1P 幣
我經過左個幾月既考慮, 睇左好多有關兔仔既網頁, 諗左好多時間分配, 經濟能力等等等等....
最後我覺得我可負擔對兔兔一生既承諾....
上左黎LEE 邊睇左好多兔友話兔協好多兔仔被遺棄左, 覺得佢地好可憐, 所以決定領養兔兔!!!
星期日SEND左 EMAIL去兔協, 依家等佢地打電話比我, 好緊張呀!!!
之前爬文睇到另一位新手兔友都係領養兔兔,大概都知道佢地會問咩野問題....多謝咁多位先!
唔知咁多位兔爸兔媽有冇其他野要注意嫁?比如話佢地大概幾時會打黎, 有冇咩野我要問要講呢?
我住元朗私人住宅會唔會影響我審核?我應唔應該依家買定D兔兔用品番屋企好呢?
SORRY 我好多問題~~ 謝謝咁多位~
syt174698 2011-10-6 05:24:39 PM
我有多個兔籠/厠所同水樽,如果你要的話,我可以比你,反正放係屋企都無用,你唔介意用舊嘢
tungyvonnehk 2011-10-6 05:38:26 PM
syt174698 發表於 2011-10-6 05:24 PM
我有多個兔籠/厠所同水樽,如果你要的話,我可以比你,反正放係屋企都無用,你唔介意用舊嘢 ...

佢地可能最近比較忙<見到佢地又要去魚街宣傳呀咁>, 我大約等左2個星期多DD, 不過我諗佢地都幾需要寄養家庭, 上次去到D籠已經放到 RECEPTION喇!!!
佢都有問我簡單既問題咁LA~ 睇下你有冇準備(即是話你有冇睇過資料呀, 有冇心咁)去迎接兔兔。我諗佢地最關心既係你同住既家人同你未來既PLANNING有冇兔兔, 老實講, 你上D FORMU都睇到LA, 棄養不外符: 家中有小孩, 家人敏感, 果D所謂"被迫棄養"既原因, 佢地都係想兔兔有個安定, 終老既家。
我唔介意~我要多謝添 !!不過我要睇下我領養既兔兔識唔識去次所, 你知LA成兔如果佢本身唔識去次所, 要教都要長D既時間, 所以要一個有底盤既籠... 唔知你可唔可以話我知你個籠有冇底盤?
syt174698 2011-10-6 05:45:58 PM
我個籠無底盤, 其中一個就有,不過我放咗上網賣,你可以到買賣物品果度, http://petkd.net/thread-7692-1-1.html, 睇下你要唔要
tungyvonnehk 2011-10-6 05:50:51 PM
唔知~ 我可唔可以星期六上左去兔協, 知道隻兔兔識唔識次所再答你呢~
syt174698 2011-10-6 06:15:29 PM
無問題,不過樓主本身有無話睇中邊隻兔兔呢?
tungyvonnehk 2011-10-6 06:45:40 PM
syt174698 發表於 2011-10-6 06:15 PM
無問題,不過樓主本身有無話睇中邊隻兔兔呢?

其實本身睇中左david, 不過佢已經有新主人,兔協建議我領養zoe。
syt174698 2011-10-6 06:56:14 PM
你鍾意賓尼兔?
tungyvonnehk 2011-10-6 07:42:50 PM
syt174698 發表於 2011-10-6 06:56 PM
你鍾意賓尼兔?

其實賓尼同貓貓都可以, 不過兔協建議我領養zoe~我未決定
syt174698 2011-10-6 08:12:01 PM
新手的話,短毛比較合適,純粹個人意見
tungyvonnehk 2011-10-6 09:03:01 PM
syt174698 發表於 2011-10-6 08:12 PM
新手的話,短毛比較合適,純粹個人意見

haha~我同意呀!!!!其實我send左email去兔協懋領養長毛既david 之後, 我都考慮過lee問題,我都同兔協講左, 可能係天意la, david 依家有左新主人, 我依家都會揀番短毛。
sanny0066 2011-10-6 09:29:17 PM 來自手機
就zoe啦 你再諗zoe都俾人領養埋><
syt174698 2011-10-6 11:27:10 PM
樓主,你係咪要個籠/厠所同水樽??要我就留比你,我都諗住post上嚟比有需要既兔友
tungyvonnehk 2011-10-6 11:33:39 PM
syt174698 發表於 2011-10-6 11:27 PM
樓主,你係咪要個籠/厠所同水樽??要我就留比你,我都諗住post上嚟比有需要既兔友 ...

我國諗你post上黎la, 因為我好多朋友都話送野比我anyway~ 真的十分謝謝你
syt174698 2011-10-6 11:39:35 PM
OK啦,咁我放上嚟,睇下邊個兔友需要啦
ada_chan 2011-10-11 05:22:48 PM
tungyvonnehk 發表於 2011-10-6 05:38 PM
佢地可能最近比較忙, 我大約等左2個星期多DD, 不過我諗佢地都幾需要寄養家庭, 上次去到D籠已經放到 RECEP ...

我都係兔協領養ga, 領養左一個月。之前我隻兔兔係兔協都有用廁所, 但係返到屋企就唔肯用廁所...
我唔建議你用有底盤既籠, 因為呢d籠既板好易令兔仔生腳瘡。

快速發帖