如題..
我一返到屋企 我就諗起小白既點點滴滴
佢死去既事實 令我喊完又喊
今日係佢死後既第3日
唔知有咩方法可以沖淡佢死去既悲痛呢?
all_loving_it 2012-5-10 04:48:54 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-10 01:31 PM
20塊菜,佢很食草~_~ 就係唔飲水

朱朱5飲水, 可能
- 係佢食物之中攝取既水份已經足夠 (但依個情況既機會5大), 20塊菜入面既水份可能連50ml都5夠
- 可能係因為換左籠/水樽放既位置5同, 佢5習慣
- 水無味道, 佢5鐘意飲
可以嘗試係水到加佢鐘意食既蔬菜汁 (正常可以放5個鐘)
用草碎焗水或可以用菊花焗水, 用滾水焗20分鐘, 隔渣灘凍比兔兔飲 (可以放8-10個鐘)

另5建議用杯裝水比兔兔用

- 用杯飲水係比用水樽方便, 但如果兔兔一旦習慣用杯既話, 就5願意再用水樽

- 兔兔係比較活躍, 當佢活動既時候, 好容易會將水打瀉, 如果籠入面墊材5夠, 吸5干D水, 會整濕兔兔, 有可能整濕腳板仔, 毛髮長時間潮濕, 好容易受真菌感染, 引致皮膚病, 嚴重會引致腳皮炎

- 用杯飲水, 飲水會整濕晒咀仔附近既毛毛, 再加上口水有好多細菌, 長時間會有口炎, 咀角同下巴既位置會甩毛, 兔兔好痛架, 情況嚴重既話口角位置會有潰瘍

- 空氣之中有好多粉塵, 細菌同蟲卵, 有可能會掉到水入面, 兔兔飲水既時候就會飲埋落肚, 可能會引致腸胃問題
mimkey5566 2012-5-10 05:20:56 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-10 04:06 PM
咁你餵左佢飲水未?

20塊係唐生菜/油墨菜呢D大葉菜,成菜心個D?會有少少唔同,你自已就一就餵水個份量,再試 ...

我餵左佢兩支..之後佢就發脾氣-_-'' 姐係叫左出聲..
油墨菜
mimkey5566 2012-5-10 05:24:21 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-10 04:36 PM
小白既骨灰拎返黎屋企之後, 你要先做左朱朱方面既工作, 先好將小白既骨灰安放

- 先將小白既骨灰放係朱朱 ...

等我拎左小白既骨灰後..我會照你既說話去做架喇=]
mimkey5566 2012-5-10 05:27:27 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-10 04:48 PM
朱朱5飲水, 可能
- 係佢食物之中攝取既水份已經足夠 (但依個情況既機會5大), 20塊菜入面既水份可能連50ml ...

我今日換返佢之前個籠..但係佢之前又很飲水啵...
應該唔係因為d水冇味..
不過我會嘗試你既方法咁做.
但係佢掂都冇掂過水樽
mimkey5566 2012-5-10 05:28:23 PM
Dylan 發表於 2012-5-10 04:16 PM
我而家每日比一大碗菜菜bB食
比起之前既份量加多咗d
所以佢而家唔多飲水 ...

咁我減少比菜既分量先..
all_loving_it 2012-5-10 05:35:50 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-10 04:42 PM
之前我問左dr., dr說是可以的,但當然要keep住乾淨同留意咀咀問題啦!我諗為左朱朱佢飲水 ...

如果有人可以睇住兔兔當然無問題

所以我有講明如果"長期"咀仔濕濕........

all_loving_it 2012-5-10 05:40:35 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-10 05:24 PM
等我拎左小白既骨灰後..我會照你既說話去做架喇=]

我好鬼長氣..............

all_loving_it 2012-5-10 05:42:18 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-10 05:27 PM
我今日換返佢之前個籠..但係佢之前又很飲水啵...
應該唔係因為d水冇味..
不過我會嘗試你既方法咁做. ...

睇情況朱朱應該係因為換籠既關係
all_loving_it 2012-5-10 05:42:45 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-10 05:20 PM
油墨菜

你點餵佢飲呀?
mimkey5566 2012-5-10 05:42:56 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-10 05:40 PM
我好鬼長氣..............

唔會=] 我覺得幾好呀..
mimkey5566 2012-5-10 05:45:36 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-10 05:42 PM
你點餵佢飲呀?

迫佢飲~_~..  姐係當草粉咁餵..
佢連水樽掂都唔掂一下- -..
最多用下巴磨擦個水樽
mimkey5566 2012-5-10 05:47:31 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-10 05:42 PM
睇情況朱朱應該係因為換籠既關係

唔係..佢都係仲未飲..
從小白死後就開始咁.
之前都有見佢飲
不過依家換返個籠..
目前睇既佢今日很唔很飲
其實洗唔洗唔比菜佢食先呢??
Dylan 2012-5-10 05:51:20 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-10 05:28 PM

如果只係食多咗菜而唔飲水,就唔洗比少d菜喇
貓仔兔 2012-5-10 06:08:17 PM 來自手機
mimkey5566 發表於 2012-5-10 05:20 PM
油墨菜

係咪餵得急得滯濁親呀?小心啲呀...另外一次過兩次佢可能覺得多得滯呢...
貓仔兔 2012-5-10 06:11:55 PM 來自手機
mimkey5566 發表於 2012-5-10 05:28 PM

唔好減呀...咁佢會少左吸收水份嘅機會,你隻兔睇相好似好大隻,可以加多啲菜菜,俾佢自己吸收水份呢!我隻兔1.31可以食2杯250ml/菜菜左右,俾你參考下吖!

快速發帖