最愛的豆豆:
豆豆,爸爸無用,只有眼白白看住你走...
見住你無食晚餐,以為看看醫生便無事,第二朝早媽媽同你去大圍看醫生,自己走了去玩。還未知道嚴重性,媽媽話要留豆豆到3:30PM,因要做驗血,X光及超聲波。結果都是找不到原因,只是肝酵素高了。醫生說要留院,餵你食草粉及打皮下水針。但因為掛住豆豆,爸媽決家第二天開始請假留在家中照顧你。
回到家裹,爸爸立刻為你清潔你屋其,等你回來舒舒服服。
6:30PM,媽媽同你返來,於是把你抱出來,你四支無力,於是餵你飲水,餵你食草粉,可是你只含在口裹,於是想等多一會再餵你,7:25PM,再試一次,你也只是含在口中沒吞下。於是把你放你回去。
不到五分鐘,看你頭側了,於是的想像平時掃掃你的額頭,突然你抽畜起來,跟用手摸住你,把你送到天國。

小孩,可知你令爸媽多痛心,上一次你要割除右眼,我們已很痛心,但之後也很開心地生活,爸媽也很開心,你總是愛走來要我們摸摸你,親親我們因工作疲乏的心,你對爸媽的愛,我們可以感受到!

還以為我們還有很多日子的時候,神就要把你招回,你這可愛小天使,為爸媽的生命加添子了不少色彩,現在你在做什麼??

本來請假照顧你變成為你作火化??你收到爸媽給你的大蘋果媽??還有菜心同紅蘿蔔?以前怕你食咗唔好,只係間唔中餵你少少,而家你可以食幾多都得!!
仲有你跟爸媽生活的照片,怕你在天國忘了爸媽的模樣....記住我們給你的卡上寫的東西,有空和豆泥一起回來看看我們和棉棉,等你!!

這兩年多來多謝你來到我這個家,希望你記得返來,以前不準到的地方,你可以隨意走,只要你肯回來就好了

永遠等你的爸爸媽媽上
3 JULY 2009
jimlam 2009-7-5 11:07:06 AM
給豆豆的信:
第四日啦??你而家點呀??有無食草草??
呢幾日,爸爸腦內常常出現以往快樂的回憶,你真係一隻好乖的小孩,很少發脾氣,只是喜歡撩人玩,你成日都用舌輕舔我的手
豆豆,爸爸會努力站起來,因為爸爸明白到豆豆在天國看著爸媽的,我知知道你也不捨得我們,也不想見到爸媽傷心吧!
爸爸更加相信神會再派你這小天使到來這家,爸爸會努力,做一個更好環境給你,等你回來.
雖然可能有時會因見不到你而流淚,但只是偶然......不用擔心
爸爸等你健康回來,但記得叫神令我遇返你!!一定會重遇的,爸爸深信!!
你妹妹棉棉今天去做body check,希望平安!!
但係呢段其間,掛住爸媽的話,就返來探下爸媽la!!
你幾時都你爸媽心愛的寵兒,下次一定會寵壞你的
係天國玩得開心d,我愛你呀!!豆豆
爸媽等你!!

爸爸媽媽上
5 july 2009
cordero 2009-7-5 11:14:26 AM
豆豆現在在一片一無無際的大草原上跑跑跳咷很快樂呢
Panda)) 2009-7-5 03:02:00 PM
節哀順變吧~豆豆冇晒病痛~依家一定好自在咁同其他兔兔玩緊~~
希望你同兔媽快D可以愎原吧~!! 努力 !! 豆豆都唔希望見到你地日日為佢而唔開心嫁~~
jimlam 2009-7-5 07:26:30 PM
我愛豆豆:063:

jimlam 2009-7-5 07:28:48 PM
等你回來!!:022:

光之天使)) 2009-7-5 07:29:01 PM
豆豆好可愛...
唔好傷心~佢依家好開心玩緊~
elvisli 2009-7-5 07:56:10 PM
兔爸媽唔好太傷心了..豆豆而家一定好多人陪緊佢玩..所以先唔記得報夢呢
`Shusonbaby||' 2009-7-5 08:05:37 PM
#^56^#   睇到喊喇><"
好感人!!
jimlam 2009-7-7 09:24:42 AM
傻豆:
爸爸星期日帶棉棉去BODY CHECK, 醫生話佢要增肥,同唔好餵糧

棉棉佢無你禁乖,好多野都唔肯食,唔係好肯食T草,你成日D都不斷食,其實9成我食D野,你都想食,傻豆!!

