只係剪左一隻手既手指甲...佢就走上個箱到訓....咁係咪叫我唔好攪佢....

好無奈~~~~

2013-03-14 13.12.01.jpg (1.14 MB, 下載次數: 252)

2013-03-14 13.12.01.jpg

Hitan 2013-3-15 09:31:43 AM
KARYLIN 發表於 2013-3-14 05:54 PM
佢地係咪蝦我地...但比其他人剪就會乖乖地座定定.....

我最近睇到篇文章, 話兔兔比人反轉係會超 stress...
而且佢地被反轉後唔郁...
原來係因為佢地身為大自然裡面被獵食既對象, 於是過度驚慌之下而扮死保命...
篇文章仲話研究顯示反轉兔兔其實會令佢地心跳加速...
長期黎講係對兔兔身體唔好架...
所以有好多兔被反轉時都會掙扎...
而且, 出去比人剪佢地好似定啲, 並唔係因為佢地蝦熟人, 只係因為唔熟既人反轉佢地會令佢地更加驚...

P.S. 我有曾經聽講過有隻兔兔因為被反轉太耐而突然抖大氣然後死亡

P.P.S. 詳細可以參考呢篇文章: http://www.hopperhome.com/Tranci ... 20Immobility%20.pdf
Hitan 2013-3-15 09:43:18 AM
Twinklesin 發表於 2013-3-14 06:10 PM
比其他人剪都唔係乖乖地....都係禁爭扎....今日一剪完...貝貝都好緊張禁既樣...
但係 ...

其實反轉兔兔係會令佢地超 stress 架, 長期黎講對佢地健康唔好...
詳細你睇番呢度第四版, 第一篇 comment 喇...
我啱啱 post 左出去...

加上, 剪指甲其實唔一定需要反轉隻兔...
你試下抱佢去某啲屋企地方佢係未踏足過既, 例如廁所...
然後你比佢坐喺你大脾中間...
就咁攞起佢隻手仔就剪到架喇...
至於腳仔, 將佢背脊靠你肚腩坐, 咁雙腳離地就 ok 架喇
Insomniahk 2013-3-15 10:13:52 AM
Bube 發表於 2013-3-14 02:50 PM
你第一次花左幾多時間同佢剪呀?
我就用左 10分鐘左右先剪到3隻手指
可能佢地會覺得累  想郁動下掛 ...

小朋友都係想偷懶
要比佢知一定要剪
慢慢會肯
KARYLIN 2013-3-15 10:29:26 AM
Hitan 發表於 2013-3-15 09:31 AM
我最近睇到篇文章, 話兔兔比人反轉係會超 stress...
而且佢地被反轉後唔郁...
原來係因為佢地身為大自然 ...

乜原來係咁架,怪唔知得啦,次次一反佢,佢就超想走,隻手掂一掂到佢肚肚即走!咁我真係要再用下其他方法先得喇,多謝你提醒我呀!
Twinklesin 2013-3-15 10:36:14 AM
Hitan 發表於 2013-3-15 09:43 AM
其實反轉兔兔係會令佢地超 stress 架, 長期黎講對佢地健康唔好...
詳細你睇番呢度第四版, 第一篇 comment ...

以前既兔兔D指甲都係白色的...以前果D一拎住佢地D手腳就剪到....
而貝貝果D係黑色....唔知點解佢好憎我掂佢D手手腳腳...我一捉住都未照到血管位...佢就好大力禁縮開要逃走
DomDomPig 2013-3-15 01:25:50 PM
你隻兔兔好得意呀, 個樣好似好委屈咁, 我想鍚佢一啖
KARYLIN 2013-3-15 02:51:53 PM
DomDomPig 發表於 2013-3-15 01:25 PM
你隻兔兔好得意呀, 個樣好似好委屈咁, 我想鍚佢一啖

哈哈~多謝多謝~佢確實表情多多....又八卦又鐘意跳黎跳去...
MonicaWong 2013-3-15 03:26:17 PM
Twinklesin 發表於 2013-3-15 10:36 AM
以前既兔兔D指甲都係白色的...以前果D一拎住佢地D手腳就剪到....
而貝貝果D係黑色....唔知點解佢 ...

我尋日先發現我個隻都係咁,仲係左手白色,右手黑色,點解會咁 ?
syt174698 2013-3-15 07:09:00 PM
KARYLIN 發表於 2013-3-15 09:24 AM
原來都有不少兔友住天水圍哦....
請問八號仔同R係邊到架?
不過都再試下親自操刀先.....但最多只可以 ...

八號仔係屯門,元朗 ,荃灣,R記都係荃灣
KARYLIN 2013-3-15 07:12:43 PM
syt174698 發表於 2013-3-15 07:09 PM
八號仔係屯門,元朗 ,荃灣,R記都係荃灣

謝謝你哦....
kwan104kwan 2013-3-15 09:22:43 PM
KARYLIN 發表於 2013-3-14 10:14 PM
哈哈~咁我星期六試下叫埋老公一齊剪先....
大叫係咪要嚇佢地先得呀?

唔好意思…

大叫係佢一踢腳…

我就驚到大叫……
KARYLIN 2013-3-15 10:32:26 PM
kwan104kwan 發表於 2013-3-15 09:22 PM
唔好意思…

大叫係佢一踢腳…

哈哈哈哈~原來係咁.....
Twinklesin 2013-3-16 12:30:47 PM
MonicaWong 發表於 2013-3-15 03:26 PM
我尋日先發現我個隻都係咁,仲係左手白色,右手黑色,點解會咁 ?

禁搞笑兩隻手仔都唔同色?!

唔知關唔關遺傳事呢...
MonicaWong 2013-3-16 12:46:42 PM
Twinklesin 發表於 2013-3-16 12:30 PM
禁搞笑兩隻手仔都唔同色?!

唔知關唔關遺傳事呢...

之前兩隻手手係白色指甲架, 1個月前自己 & dr. ma 幫佢剪過指甲都無事, 咁岩你地講指甲我咪諗住幫佢剪先發現咁奇特~     
LoWingTung 2013-4-2 06:55:58 PM
我都想帶他去剪

快速發帖