1P 幣
HI all,
我本身未接觸過兔仔,一個月前在某寵物店購入一隻法國垂耳兔回來(有外國出世紙等等)
經過一段時間睇番此FORUM不同文章後,大致對兔仔有深入少少既了解...
得出以下幾個問題,希望各位師兄師姐幫幫手解答

1.)一買番黎果時店員說約四個月大,及後查看出世紙核對都係四個月大...
繼而第2天安全起身帶左去九龍動物獸醫九龍城果度睇,我在等待睇醫生既時候發現大部份其他養兔者既兔都係好細少
而佢就超肥大....入到去睇醫生,醫生問佢幾大?,我答4個月,醫生好驚訝地望住我...問我係咪講笑...到後來SHOW左出世紙佢先相信...醫生話香港好少好少有人養呢種咁大的垂耳兔

想問下咁多位師兄師姐,HK係咪比較少人養呢品種?同埋有埋養緊呢種品種既師兄姐分享下意見?

2.)檢查後各方面都好健康,帶回家後不停叫其名字(肥肥....取自其身型命名)..都無咩反應,因為有朋友養左幾隻兔仔,叫其名佢會走近的...但叫左好幾星期都發現無咩反應,想知兔仔係唔係唔會好似狗咁成個頭LINK過黎望你咖?係咪佢側身都望到我所以叫佢無反應,其實佢而家望住我??

3.)醫生叫我比多D T草,A草比少D(份量大約80%/20%_T草要比佢身形的兩倍及無限量供應),糧就少少就夠,因為怕佢之後會超重....
我跟足醫生指示,買左一包9安士的T草,4天後以經無哂...之後再去買一大盒9LB的T草,十天又無哂.....
水佢頭幾日飲好多,因為係咁柯尿(唔知係咪生保地方,後味就飲水正常番)
想問一問,此食量是正常的嗎,草俾太多會唔會過肥??

4.)寵物店的職員話兔仔好似人一樣,有體型大D,有細D,有適中的,我問咁佢屬咩SIZE,佢地話係適中...
想問一下,如果4個零月,未足5個月以經有上圖體型,本人176身高,按理推算佢將來企起身會到我腰,真係屬適中SIZE嗎??

望各位有養法國垂耳兔的師兄姐分享一下心得....萬分感激

kazas 2013-1-1 05:01:38 AM
DomDomPig 發表於 2012-12-31 05:17 PM
我啱啱去完SAA帶卒卒去body check,同馬醫生講起法國垂耳兔,佢都記得肥肥呀 肥肥起兔仔界應該係名 ...

咁嚴重....?大名星今日行埋黎扮乖狂抓我心口...抓完就咬爛左我件西裝
kazas 2013-1-1 05:04:35 AM
DomDomPig 發表於 2012-12-31 05:17 PM
我啱啱去完SAA帶卒卒去body check,同馬醫生講起法國垂耳兔,佢都記得肥肥呀 肥肥起兔仔界應該係名 ...

DR.MA會在SAA去到幾時??
肥肥2個頭就要絕育了...應該幾時先BOOK定好?
DomDomPig 2013-1-1 11:44:39 AM
kazas 發表於 2013-1-1 05:04 AM

肥肥.......又抓.......又咬你件西裝?你有冇同肥肥講,佢係兔唔係狗呀?如果有片睇,一定技驚四座
馬醫生話自己去向未定,佢一定會公佈自己既去向,會通知兔協,所以唔會搵佢唔到。
我叫佢不如自己開啦,佢話個個都咁講既?哈哈哈
kazas 2013-1-1 04:29:33 PM
DomDomPig 發表於 2013-1-1 11:44 AM
肥肥.......又抓.......又咬你件西裝?你有冇同肥肥講,佢係兔唔係狗呀?如果有片睇,一定技驚 ...

係我著住左件西裝,我坐係地下,佢走埋黎抓我心口....THEN咬

姐係暫時都留住左SAA先?
DomDomPig 2013-1-1 07:19:35 PM
kazas 發表於 2013-1-1 04:29 PM
係我著住左件西裝,我坐係地下,佢走埋黎抓我心口....THEN咬

姐係暫時都留住左SAA先? ...

我知你係著住西裝抱佢,但我估唔到佢咁細個都會咬咬(>人<;)
係呀,馬醫生暫時仲起SAA
花芝媽 2013-1-1 10:14:10 PM
柴灣 有個籠物店入面都係依種賓尼   個粒屎屎 可以成粒密提莎咁大粒
kazas 2013-1-2 05:33:22 AM
花芝媽 發表於 2013-1-1 10:14 PM
柴灣 有個籠物店入面都係依種賓尼   個粒屎屎 可以成粒密提莎咁大粒 ...

肥肥一時時咖,有時係會有麥提莎,有時會係大版珍珠,
柴灣果度地址係邊度,可否PM我?
smallsuishan 2013-1-2 08:44:40 AM
kazas 發表於 2013-1-1 05:04 AM

暫時DR MA係SAA都唔會幫兔兔做絕育住
因為個邊既儀器未係好完善
smallsuishan 2013-1-2 08:45:52 AM
你呢隻種既兔兔係可以好大好大隻!!
尋日去買草個鋪頭老闆都養左一隻....話佢朋友個隻已經14.5磅
所以你要有心理準備你隻兔兔食既野會比我地一般兔兔多,同埋佢會更大隻
waiwai220 2013-1-2 08:53:51 AM
我也有一隻法垂...剛剛一歲...2月份將會由美國搬番去香港...他個名叫丁丁
現在有13lb仲大緊...
你們都去邊買草?同埋食邊隻兔糧?
KAZAS你兔兔廁所係點樣?可不可以UPLOAD上來比我看看.
你係邊買肥肥?可不可以PM埋地點比我...
kazas 2013-1-5 06:52:55 AM
smallsuishan 發表於 2013-1-2 08:45 AM
你呢隻種既兔兔係可以好大好大隻!!
尋日去買草個鋪頭老闆都養左一隻....話佢朋友個隻已經14.5磅
所以你要有 ...

大獲啦,我上網搵左好多FRENCH LOP既資料,我發現肥肥可能唔夠重呀。
佢根本唔夠肥大,可能我俾太少野佢食了,D醫生叫我俾少D野食佢,怕佢過重過肥。
但事實係根本佢就應該係重既。上網搵左好多資料係再回望番肥肥,佢根本就係細粒而唔係大隻。
keio 2013-1-18 10:41:21 PM
咁要比返多少少糧佢食啦!
你晌邊度買草同糧架?
nixie 2013-1-27 07:14:19 PM

你呢隻係巨兔丫MA  XD.... 你無問清楚先買咩   好多間I LOVE RABBIT都有巨兔
食草份量無咩特別需要有限制
ching` 2013-1-27 07:26:28 PM
草比多應該唔會有問題GA BOR~ 無限咁比係最好LA (T 草)
糧呢D 比 小DD 冇咩所謂,我甚至聽過有人唔比TIM~
草食得多係好事! 唔食就要怕喇!!  ><
ching` 2013-1-27 07:29:02 PM

我買MOMI 草 一買就5KG.如果你兔兔食得多食得快10KG 一次過買也不過份!
呢隻比較經濟都比較方便唔洗成日買,但要知道食幾耐食得曬.唔係變黃曬就大件事!
記住係FIRST CUT BOR
(只是個人意見)

快速發帖