你而家牙仔重有無痛,同上次睇你的醫生講起你,話你應該係牙仔痛先唔食野....點解當時大圍果個又睇左話牙無事??我留意到你近兩個月只肯吃葉,但以為轉左草,所以無問題....點解當時睇你果個唔係DR.Tiger??

呢D問題係得腦內困擾,但多得一位Uncle 講左一句
「緣盡要走, 就讓牠走得無牽無掛, 要牠帶著你的愛離去,,
千萬別要牠帶揹著你的自責及悔恨上路!」我的自責及悔恨可能對你太重,對唔住!

而家對你,只有思念,豆豆,係天國同D朋友仔玩得開心D,就讓我的愛永遠跟隨住你,讓我的思念引導你再次回到這個家!!

記得回家的路!!

豆爸豆媽字
7 JULY 2009
jimlam 2009-7-8 11:28:05 AM
豆豆:
昨晚是你的頭七,爸媽為你準備了你喜愛的食物,有大蘋果,菜心,紅蘿蔔,糧,水同D小黃菊,還有燒了個上天國的梯,希望你早點轉生,更希望早日重遇!雖然唔知有無用,但這是爸媽能為你做的事!!

今早起來,立即看看為你準備的食物,雖然好似無動過,但爸爸知你返過來的!!因打算把你的草給棉棉時,發現有一小撮兔毛掉下,但爸爸看看地上又不見,是你告訴爸媽你曾回來吧!!

傻豆,等待重遇的一刻!想再抱抱你!!

豆爸豆媽字
8 July 2009
勞仔 2009-7-8 01:46:20 PM
好感人丫,看你每日都有一篇信給牠,相信牠也會很開心的~~感動:050:
Peiian)) 2009-7-8 01:58:29 PM
看到令我心都酸......
:050:
kumi)) 2009-7-8 02:23:14 PM
好明白你ge感受...上個月阿寶都走左;#^56^#
不要太難過了....佢會活得開心的....
讓阿寶跟豆豆做朋友吧
jimlam 2009-7-9 03:28:46 PM
豆豆:
昨天豆媽餵棉棉食完藥後,發現棉棉有一隻耳仔歪了,嚇得豆媽立刻打電話俾我,我叫豆媽打電話給DR.ERIC, 但診所沒人聽,結果打電話給兔協,兔協姐姐話無咩問題的,我們才放心。因為棉棉隻耳仔唔同你,所以我地有D擔心。過左一陣,正常返!!

棉棉呢兩日肥左好多,有成600g 啦!!而且發覺棉棉都幾聰明。之前豆媽話我對你偏心,話我成日都只係同你講野同玩,餵又餵你先。可能真係,之前唔覺棉棉聰明,但今天早上,爸爸教棉棉跳上梳化,她很快便做到了!好似同你一樣叻!!

而家你係度跳跳蹦蹦,定係睇緊爸爸打字,定係已經出生成為了一隻未開眼的BB兔??

今晚,爸爸想把棉棉的屋其移去你個位度,等爸媽可以睇住佢。不要小氣呀,乖豆,沒有一隻兔仔可以代替你,等你回來,你同棉棉就可以住在一起,一家四口!真是期盼這天的來臨,也可能是一家五口!

開開心心啦!!我的乖孩兒

豆爸豆媽字
9 JULY 2009
jimlam 2009-7-10 10:55:45 AM
豆豆:
昨晚,我和豆媽走了去書店,看了一本有關飼養兔兔的書,才發現原來兔子一不進食,就會肚仔痛......原來當時你的肚仔痛,爸爸一想到這裹個心就很痛.....如果我多些留意這些知識,我便可以幫幫你舒服些,更加可以不只單靠獸醫.......其實當時第一件事只要令你肚仔唔痛,之後才查明是什麼原因,你也不用驗那麼多野,只要照X-ray便可......但為何那個獸醫做了那麼多野也沒為你止痛......

昨晚,爸爸的心真的有點.....我唔會再容許有這事發生,爸爸要多D留意兔兔的知識....不要再讓你們白白走左去...一定唔會!!

而家你肚他無痛啦!開心跳啦!

我愛你!!乖豆

豆爸豆媽字
10 JULY 2009

快速發帖