最愛的豆豆:
豆豆,爸爸無用,只有眼白白看住你走...
見住你無食晚餐,以為看看醫生便無事,第二朝早媽媽同你去大圍看醫生,自己走了去玩。還未知道嚴重性,媽媽話要留豆豆到3:30PM,因要做驗血,X光及超聲波。結果都是找不到原因,只是肝酵素高了。醫生說要留院,餵你食草粉及打皮下水針。但因為掛住豆豆,爸媽決家第二天開始請假留在家中照顧你。
回到家裹,爸爸立刻為你清潔你屋其,等你回來舒舒服服。
6:30PM,媽媽同你返來,於是把你抱出來,你四支無力,於是餵你飲水,餵你食草粉,可是你只含在口裹,於是想等多一會再餵你,7:25PM,再試一次,你也只是含在口中沒吞下。於是把你放你回去。
不到五分鐘,看你頭側了,於是的想像平時掃掃你的額頭,突然你抽畜起來,跟用手摸住你,把你送到天國。

小孩,可知你令爸媽多痛心,上一次你要割除右眼,我們已很痛心,但之後也很開心地生活,爸媽也很開心,你總是愛走來要我們摸摸你,親親我們因工作疲乏的心,你對爸媽的愛,我們可以感受到!

還以為我們還有很多日子的時候,神就要把你招回,你這可愛小天使,為爸媽的生命加添子了不少色彩,現在你在做什麼??

本來請假照顧你變成為你作火化??你收到爸媽給你的大蘋果媽??還有菜心同紅蘿蔔?以前怕你食咗唔好,只係間唔中餵你少少,而家你可以食幾多都得!!
仲有你跟爸媽生活的照片,怕你在天國忘了爸媽的模樣....記住我們給你的卡上寫的東西,有空和豆泥一起回來看看我們和棉棉,等你!!

這兩年多來多謝你來到我這個家,希望你記得返來,以前不準到的地方,你可以隨意走,只要你肯回來就好了

永遠等你的爸爸媽媽上
3 JULY 2009
jimlam 2009-8-13 11:27:32 AM
城堡有三層!!:051:
jimlam 2009-8-18 06:36:25 PM
豆豆:
過多三日就係你三歲生日,亦都係我同豆媽結婚三週年,我成日都話要整個紅蘿蔔生日蛋糕俾你,但都因為懶無做到,希望今年整到LA!雖然已經太遲,但都希望你收到爸媽的心意~~

好多原因,豆爸我近來心情非常差,自己也覺得自己暴燥起來,幸好回到家中對住豆媽又正常返,好像你走後,一樣好事也沒發生,你果然係家中的吉祥兔。而家棉棉接力做了吉祥物,但好像未發揮作用!

棉棉而家大隻左好多LA!!不過應該細隻仔過你。佢好似對我們仍是好陌生,掂一掂就走。你成日都中槍,攪極你你都唔走,想起都過癮!!

其實豆媽同我成日都會拿你的相來看,想想一些回憶,想想你的包包面...其實爸媽仍然好想你,豆豆!!

豆爸字 
18 Aug 2009
jimlam 2009-8-21 04:46:03 PM
豆豆:
今日感該係你三歲生日,祝你生日快樂,豆爸都係忙到無時間......Sorry,又無整紅蘿蔔生日蛋糕俾你...

我愛你!!豆豆

豆爸字
21 Aug 2009
jimlam 2009-9-1 11:25:08 AM
豆豆:

兩個月無見你,點呀你??

而家屋其多左個新成員「豆丁」,同你一樣都係賓尼,黑白色。D舉動同你都幾似,好似咩都食,食野無煩腦!

不過棉棉好似好唔LIKE佢,走去想咬豆丁,又見佢直衝埋豆丁度,真係嚇死!

唔知棉棉幾時先同豆丁FRIEND.......不如你幫我教下棉棉LA!!其實棉棉都幾惡死!!

今個星期五,棉棉要行宮刑,希望你同豆泥保佑佢無事,健康伴爸媽LA!

記得返下來探爸媽!!豆豆:045:

豆爸字
1 September 2009
jimlam 2009-9-2 12:06:20 PM
豆豆:

你睇下棉棉同豆丁,保佑佢地身體健康!!

記住返黎一齊玩!

豆爸字
3 Spet, 2009

uumeme 2009-9-2 02:04:52 PM
可愛兔#^9_003^#
jimlam 2009-9-8 06:17:57 PM
豆豆:
上星期五,棉棉到 Dr. David 度做左絕育手術。Dr. David 就是你第一次唔食野把你醫好的那個Dr. David, 記得嗎?

本以為棉棉完成手術後一定不肯食野,點知護士話棉棉係最近最乖的一隻兔,手術前同手術後都不停吃草,重要係T草....,又無話要除頭罩....真出奇??

