1P 幣
HI all,
我本身未接觸過兔仔,一個月前在某寵物店購入一隻法國垂耳兔回來(有外國出世紙等等)
經過一段時間睇番此FORUM不同文章後,大致對兔仔有深入少少既了解...
得出以下幾個問題,希望各位師兄師姐幫幫手解答

1.)一買番黎果時店員說約四個月大,及後查看出世紙核對都係四個月大...
繼而第2天安全起身帶左去九龍動物獸醫九龍城果度睇,我在等待睇醫生既時候發現大部份其他養兔者既兔都係好細少
而佢就超肥大....入到去睇醫生,醫生問佢幾大?,我答4個月,醫生好驚訝地望住我...問我係咪講笑...到後來SHOW左出世紙佢先相信...醫生話香港好少好少有人養呢種咁大的垂耳兔

想問下咁多位師兄師姐,HK係咪比較少人養呢品種?同埋有埋養緊呢種品種既師兄姐分享下意見?

2.)檢查後各方面都好健康,帶回家後不停叫其名字(肥肥....取自其身型命名)..都無咩反應,因為有朋友養左幾隻兔仔,叫其名佢會走近的...但叫左好幾星期都發現無咩反應,想知兔仔係唔係唔會好似狗咁成個頭LINK過黎望你咖?係咪佢側身都望到我所以叫佢無反應,其實佢而家望住我??

3.)醫生叫我比多D T草,A草比少D(份量大約80%/20%_T草要比佢身形的兩倍及無限量供應),糧就少少就夠,因為怕佢之後會超重....
我跟足醫生指示,買左一包9安士的T草,4天後以經無哂...之後再去買一大盒9LB的T草,十天又無哂.....
水佢頭幾日飲好多,因為係咁柯尿(唔知係咪生保地方,後味就飲水正常番)
想問一問,此食量是正常的嗎,草俾太多會唔會過肥??

4.)寵物店的職員話兔仔好似人一樣,有體型大D,有細D,有適中的,我問咁佢屬咩SIZE,佢地話係適中...
想問一下,如果4個零月,未足5個月以經有上圖體型,本人176身高,按理推算佢將來企起身會到我腰,真係屬適中SIZE嗎??

望各位有養法國垂耳兔的師兄姐分享一下心得....萬分感激

Insomniahk 2013-1-28 10:04:32 AM
佢屬於靚同埋有型
kazas 2013-2-6 12:18:34 AM
keio 發表於 2013-1-18 10:41 PM
咁要比返多少少糧佢食啦!
你晌邊度買草同糧架?

我係訂25lb oxbox t草咖
kazas 2013-2-6 12:19:22 AM
nixie 發表於 2013-1-27 07:14 PM
你呢隻係巨兔丫MA  XD.... 你無問清楚先買咩   好多間I LOVE RABBIT都有巨兔
食草份量無咩特別需 ...

我係知道佢巨,我前文意思係擔心佢唔夠巨,或者我俾唔夠糧而令到佢得唔到應該有既身型。@@
nixie 2013-2-6 02:57:35 AM
kazas 發表於 2013-2-6 12:19 AM
我係知道佢巨,我前文意思係擔心佢唔夠巨,或者我俾唔夠糧而令到佢得唔到應該有既身型。@@ ...

唔一定既... 我之前男朋友有3隻兔..3隻唔同品種   但好出奇地3隻到依家10個月都仲係非常迷你既身型

糧...包裝到應該有寫 幾重食幾多份量

你買番黎之後係咪比alfafa佢食...因為我見你話買佢個陣佢4個月
kazas 2013-2-6 03:13:33 AM
nixie 發表於 2013-2-6 02:57 AM
唔一定既... 我之前男朋友有3隻兔..3隻唔同品種   但好出奇地3隻到依家10個月都仲係非常迷你既身型

糧.. ...

之前俾開20% A草 80%T草,但後味見佢食完a草無耐會有軟便...跟住而家跟醫生指示改為10% A草,90% T草...
nixie 2013-2-6 03:16:49 AM
kazas 發表於 2013-2-6 03:13 AM
之前俾開20% A草 80%T草,但後味見佢食完a草無耐會有軟便...跟住而家跟醫生指示改為10% A草,90% T草...
{: ...

原來係咁 @0@      我ex個3隻都係食唔肥 又超細粒 一樣size  明明3隻唔同種   奇怪-.-
kazas 2013-2-6 03:19:07 AM
nixie 發表於 2013-2-6 03:16 AM
原來係咁 @0@      我ex個3隻都係食唔肥 又超細粒 一樣size  明明3隻唔同種   奇怪-.- ...

介唔介意講下係咩品種黎?@@
nixie 2013-2-6 03:37:52 AM
kazas 發表於 2013-2-6 03:19 AM
介唔介意講下係咩品種黎?@@

獅子 侏儒 同一隻混種唔知係咩
kazas 2013-2-6 03:46:14 AM
nixie 發表於 2013-2-6 03:37 AM
獅子 侏儒 同一隻混種唔知係咩

現在幾歲同幾重?@@
nixie 2013-2-6 03:51:25 AM
kazas 發表於 2013-2-6 03:46 AM
現在幾歲同幾重?@@

10個月大 1.2 kg-^-
Yuki78 2013-2-21 01:05:22 AM
我那隻都是賓尼,養了他差不多一個月都不肯給人抱!還會不停在家跳兔子舞
kazas 2013-2-22 04:53:27 PM
Yuki78 發表於 2013-2-21 01:05 AM
我那隻都是賓尼,養了他差不多一個月都不肯給人抱!還會不停在家跳兔子舞
...

到而家肥肥都唔肯俾我抱,但要堅持每日抱佢,佢一想轉身爭窄走就再抱過,唔俾佢轉身走,佢習慣左一個動作係可以走既之後就會KEEP住咁樣。持之以恆而家肥肥抱果時都好唔願意,但佢會知道唔走得,無之前爭窄得咁西利
Yuki78 2013-2-22 05:47:49 PM
kazas 發表於 2013-2-22 04:53 PM
到而家肥肥都唔肯俾我抱,但要堅持每日抱佢,佢一想轉身爭窄走就再抱過,唔俾佢轉身走,佢習慣左一個動作 ...

肥肥好乖吖,多謝你的回覆,等我試下先,我家coffee好玩皮的,一嬲便用背對住你,叫佢又不睬,又喜歡抓人的褲!有次幫佢梳梳下毛,無端端起身走來咬我腳踭,都不知他發生什麼事!
kazas 2013-2-22 06:48:50 PM
Yuki78 發表於 2013-2-22 05:47 PM
肥肥好乖吖,多謝你的回覆,等我試下先,我家coffee好玩皮的,一嬲便用背對住你,叫佢又不睬,又喜歡抓人 ...

肥肥最初我抱完佢10分鐘後,就放佢番SOFA,跟住佢就連續踏地5,6下
勁大聲,佢隻腳有手板咁大隻
Yuki78 2013-2-23 10:09:00 AM
kazas 發表於 2013-2-22 06:48 PM
肥肥最初我抱完佢10分鐘後,就放佢番SOFA,跟住佢就連續踏地5,6下
勁大聲,佢隻腳有手板咁大隻{:3_7 ...

肥肥現在幾大呀,我隻歲幾的腳都沒有手掌咁大,他們應是同一種.

快速發帖