Wandywan 2011-11-30 09:20:15 PM
sanny0066 發表於 2011-11-30 07:16 PM
好抵呀..$3000幾...部N5要$5000幾...大出血呀

LX5唔可以換鏡,所以平d,但規格唔差!原本打算買GF3,老公話LX5好d,所以就買咗。
sanny0066 2011-11-30 09:25:12 PM
Wandywan 發表於 2011-11-30 09:20 PM
LX5唔可以換鏡,所以平d,但規格唔差!原本打算買GF3,老公話LX5好d,所以就買咗。 ...

我朋友都係介紹 GF3 LX5 同N5俾我選擇 LX5佢話識人可以$3500左右
Hitan 2011-12-1 01:26:26 AM
Twhtracy 發表於 2011-11-30 10:11 AM
其實初入門想影景深 就到個focus 都可以ga 喇
有時o個一下拎起手 邊得閒較咁多野...

White balance 未 set 好啫
Hitan 2011-12-1 01:32:51 AM
sanny0066 發表於 2011-11-30 08:08 PM
咁講即刻明N5一秒10張真係好吸引

一秒 10 張?! 都好 depends on 你張 card 既讀寫速度...
可能影完 10 張後唔知隔幾耐先可以再噤第二下影相
sanny0066 2011-12-1 01:43:30 AM
Hitan 發表於 2011-12-1 01:32 AM
一秒 10 張?! 都好 depends on 你張 card 既讀寫速度...
可能影完 10 張後唔知隔幾耐先可以再噤第二下影 ...

實在太多野要兼顧啦
pillow.ma 2011-12-1 08:41:10 AM
sanny0066 發表於 2011-11-30 07:08 PM
墨魚爸 我想問你知唔知nex5 同 n5有咩分別..2部機黎?

2部機離架? @@
我以為N5係講緊NEX5添
話說......我係用緊NEX5
pillow.ma 2011-12-1 08:43:24 AM
肥墨魚 發表於 2011-11-30 06:28 PM
有機係手你就知咩黎咖喇

其實曾經....我有研究過ISO, 快門呢D野
因為果時我玩LOMO
不過因為太....覆雜
所以都係唔理咁多就咁禁制影就算= ="
sanny0066 2011-12-1 09:03:33 AM
pillow.ma 發表於 2011-12-1 08:43 AM
其實曾經....我有研究過ISO, 快門呢D野
因為果時我玩LOMO
不過因為太....覆雜

我望到部相機上面D制已經暈暈地
肥墨魚 2011-12-1 10:08:33 AM 來自手機
肥墨魚 2011-12-1 10:12:09 AM 來自手機
肥墨魚 2011-12-1 10:18:29 AM 來自手機
sanny0066 2011-12-1 12:11:25 PM
肥墨魚 發表於 2011-12-1 10:08 AM
ISO意為相機的感光度設定.在以前使用底片時ISO的設定是很重要的。一般常用到的設定值約在50至800之間.日 ...

非常非常有用既資料俾10個讚你
sanny0066 2011-12-1 12:11:59 PM
肥墨魚 發表於 2011-12-1 10:12 AM
順帶一提…ISO越高~雜訊越大

雜訊既意思係
肥墨魚 2011-12-1 12:40:55 PM 來自手機
sanny0066 2011-12-1 12:45:35 PM
咁咪即係影夜景時..教到ISO-1600 咪好多雪花..咁會唔會用ISO-100/200影出黎效果仲靚呢...同埋我想問下 其實影相速度快慢係取決於咩因素..咩設定?

快速發帖