sanny0066 2011-11-29 11:02:51 PM
墨魚爸..我真係有睇晒成段野...但我真係唔明你up咩
肥墨魚 2011-11-29 11:15:43 PM
sanny0066 2011-11-29 11:20:59 PM
肥墨魚 發表於 2011-11-29 11:15 PM
係......如想影幅相中央兔兔清楚細緻    後景濛濛有feel就要明  "景深"

景深可以係相機效果入面教?
kwan104kwan 2011-11-29 11:25:29 PM
好深呀!
我想我影到部機壞!
            睇說明書睇到爛都做唔到呀!
sanny0066 2011-11-29 11:26:25 PM
kwan104kwan 發表於 2011-11-29 11:25 PM
好深呀!
我想我影到部機壞!
            睇說明書睇到爛都做唔到呀! ...

實際D拎起部相機試上手...先知咩料
肥墨魚 2011-11-29 11:29:44 PM 來自手機
sanny0066 2011-11-29 11:37:19 PM
全手動我D相機白痴...自動先岩我
Hitan 2011-11-29 11:41:31 PM
Hmm... 其實我覺得想影靚兔兔相 (又或者想影覩相), 唔一定要好淺景深... 最主要係角度同構圖 <-- 所以而家成日聽到啲影相人問人哋係器材先決, 還是技術先決...
所以其實傻瓜卡片相機一樣可以影到靚相的...
只係有時呢啲相機 focus 得未必夠快, 快門又末必夠快捕捉到某一個時刻或動作... 不過, 只要攝影者有心機等, 凡事都可以成功的...
再者, 其實冇得較光圈的傻瓜卡片相機一樣可以影到淺景深, 只要主體(即要 focus 的地方, e.g. 兔兔) 距離背景物體遠啲便可以... 所以較咗花花影微距相時, 特別容易有淺景深出現... 大家都可以試下
肥墨魚 2011-11-29 11:45:25 PM 來自手機
sanny0066 2011-11-29 11:48:08 PM
Hitan 發表於 2011-11-29 11:41 PM
Hmm... 其實我覺得想影靚兔兔相 (又或者想影覩相), 唔一定要好淺景深... 最主要係角度同構圖  ...

所以較咗花花影微距相時, 特別容易有淺景深出現... 大家都可以試下  <-----花花影微距??呢句唔明
sanny0066 2011-11-29 11:48:36 PM
肥墨魚 發表於 2011-11-29 11:45 PM
自動要面對好多問題
off focus  兔兔太快追唔切  光源不足 紅外線搞到兔兔閃避影頭  等難題 ...

係咪即係我唔洗買N5 都可以影到兔兔伸俐呢D細微動作
肥墨魚 2011-11-29 11:51:36 PM 來自手機
Hitan 2011-11-29 11:54:56 PM
sanny0066 發表於 2011-11-29 11:48 PM
係咪即係我唔洗買N5 都可以影到兔兔伸俐呢D細微動作

申脷係好快同好短暫的動作, 所以相機先要對焦快 + 快門快...
不過你有心機, 半按住快門等, 傻瓜機都可以影到...
我呢張打喊露相都係用傻瓜機影的:
sanny0066 2011-11-29 11:54:57 PM
肥墨魚 發表於 2011-11-29 11:51 PM
係牙,墨魚爸講就叻 其實我都係用傻瓜機影相
小技巧真係好好用 如影兔兔前先向某一點定左focus先 再pen去 ...

咁墨魚爸你用緊咩野傻瓜機...我而家打算轉向買Panasonic DMC-LX5 呢部我朋友介紹我買的

快速發帖