請大家千萬不要在金魚街那二間無良寵物店 龍貓xx 和 寵物xx 買兔兔,
這二間無良寵物店,把染病的兔兔賣給客人,到現在為止,他們的兔兔大多都是鼻子很污糟。
我的小兔兔是從 龍貓xx 買回家的,由新年到現在,已經看了至少5次醫生,
花了大約3千多元去醫病,而其他從這間買的兔兔,也是染同一種病 "呼吸道感染",
這種病是很難更治的。
siublack 2008-4-1 12:22:45 AM

回復 1# 的帖子

我都係在寵物xx 買呀.買左一個月呀.不過現在都ok呀.希望佢無事呀.
ADMINISTRATOR 2008-4-1 12:25:41 AM
只要兔兔無事就好啦~
最近果間鋪賣左好多病兔...
都係同一種病:013:
wing1994121 2008-4-4 05:22:55 PM
我想問下呼吸道感染係點?
有d咩既特徵?
lingyan 2008-4-4 06:04:08 PM
你會見到佢鼻鼻污糟糟,黃黃地。
另外就係成日打痴痴 (唔係食草個時先有wor),
有時仲要一打就連續打幾十個,
我隻兔之前試過一次連打30個痴痴。

如果你一直都無發現,佢就會一直流鼻水,
流到佢最後呼吸唔順,抱起佢就會發現佢呼吸係窒窒下。

個時大圍個醫生話,如果佢一直流鼻水打痴痴,
鼻水會倒流入肺,跟住形成膿包,之後就會係個肺到越黎越大,
佔據兔兔肺入面既空間,最後令到兔兔死亡。
elyse)) 2008-4-5 12:31:08 AM
唉~你都算好啦..肯戴佢去睇醫生...
好過d人買完返來有病,又唔肯照顧佢,又拿個籍口將佢遺棄...
之後又埋怨間舖頭呃佢...
根本就同個間舖的那些人無分別..:052:
wesky 2008-4-5 12:39:14 AM
本站有個會員的兔兔死了
只養了2星期
哀悼默哀 希望兔兔可以去到天堂
:054:
casey 2008-4-9 07:11:24 PM
我一個月前都0係XX便利到買左隻侏儒兔呀
好彩冇咩事
而家想領養一隻同佢有個伴
wesky 2008-4-9 07:19:28 PM
領養好啊~~~
兔協仲有好多兔未有人領養~~
support you~~:010:
aggie 2008-4-10 12:49:33 AM
冇錯! 快D領養啦!!!
iamsuifa 2008-4-14 02:03:05 PM
我隻兔兔係xx便利領養的
腳仔有事,,佢之前寫280蚊,點知過幾日88蚊
一諗就知道係有事同埋比人遺棄
所以帶左佢回家,,
不過身體很健康~
wesky 2008-4-14 02:16:56 PM
BB 依家腳仔仲有冇事啊??
以後唔好去呢間野買任何野
經常聽見係果度買既兔有事
心都up埋~
MOURINHO 2008-4-17 11:48:06 PM
我覺得好多寵物店買都好驚....好似我隻新買OREO...
係旺角最大果間買...雖然果店員有講佢肚瀉比我聽...我都買佢...
係第2日我決定帶佢走睇醫生...我問佢係今日先比止瀉水佢飲...唉..
咁大間店都要有人買先比藥佢食...:056: :056:
同我帶佢睇BETTY 話佢好危險...營養非常不足....體重過輕...
現在我都開心返...體重增加中....:053:
比心機呀.....我地要比兔兔最大幸福
wesky 2008-4-17 11:54:42 PM
寵物店係咁~~~ 佢地靜係俾T草佢地食
因為怕佢地食A草 營養太多  大得快   無人買
D人又鐘意細隻既兔... 覺得細隻先可愛...
mim0510 2008-4-18 12:30:04 AM
6年前多多先生都係果樹買,30蚊好平,好好彩好健康,由細到大都未病過

我承認,買佢之前一d資料都無睇過,見到咁平又咁得意就買左返屋企

而且果時買佢其中一個原因係為左多隻動物倍mimi

不過好快多多先生已經成為我地生活一部份
波丸媽 2008-4-18 10:22:12 AM
.....$30.......真的嗎???
咁真係好好好彩好健康呀......:010:

快速發帖