最愛的豆豆:
豆豆,爸爸無用,只有眼白白看住你走...
見住你無食晚餐,以為看看醫生便無事,第二朝早媽媽同你去大圍看醫生,自己走了去玩。還未知道嚴重性,媽媽話要留豆豆到3:30PM,因要做驗血,X光及超聲波。結果都是找不到原因,只是肝酵素高了。醫生說要留院,餵你食草粉及打皮下水針。但因為掛住豆豆,爸媽決家第二天開始請假留在家中照顧你。
回到家裹,爸爸立刻為你清潔你屋其,等你回來舒舒服服。
6:30PM,媽媽同你返來,於是把你抱出來,你四支無力,於是餵你飲水,餵你食草粉,可是你只含在口裹,於是想等多一會再餵你,7:25PM,再試一次,你也只是含在口中沒吞下。於是把你放你回去。
不到五分鐘,看你頭側了,於是的想像平時掃掃你的額頭,突然你抽畜起來,跟用手摸住你,把你送到天國。

小孩,可知你令爸媽多痛心,上一次你要割除右眼,我們已很痛心,但之後也很開心地生活,爸媽也很開心,你總是愛走來要我們摸摸你,親親我們因工作疲乏的心,你對爸媽的愛,我們可以感受到!

還以為我們還有很多日子的時候,神就要把你招回,你這可愛小天使,為爸媽的生命加添子了不少色彩,現在你在做什麼??

本來請假照顧你變成為你作火化??你收到爸媽給你的大蘋果媽??還有菜心同紅蘿蔔?以前怕你食咗唔好,只係間唔中餵你少少,而家你可以食幾多都得!!
仲有你跟爸媽生活的照片,怕你在天國忘了爸媽的模樣....記住我們給你的卡上寫的東西,有空和豆泥一起回來看看我們和棉棉,等你!!

這兩年多來多謝你來到我這個家,希望你記得返來,以前不準到的地方,你可以隨意走,只要你肯回來就好了

永遠等你的爸爸媽媽上
3 JULY 2009
uumeme 2009-7-10 01:31:01 PM
豆爸, 不要自責了, 豆豆好可能已轉世為豆少二世. 我也等緊豆少回家. 教他跳開心求雨舞:031: . 不能讓時間倒流, 只有珍惜現在. 現在多留意棉棉, 來作補償.
firen_freeze)) 2009-7-10 01:50:26 PM
睇完發現豆豆走得好似肥雪。。。。。。。。#^3_002^#

回頭一看,其實去睇獸醫唔代表對兔兔好,諗返起肥雪走O個日,獸醫只係想要錢。。。因為小動物死左根本唔駛負法律責任,到頭來最傷心都係自己。勢

可憐肥雪等唔到我接佢返屋企,你家豆豆已經好好架啦。。。唔好咁自責
rock_his 2009-7-10 02:35:40 PM
豆豆, 多謝豆豆給您們主人快樂, 願豆豆在天國開心每一天.
uumeme 2009-7-11 11:15:20 PM
大圍seem好似不懂醫兔仔, 她當豆豆如cat一樣e, 驗血後話肝酵素不正常, 仲話佢要食護肝葯, 連命仔都保唔住, 仲食保健葯? 諗番都覺得傻.

jimlam 2009-7-12 03:01:23 AM
豆豆:
爸爸有時會想, 究竟係我照顧你還是你照顧我們??你照顧得我們心靈很好,但我卻照顧得你一團穢........

其實真係好感謝你, 豆豆, 到最後你都教懂我一件很重要的事, "珍惜重要的人"我愛你!!

自你走後,有人說我不適合養寵物,因你走後,爸爸真的很痛,原來個心真係會好痛. 他們只見到我傷心,但他們永遠唔會明白豆豆送給我們的快樂,回憶,他們永遠不會明白!!

豆豆,好想你:023:

豆爸豆媽字
11 July 2009
choi_ching 2009-7-19 01:38:18 PM
睇完我都不斷喊,,,好感動#^37^#
jimlam 2009-7-20 11:01:09 AM
豆豆:
真係仍然好掛住你,天國的草好唔好味??成日都重有回味以往同你一起的回憶,上星期踏單車經過同你一起去的公園,想起你到處走的情形,有一次你還不小心撞樹,真正的守株待兔,好好笑。也是那次,發現豆豆你是認得爸媽,玩完就自動走回我們身邊,但今次你可能......

