,因為有朋友養左幾隻兔仔,叫其名佢會走近的...但叫左好幾星期都發現無咩反應,想知兔仔係唔係唔會好似狗咁成個頭LINK過黎望你咖?係咪佢側身都望到我所以叫佢無反應,其實佢而家望住我??

3.)醫生叫我比多D T草,A草比少D(份量大約80%/20%_T草要比佢身形的兩倍及無限量供應),糧就少少就夠,因為怕佢之後會超重....
我跟足醫生指示,買左一包9安士的T草,4天後以經無哂...之後再去買一大盒9LB的T草,十天又無哂.....
水佢頭幾日飲好多,因為係咁柯尿(唔知係咪生保地方,後味就飲水正常番)
想問一問,此食量是正常的嗎,草俾太多會唔會過肥??

4.)寵物店的職員話兔仔好似人一樣,有體型大D,有細D,有適中的,我問咁佢屬咩SIZE,佢地話係適中...
想問一下,如果4個零月,未足5個月以經有上圖體型,本人176身高,按理推算佢將來企起身會到我腰,真係屬適中SIZE嗎??

望各位有養法國垂耳兔的師兄姐分享一下心得....萬分感激

syt174698 2012-12-29 08:47:28 PM
kazas 發表於 2012-12-29 04:33 PM
HI,想問下大約會到幾多個月左右先會停止發育?
我抱親佢佢都要走佬...但琴日帶左去寵物店美容....人地抱佢 ...

兔兔到一歲就算係成兔,即係完全轉食T草,絕育最好係六個月至一歲進行,你想抱兔兔,提議你先用毛巾包住佢,以防止比兔兔D指甲抓損.兔兔對陌生環境同陌生人會比較寧靜,佢哋好叻呀.......知道你係主人咪可以蝦你囉,我家三隻寶貝都唔比人抱,我已經養左成三年,都係咁樣...唔鐘意就係唔鐘意,每次同佢哋剪甲就係用毛巾包住佢哋.唉.....總之就好慘
syt174698 2012-12-29 09:11:31 PM
kazas 發表於 2012-12-29 04:44 PM
我買個價錢都唔算貴....

家約700零尺,但只得我同佢相依為命,足夠嗎?(因為醫生話佢一定要成日走 ...

你屋企成700呎,好羨慕兔兔可以自由行,我屋企都係用圍欄比佢哋用,咁佢識去厠所未呀??其實用圍欄已經夠,不過越大越好啦,但要小心電線,塑膠,皮梳化....佢哋好鐘意咬呢D嘢, 你有無自己同佢剪指甲??要學下喇....
kazas 2012-12-29 09:34:32 PM
syt174698 發表於 2012-12-29 09:11 PM
你屋企成700呎,好羨慕兔兔可以自由行,我屋企都係用圍欄比佢哋用,咁佢識去厠所未呀??其實用圍欄已經夠,不 ...

我怕剪到血管,所以都係直接交俾寵物店美容...
我早排買左個圍欄....4塊組成的,有個位勾住既,而每塊80*100左右高...
佢無咩留意個圍欄,直至我去左WC,聽到有聲,開少少門偷望...發現佢懂得成個塊咬起而令到勾住果個位脫勾(都OK重).....成功JB
kazas 2012-12-29 09:35:26 PM
DomDomPig 發表於 2012-12-29 07:09 PM
肥肥好受歡迎呀,你屋企夠大啦,足夠比佢奔跑啦
我頭先起銅鑼灣既I Love Raxxxx 買野,佢果度有隻 ...

係BB黎定成兔??
kazas 2012-12-29 09:37:50 PM
奶茶媽 發表於 2012-12-29 06:03 PM
哈哈哈哈哈
歡迎加入兔奴
話時話肥肥真係好靚

HI奶茶媽...想問下你ICON果隻 BUNNY係咩品種來??
同埋BUNNY有分咩品種嗎?
DomDomPig 2012-12-29 10:29:59 PM
kazas 發表於 2012-12-29 09:35 PM
係BB黎定成兔??

應該係成兔,我識左肥妹差不多成年啦
D便便好大粒,好似波子
syt174698 2012-12-29 11:15:11 PM
kazas 發表於 2012-12-29 09:34 PM
我怕剪到血管,所以都係直接交俾寵物店美容...
我早排買左個圍欄....4塊組成的,有個位勾住既,而 ...

你用粗鐵線固定番咁咪得囉,不過兔兔彈跳力好犀利,佢會唔會跳到出嚟呢.
kazas 2012-12-29 11:28:17 PM
DomDomPig 發表於 2012-12-29 10:29 PM
應該係成兔,我識左肥妹差不多成年啦
D便便好大粒,好似波子

係=.=....無錯...勁大粒
kazas 2012-12-29 11:32:12 PM
syt174698 發表於 2012-12-29 11:15 PM
你用粗鐵線固定番咁咪得囉,不過兔兔彈跳力好犀利,佢會唔會跳到出嚟呢.

我拎野勾實後佢就扮野豬企好遠好遠跟住衝呀.....跑呀....咁高速撞埋去....幾次後發現唔WORK...
AND THEN佢跳上個籠頂再跳去SOFA果邊成功JB一次
及後我將個籠移開......跟住佢就無再被我發現成功JB...
但前天WC後發現佢竟然係圍牆既另一邊好串咁坐左係度.....
我而家懷疑佢根本係跳到過去....只不過係唔想係我面前施展呢招....
正所謂道高一尺魔高一仗,我而家唯有下星期裝隻電眼去監測佢如何越獄....
syt174698 2012-12-29 11:37:00 PM
kazas 發表於 2012-12-29 11:32 PM
我拎野勾實後佢就扮野豬企好遠好遠跟住衝呀.....跑呀....咁高速撞埋去....幾次後發現唔WORK...
AND THEN ...

你果隻兔兔咁大隻,我諗要加高個圍欄先得LU
DomDomPig 2012-12-29 11:58:23 PM
kazas 發表於 2012-12-29 11:32 PM
AND THEN ...

救命呀,我真係笑屎左啦,你一定要裝cam呀,肥肥真係好叻女
你覺唔覺得你養左肥肥後,你既生活更加多姿多彩?
搵日影粒便便,隔離放把尺比大家欣賞下

kazas 2012-12-30 12:29:09 AM
DomDomPig 發表於 2012-12-29 11:58 PM
救命呀,我真係笑屎左啦,你一定要裝cam呀,肥肥真係好叻女
你覺唔覺得你養左肥肥後,你既生活更 ...

當然...以前去廁所同廚房唔洗誇欄...
而家有個圍欄圍住左自己....但總算仲有個小空間
奶茶媽 2012-12-31 04:42:56 PM
kazas 發表於 2012-12-29 09:37 PM
HI奶茶媽...想問下你ICON果隻 BUNNY係咩品種來??
同埋BUNNY有分咩品種嗎?

有分架
但我果隻係咩我就唔係好肯定,好似係荷蘭
另外好似仲有美國品種(好似)

我就唔識分啦, 唔知係咪長毛同短毛ge分別?
我見荷蘭同美國都係差唔多size
等高人指教~~~~
DomDomPig 2012-12-31 05:17:55 PM
我啱啱去完SAA帶卒卒去body check,同馬醫生講起法國垂耳兔,佢都記得肥肥呀 肥肥起兔仔界應該係名星黎架啦
WingBe 2012-12-31 05:29:37 PM
畢竟香港多數養荷蘭兔....(侏儒..獅子...ETC)

你隻法國種系比較罕有D....

快速發帖