接棉棉回家後,一直站在便盤上,也有吃草,飲水.......但看他總是不開心....可能不舒服吧.......豆媽同豆爸見到他的傷口也有點害怕

星期日那天,留意到棉棉傷口好了不少,也看到原來傷口原來只有4mm,比想像的少很多......棉棉仍是不開心,於是忍不住把他的頭罩脫下,留意了整晚,他好像無理會傷口的存在

希望棉棉快D好番LA!!

豆爸字
8 Sep 2009
jimlam 2009-9-17 01:09:32 PM
豆豆:

昨晚,你終於走到夢中,你仍是那麼可愛,走來走去,好悠閒似的!

睡醒後真有點不捨.....想和你玩多一會

記得多D返來!!豆豆

豆爸字
17 SEP 2009
jimlam 2009-10-20 05:54:04 PM
豆豆:

呢個月原本真係好擔心,但係而無事LA!!重有件開心事發生左...HEHE

豆丁佢突然間唔食野,又流口水,本以為佢中暑,第一次去睇醫生,醫生無話咩事,只係吊鹽水同打左3支針......兔仔細細就打左禁多支針,心痛死!

之後都是反覆唔食野,當時真係好擔心,結果決定睇第二個醫生,結果發現豆丁D牙有D尖,咬到自己舌頭,只要食止痛就好。而家豆丁已無晒事,食好多草(只限APD,你都未食過,你以前咩草都食)。

棉棉都好好,只係同豆丁FRIEND唔到,一見豆丁就咬.....你幫我教下佢LA!!你以前同佢一齊都無咬佢,好友善,始終係豆豆最乖!

之前係網上睇過一段片,片名「最後的小白」,內容是小白最後要走時的內心讀白。突然,我想起豆豆你,「以前,要你等我回來,現在輪到我了,等你再變成粒粉紅色棉花糖回來我身邊」....我也在等

豆爸字
20 OCT 2009
jimlam 2009-11-26 02:13:46 PM
豆豆:

今年真係豆爸我人生的低潮....工作唔順利....先後無左你同豆泥.....連件開心事都變埋傷心事........格集箱又先後俾人偷左成千幾蚊野.........個天唔洗玩得我禁盡..:042:

前兩日晚上,本來放左棉棉出來,豆丁就係樓上望來望去....突然豆丁JUMP左落黎,仲追住棉棉,棉棉跟住走返入HOME....豆丁追入去...兩個就打起來.....仲wowo聲....嚇到我要叫豆媽分開佢地........點算好......

果一刻....我同豆媽都在想,如果你仍在就好........

過去總係令人懷念......可怕永遠都返唔到轉頭.........仲好清楚記得你係BB時,有一次,放工返黎,個頭好痛.....我坐係你面前,你就係我大脾走來走去.....我知你係想食野,我一路餵你...一跟同你玩(或者你覺得係我玩你)...好奇怪,頭痛無晒.....

真係好懷念.....

豆爸字
26 Nov 2009
redbean 2009-11-26 04:45:41 PM
豆爸,
我明白當人心情唔好個陣
衰運就好似跟住黎咁
所以你要開開心心

生老病死我地控制唔到
豆豆有生之年有你的愛
佢已經好幸福

宜加仲有兩隻小朋友等你照顧呀
同佢地 bonding 唔急得架
加油
jimlam 2009-12-28 12:37:59 PM
豆豆,
你一走左都成半年...天國D草係咪好味D呢??

豆丁昨天去左Dr. Eric 度做絕育手術,而家已經返左屋其....好似無咩事...只係見佢D食量少左D...可能仲有D壓力啦...

聖誕晚上,豆爸我一個人走左去跑步,走左去之前同你去過的公園....你走後,成半年....豆爸都無入過...

走過你跑過的草地,走過你走過的路,走過你不小心撞過的樹....片段不斷係腦內走出來....都係開心的回憶...豆豆,那一刻你在望住我嗎??原來分開左都有半年....好懷念..

豆爸
28-12-2009

coumpnet 2010-1-4 02:42:31 PM
jimlam 2010-1-20 11:07:13 AM

回復 58# 的帖子

只係怪豆爸我照顧不足.....好多事,如一早有留意...好多時都能及早發現....
jimlam 2010-3-10 12:04:35 PM
豆豆:

好像好似好耐無寫過野俾你啦...

而家豆丁同棉棉FRIEND到飛起,一起睡,一起吃,一起做小惡霸,聯群結黨攪破壞...有樣奇怪....本來唔多走動的棉棉,都多左出來四圍走...有日仲係梳化度一齊跳兔子舞....好開心...

以前,我想你會好悶...無個伴同你玩...而家你一定有好多朋友仔一齊玩..但要記得回家的路...可以的話返來俾豆爸見下..真係好耐無見..

你新年有無收到豆爸豆媽俾你嘅利是?你地每兔都有一封..嘻嘻

希望大家都健健康康!

豆爸字
10-03-2010

快速發帖