最愛的豆豆:
豆豆,爸爸無用,只有眼白白看住你走...
見住你無食晚餐,以為看看醫生便無事,第二朝早媽媽同你去大圍看醫生,自己走了去玩。還未知道嚴重性,媽媽話要留豆豆到3:30PM,因要做驗血,X光及超聲波。結果都是找不到原因,只是肝酵素高了。醫生說要留院,餵你食草粉及打皮下水針。但因為掛住豆豆,爸媽決家第二天開始請假留在家中照顧你。
回到家裹,爸爸立刻為你清潔你屋其,等你回來舒舒服服。
6:30PM,媽媽同你返來,於是把你抱出來,你四支無力,於是餵你飲水,餵你食草粉,可是你只含在口裹,於是想等多一會再餵你,7:25PM,再試一次,你也只是含在口中沒吞下。於是把你放你回去。
不到五分鐘,看你頭側了,於是的想像平時掃掃你的額頭,突然你抽畜起來,跟用手摸住你,把你送到天國。

小孩,可知你令爸媽多痛心,上一次你要割除右眼,我們已很痛心,但之後也很開心地生活,爸媽也很開心,你總是愛走來要我們摸摸你,親親我們因工作疲乏的心,你對爸媽的愛,我們可以感受到!

還以為我們還有很多日子的時候,神就要把你招回,你這可愛小天使,為爸媽的生命加添子了不少色彩,現在你在做什麼??

本來請假照顧你變成為你作火化??你收到爸媽給你的大蘋果媽??還有菜心同紅蘿蔔?以前怕你食咗唔好,只係間唔中餵你少少,而家你可以食幾多都得!!
仲有你跟爸媽生活的照片,怕你在天國忘了爸媽的模樣....記住我們給你的卡上寫的東西,有空和豆泥一起回來看看我們和棉棉,等你!!

這兩年多來多謝你來到我這個家,希望你記得返來,以前不準到的地方,你可以隨意走,只要你肯回來就好了

永遠等你的爸爸媽媽上
3 JULY 2009
BarbaraFok 2009-7-3 05:32:06 PM
請節哀順變,
豆豆會係彩虹橋玩得好開心架
你地都唔好咁唔開心喇
#^37^#
明月 2009-7-3 05:46:14 PM
豆豆知道你地對佢的心意,
你地唔好咁傷心。
光之天使)) 2009-7-3 05:50:15 PM
.......
呢兩日咩事....咁多兔兔去彩虹橋....

我睇完都...feel到果一刻無奈...
不過豆豆可以係返到屋企,
係爸爸媽媽既身邊留到最後一刻,佢好叻~應該好開心~
佢依家無病無痛喇~
唔好難過喇~
Goody09 2009-7-3 06:02:45 PM
唉。。無話。。。呢兩日咩事。。。???
kiki520u 2009-7-3 06:47:28 PM
你已經盡左力咖喇∼唔好唔開心啦!#^56^#
係呢∼大圍果個醫生好唔好咖?因為我係沙田人∼布爸又住係大圍
但好似都留意唔到有咁 -_-" 哈哈∼#^60^#
尤尤 2009-7-3 08:55:28 PM
節哀順變....
你已經盡左力喇...
豆豆會係彩虹橋玩得好開心...
小米 2009-7-4 12:04:15 AM
睇完好唔開心呀...
最近好多兔兔有事~
今次仲要同我既寶貝同多哩 T_T
Vinkivan 2009-7-4 12:08:55 AM
係咪香港嘅夏天真係咁差, 點解兔兔接二連三咁離開?? 雖然過世嘅兔兔並唔屬於我, 但眼見一隻又一隻離去, 真係感到無奈和心酸~!!

豆豆和離去的兔兔們, 希望兔哋去到彩虹橋能夠成為好朋友, 沒有爸媽照顧, 兔哋要互相照應, 繼續活得開心, 活得精彩!!
hamster1013 2009-7-4 12:14:15 AM
豆豆知道你哋對佢o既愛架~
佢依家會喺彩虹橋繼續生活,
嗰度只係快樂, 無痛苦.......
你哋都唔好咁傷心喇!!

到底哩兩日仲咩架?!
點解咁多兔兔離開我哋o既?! #^56^#
tracy)) 2009-7-4 01:23:45 AM
呢兩日咩事呀??點解有咁多兔兔有事架?真係睇到心都痛埋..........#^56^#
你都唔好咁傷心啦,你隻兔兔一開始無咗隻右眼果時都咁堅強咁生活落去,佢宜家都一定會好好地咁响彩虹橋度玩架
uumeme 2009-7-4 10:02:44 AM
我愛豆豆:012:
jimlam 2009-7-4 10:54:04 AM
給豆豆的信:
你已經走左第三天了,為何還不回來,爸爸每晚都想在夢中見見你,是否已忘了爸媽??你要記住和我們一起的日子,因對爸媽而言,是多麼的快樂!你也是否快樂呢??但到現在回想起,有時我也只顧自己玩而忽略了你,有否覺得悶呢??爸爸知錯啦...回來啦
孩子,走到天國沒有??有否見到豆泥呢??爸媽無辦法抱住你走了,你要好好走,也要記住回家的路。天國應該很溫暖吧?可能比爸爸胸膛更舒服,但不要忘了伏在爸爸胸膛的感覺,早點回來探探爸媽
昨天爸媽走了出旺角,眼睛總是離不開找你的身影,找到很像你的,但又知不是你,你怎會那麼快便轉生!跟住又走到我們初次相遇的地方,那一刻真是百感交集,你那時豆丁的小身驅,還好像數天前發生的事.....為何你消瘦了我們都察覺不到.......爸爸真的沒用
記住,轉生後要讓爸媽遇到你,再來到我們這個家,因爸媽會更愛鍚你的!!
我愛你!!豆豆
爸爸媽媽上
4 JULY 2009
hh0 2009-7-4 01:47:41 PM
豆豆都唔想見到爸爸媽媽甘傷心
折哀吧...
在世時為巨盡左力已經夠了
vice0926 2009-7-4 02:50:13 PM
好感人.......#^56^#
節哀順變啦~~

快速發帖