請大家千萬不要在金魚街那二間無良寵物店 龍貓xx 和 寵物xx 買兔兔,
這二間無良寵物店,把染病的兔兔賣給客人,到現在為止,他們的兔兔大多都是鼻子很污糟。
我的小兔兔是從 龍貓xx 買回家的,由新年到現在,已經看了至少5次醫生,
花了大約3千多元去醫病,而其他從這間買的兔兔,也是染同一種病 "呼吸道感染",
這種病是很難更治的。
wesky 2008-4-25 01:05:45 AM
蘋果日報有網上報料~~
好方便~~
佢最鐘意登呢D新聞架啦~~
lingyan 2008-4-25 01:08:13 AM
24小時愛護動物協會督察熱線
2711 1000

防止動物受虐待

協會一支由16名督察組成的檢核隊,為社會提供一年365日的24小時緊急服務.
服務範圍遍及香港,九龍,新界及離島.每年,檢核部接聽超過4萬個求助電話,收集或拯救約6000頭動物,到市場及寵物店巡查超過1000次和調查超過600宗的虐待動物事件.
並就有關事件發出勸籲或警告,在必要時更會提出檢控.

根據香港法例第169章,防止殘酷對待動物條例及規例,任何人若觸犯該條例,
一經定罪,可處罰款$200,000及監禁3年.
協會將繼續促請政府加強對此的刑罰,以及加緊執行現有的法例
lingyan 2008-4-25 01:20:38 AM
《東方日報》、《太陽報》及on.cc打破新聞報導常規,
攜手與讀者作出新聞互動,建立《人人做記者》爆料平台!
SMS / MMS 爆料熱線:(852) 6500 6500。手機網站爆料請上wap.on.cc。  

http://ireport1.on.cc/p/b5/web/SubmitPage.jsp

遇到谷氣事,想討回公道,香港《壹週刊》幫到你。

http://next.atnext.com/template/ ... ion=Front.complaint

vice0926 2008-4-25 02:20:09 PM
但係....我有兩隻兔寶寶係佢手..
未拎到佢地返黎就發大件事..
會唔會拎唔返我兩隻baby ga??:050:
iamsuifa 2008-4-25 02:27:03 PM
原帖由 lingyan 於 2008-4-25 01:20 發表
《東方日報》、《太陽報》及on.cc打破新聞報導常規,
攜手與讀者作出新聞互動,建立《人人做記者》爆料平台!
SMS / MMS 爆料熱線:(852) 6500 6500。手機網站爆料請上wap.on.cc。  

http://ireport1.on.cc/p ...

一於舉報佢!!!!
lingyan 2008-4-26 10:36:39 PM
原帖由 vice0926 於 2008-4-25 14:20 發表
但係....我有兩隻兔寶寶係佢手..
未拎到佢地返黎就發大件事..
會唔會拎唔返我兩隻baby ga??:050:

你錢就俾左,基本上二隻兔已經係屬於你,
而家佢地唔肯俾返你,已經係佢地既問題,
你要求佢地俾返你,但係佢唔肯,已經係好大問題。

你2隻bb,係生係死都仲未知。
屬於你既野,你甘心俾人搶走 ?!
波丸媽 2008-4-26 11:52:18 PM
原帖由 lingyan 於 2008-4-26 22:36 發表

你錢就俾左,基本上二隻兔已經係屬於你,
而家佢地唔肯俾返你,已經係佢地既問題,
你要求佢地俾返你,但係佢唔肯,已經係好大問題。

你2隻bb,係生係死都仲未知。
屬於你既野,你甘心俾人搶走 ?!

贊成!!!!
屬於你既野,唔可以俾人搶走
而且仲係一對生死未卜既寶貝
冇論點,你都要企硬,如果怕,就搵多幾個人一齊理論
對果d人,要同佢鬥惡
佢地既命運起你既手上!!!
$你比左,佢地冇權唔比你拎返
再遲d,我怕佢地會拎去自行人道毀滅
果d人為左$,有咩做唔出
最多賠多隻兔比你之嘛,仲平過去e.

flyflyfung 2008-4-28 12:08:46 AM
我有2 隻兔仔都係係龍貓XX 度買O家
但係so far 到而家都健健康康
d 人成日話呢間係黑店, 係咪真係好差o家?
wesky 2008-4-28 12:10:33 AM
Colleen 2008-4-29 08:06:28 PM
我係某個兔網見到有個人係黑店到買左兔兔,養既方法原全唔啱,又比兔兔飲止痾水,講d野好似寵物店d sales 咁hard sell,以為自己啱,信sales好過信養左多年兔既兔友,我睇到真係好嬲,post 都費事覆佢:069:

vice0926: 一於同佢死過!!! touch wood 講句..........都想兔兔去得舒服ga ma!
波丸媽 2008-4-29 08:47:01 PM
原帖由 flyflyfung 於 2008-4-28 00:08 發表
我有2 隻兔仔都係係龍貓XX 度買O家
但係so far 到而家都健健康康
d 人成日話呢間係黑店, 係咪真係好差o家?

d 人成日話呢間係黑店...我覺得空穴來風,事出有因
你如果係好o既,就算唱,都唔會唱得咁盡....
當然,唔可以話佢d兔兔全部差,但你都睇到vice0926佢既親身經歷
滿心歡喜養左一段時間,點知又病左,而且送返去e之後,一去冇回頭,唔只一次,你諗下佢所受既傷害......
比著我,佢唔比返我,我一定告佢,我平時都係比較軟弱既人,但呢樣野我一定唔會退縮.
不論對住幾耐,一定有感情.有d野,唔係換左就算!

lingyan 2008-4-30 01:10:47 AM
講真,我自己當時都係滿心歡喜咁帶兔可愛兔兔返屋企,
點知第二日開始病,跟住就成日帶佢睇醫生,
要付出錢之餘,又要付出好多精神同時間,
留意佢既日常起居飲食,又要留意佢情況有無惡化。
照顧一隻病兔兔,真係唔係一件易既事。
最慘係佢又唔識講人話,話俾媽咪知邊到唔舒服,邊到痛。
只有你留意佢有咩唔妥,同獸醫講。
jimmy)) 2008-5-9 08:23:07 PM
:069: 甘 好心酸
wing1994121 2008-5-10 11:56:13 PM
support!!:040: :040:
williamaaaa 2008-5-14 07:15:34 PM
你地有冇留意?
因為我住大角咀,
成日去Q兔郎買野,
我發覺 龍物便利d兔兔成日唔同,
今日睇過果幾隻, 聽日大部份唔係到,
唔通生意真係咁好?:056:

快速發帖