你走了後,爸爸的工作很不愉快,其實一直都不如意,只是以前見到你就忙記了工作的煩腦,但現在........好多野感覺都變了......

豆豆,你幾時先會返來.....

豆爸字
20 July 2009
guggg 2009-7-20 03:15:27 PM
請不要傷心吧豆豆會很快樂的
你也要繼續快樂地生活
記著和豆豆的快樂時候就足夠了
因為她都一定會記著你們的
jimlam 2009-7-23 10:37:02 AM
豆豆:
昨天在想,我好像常常拿棉棉來和你比較,總是覺得你很好,爸爸知道這樣是對棉棉不公平......但.....

棉棉而家都有750g LA, 比起早兩星期重了200多g,但看起來不似大了很多。發現了一件事,原來棉棉係男仔,一直以為佢係女仔。如果你係度,你可以做老大,佢做跟班,一齊行古惑....而家你到底係邊?彩虹橋同豆泥一齊??定係已經係一隻豆B兔??

你走左已經21日.....真係好想抱抱你....我真係覺得以前抱得唔夠..........

我愛你!!豆豆

豆爸字
23 JULY 2009
kwaikwai 2009-7-23 12:49:57 PM
我明白你的心情....didi 剛剛走了.....
想起牠最後的一刻....我仍會心痛地喊....

不過.......兔爸跟我說, 雖然didi 走了~
但佢仍然在我們的身邊, 大家一齊生活...
只是生活方式不同擺了~

所以, 好好記住和牠一起的時光...
牠也會好好想念爸媽的~

唔知didi 遇到豆豆同豆泥未呢??
jimlam 2009-7-29 11:38:21 AM
豆豆:
差不多一個月了,係彩虹橋上遇到好多新朋友仔嗎??但你有否一刻想念爸媽??
近日有否遇見Didi??好好同人相處。以前成日怕你一個悶,唔識同其他兔仔相處,所以買左棉棉來陪你,希望你有個伴,結果....而家唔怕你悶,只怕你忙記了爸媽,不懂回來
前兩天,豆媽告訴我夢見你,但只是夢見你最後那天的情況~~~其實我知豆媽都好想你
見不到你...好像做什麼也沒心情......

你是否常在跳求雨舞???近日常常下雨??想豆爸少D出去玩RC直升機陪豆媽??
豆爸明白的,我會好好分配時間,不會只顧住自己玩的!!這是你最後教懂我的~~~:050:

希望係夢中再見你!!

豆爸字
29 July 2009
jimlam 2009-7-29 01:01:36 PM
近日,心中不斸響起的歌

「有多久沒見你 以為你在哪裡       
原來就住在我心底 陪伴著我的呼吸

有多遠的距離 以為聞不到你氣息
誰知道你背影這麼長 回頭就看到你

過去誏它過去 來不及 從頭喜歡你       
白雲 纏繞著藍天        
如果不能夠永遠走在一起       
也至少給我們懷念的勇氣 擁抱的權利
好讓你明白
我心動 的痕跡 

總是想再見你
還試著打探~消息
原來你就住在我的身體 
守護我的回憶」

真係好掛住你!豆豆

yy0322 2009-7-29 01:37:00 PM
我一路睇你d信一路喊...
睇你d信令我諗返起以前既仔仔----小飯....
諗起佢走果晚..
真係好心痛...
你既心情我都好明白:054:
jimlam 2009-8-1 11:54:13 AM
豆豆:
上星期,爸爸係兔協買左個城堡俾棉棉玩,起初棉棉都好怕,但前兩日見佢走上走落,仲用下巴擦個城堡,我想佢一定好鍾意個城堡。但同時爸爸又想起當日無買咩玩具俾你,你又好像未用過下巴仔擦過野......突然內心好酸,我好似真係無買過D咩俾你~~~

從你走後,今日剛好已經一個月,心情已經平伏左好多。但都常常想起你個包包面,同豆豆你一切的一點一滴,永遠都會陪住爸媽走餘下的人生~~~~

你可以隨時返來玩,這個家永遠都有你份,無論將來變成點都好,爸媽都會想念豆豆!!

如果有神的話,祈求神再次派遣你到來這家!回到我們身邊!

豆爸字
1-8-2009

choi_ching 2009-8-2 01:19:08 AM
城堡裡面係點架
我一直都好想知丫

快速發帖