肥墨魚 2011-12-1 01:08:27 PM 來自手機
肥墨魚 2011-12-1 01:09:12 PM 來自手機
sanny0066 2011-12-1 01:13:12 PM
肥墨魚 發表於 2011-12-1 01:08 PM
光圈的認識

光圈, 就是鏡頭中讓光線穿過的一個孔。大家很容易就理解到,如果孔徑愈大,便可讓愈多光線透 ...

咁要較光圈係咪一定要另外配置鏡頭???先可以較到理想既光圈值如果我買N5淨機(唔包鏡頭) 或 LX5 又可唔可以教到光圈值呢??
肥墨魚 2011-12-1 01:13:56 PM 來自手機
sanny0066 2011-12-1 01:16:32 PM
肥墨魚 發表於 2011-12-1 01:13 PM
千字文好難明
iso 快門 光圈 三兄弟要互相配合

即係買部相機返黎..一定要教好ISO 快門 光圈 呢3樣野...先可以用好快既速度影到兔寶微細動作
肥墨魚 2011-12-1 01:17:58 PM 來自手機
肥墨魚 2011-12-1 01:19:01 PM 來自手機
sanny0066 2011-12-1 01:22:02 PM
肥墨魚 發表於 2011-12-1 01:17 PM
你開始中毒喇,
如買N5 body 再分開買鏡(動輒都幾千)
要是中毒 你會掃Lx5落垃圾筒 ...

千萬不要中毒..我如果中埋相機毒會好慘
sanny0066 2011-12-1 01:22:42 PM
肥墨魚 發表於 2011-12-1 01:19 PM
有慧根!!  讚

為左要影多D兔寶BB時既相..等之後可以睇返...而家買相機差唔多時候了
肥墨魚 2011-12-1 01:45:16 PM 來自手機
sanny0066 2011-12-1 01:49:11 PM
肥墨魚 發表於 2011-12-1 01:45 PM
咁最入門又啱你似係N5連kit set
最初先對靜態近景(一棵花)練習 低iso 大光圈 快門低於100 之後調細光圈就 ...

明白.非常有用的資料...我今個禮拜去豐澤親身試下機先

快速發帖