初初係兔協上堂時都知道MonMon有腳枕的,但不嚴重,
今日兔爸放假由佢帶MonMon去睇醫生配定蝨水下星期效遊影靚靚相,
本來睇開Dr Betty,但佢無做我想轉睇Dr Ma,但佢又好full,
唸住無乜特別病痛就求其一個都可以啦,就睇Dr Amanda 啦,
點知佢話MonMon個腳枕紅左有D發炎,要食藥搽藥再用埋vet bed,好担心遲D佢腳枕會變腳瘡呀

其實點解兔兔既腳枕唔可以好似人咁搽D藥水軟化佢等佢自己慢慢甩呢?
肥墨魚 2011-11-28 05:08:15 PM 來自手機
jinjin 2011-11-28 05:16:07 PM
肥墨魚 發表於 2011-11-28 05:08 PM
吓>

咁又唔係太大關係既,平時掂到佢腳仔佢都係會好大反應架~
佢腳枕係腳踭位,你有無捉住佢腳踭?
肥墨魚 2011-11-28 06:09:56 PM 來自手機
chillimilk 2011-11-28 06:25:30 PM
如果買了睡窩 仲洗吾洗買vetbed呢?
vetbed gold 同冇gold 有乜分別呢?
jinjin 2011-11-28 06:38:31 PM
肥墨魚 發表於 2011-11-28 06:09 PM
督佢Pat 了咀 fing鬚 捉手仔 捉實大脾都無野  
諧到腳踭即踢~

呵呵呵~
你真係捉到佢痛腳囉
jinjin 2011-11-28 06:40:42 PM
chillimilk 發表於 2011-11-28 06:25 PM
如果買了睡窩 仲洗吾洗買vetbed呢?
vetbed gold 同冇gold 有乜分別呢?

其實睡窩同vet bed係2樣不同工途既用具, vet bed係放入籠內俾佢做軟墊,要長期用的,但睡窩只係俾佢取暖,得閒入去玩下瞓下覺咁架咋~

至於gold唔gold我都唔識分,我都係第一次要買vet bed咋
chillimilk 2011-11-28 06:49:46 PM
jinjin 發表於 2011-11-28 06:40 PM
其實睡窩同vet bed係2樣不同工途既用具, vet bed係放入籠內俾佢做軟墊,要長期用的,但睡窩只係俾佢取暖 ...

咁你果隻有冇gold ga?
我個籠冇網底 係一個盆黎 咁係咪放塊尿片先 上面至放vetbed呢?
vetbed可吾可以日日洗ga?
sanny0066 2011-11-28 07:09:56 PM
我上次帶Yond睇Dr.Ma都係有腳枕...佢俾左紅色藥水我開稀..仲有枝白紅色盒既藥膏...但係我未見Yond情況有好轉...可能我冇用vetbed
jinjin 2011-11-28 07:11:27 PM
chillimilk 發表於 2011-11-28 06:49 PM
咁你果隻有冇gold ga?
我個籠冇網底 係一個盆黎 咁係咪放塊尿片先 上面至放vetbed呢?
vetbed可吾可以日 ...

我仲未買呀,岩岩今日至睇完醫生咋。

我都係用平底籠,但Dr Amanda都話膠底對於兔兔都係硬,都會有影响

vet bed 可以日日洗,都係D纖維料黎嗟,水洗幾多次都無問題,不過唔可以乾衣,你想日日洗就買多幾張預佢洗左未乾得切交替黎用囉。
我唔多清楚放尿片係放面定底,因為MonMon識去廁所唔駛用尿片~
jinjin 2011-11-28 07:15:13 PM
sanny0066 發表於 2011-11-28 07:09 PM
我上次帶Yond睇Dr.Ma都係有腳枕...佢俾左紅色藥水我開稀..仲有枝白紅色盒既藥膏...但係我未見Yond情況有好 ...

Dr Amanda無俾藥膏喎,只係得消炎藥同抗生素,仲有支藥水用黎消毒既~
jinjin 2011-11-28 07:17:59 PM
只知道有90%兔兔都有腳枕,但無唸過MonMon黎左我屋企7個月咁少就會攪到佢發炎,真係好大意,真係好對佢唔住
我唸我要再買多幾張玩樂墊俾佢自由行時用啦~
chillimilk 2011-11-28 07:25:48 PM
你就好la 兔兔識去厠所 我隻bb 都吾知幾時至識去 敎極都吾聽

你個平底盆有冇放野ga 我放左carefresh 但兔兔d草比佢食到四散
之后佢有時食番小小 但我怕佢會食埋d bedding ar

vetbed好彩可以日日洗jack 因佢吾識去廁所
jinjin 2011-11-28 07:31:33 PM
chillimilk 發表於 2011-11-28 07:25 PM
你就好la 兔兔識去厠所 我隻bb 都吾知幾時至識去 敎極都吾聽

你個平底盆有冇放野ga 我放左carefre ...

我見佢識去廁所,所以無舖野架,唔知係咪咁就傷左佢呢

但係vetbed好厚架,要好耐至乾到,你要日日洗真係最少要買3幾張至夠用。
sanny0066 2011-11-28 07:40:39 PM
jinjin 發表於 2011-11-28 06:40 PM
其實睡窩同vet bed係2樣不同工途既用具, vet bed係放入籠內俾佢做軟墊,要長期用的,但睡窩只係俾佢取暖 ...

咁你買左未呀><?

快速發帖