平時兔仔食開兔糧Ga..但係呀媽同呀爸都吾得閒..所以冇去買..就喂佢食菜..
但系佢D便便最近變到唔圓..尖尖地..又好似冇晒心機甘..以前引佢食野佢都會發晒顛甘沖埋黎..但系而家就冇乜反應..
仲有就系便便都變到好少..尿就好多..仲變到好輕添呀..甘多位幫下手呀..我好驚佢有咩事呀..
elvisli 2010-1-31 10:49:13 PM
咁兔仔有冇食草呀..
你好似只係提菜同糧

無提過最緊要既T草
diobonnie 2010-1-31 10:54:57 PM
你話佢食開兔糧係咩意思呀..?
姐係一日just 食兔糧為主..? 咁有冇食草呀..?
RABBITS 一定要食草架...

我諗..佢成日VEE VEE...唔知係唔係因為just 食菜..
so 有好多水分呢...?

仲有..rabbits 唔可以冇poo poo(屎) 架..
如果再差落去..就要快D去睇 vet 啦...
wesky 2010-1-31 10:59:43 PM
冇俾草??
___Ms.Orz×__ 2010-1-31 11:03:08 PM
冇呀..因為我地班好多養兔仔既人都話吾洗比草架..
我以前都有買草架..佢都食得好開心..但因為太耐冇去買先會買菜..
草要比佢當主食定係點呀..點解D便便會甘同埋甘輕既..
光之天使)) 2010-1-31 11:03:59 PM
你不如影張相比我地睇下~
睇下d便便正唔正常丫~

不過如果你話爸爸媽媽唔得閒買,
點解你唔去買呀......?

另外請記住,
兔兔係草食性動物~
糧/菜都可以食好少,但係草要長期供應架~
如果無糧,keep住比草佢食,幾日缺糧都無問題
___Ms.Orz×__ 2010-1-31 11:07:30 PM
因為我晚晚都要十點先番到屋企架..番到屋企就放佢玩到我做完功課..先放番佢入去架'
同埋尼..我睇你地PO上黎既相..D草都系好似牧草甘..但係我去果D鋪頭到果時..我靜系見到果D好長好長既草..但我都買左比佢食..
仲有我想請教下點樣幫佢剪甲甲架..我系澳門架..所以兔協應該幫我唔到..'
elvisli 2010-1-31 11:15:22 PM
那你養兔果班就全部錯哂了

應該是相反...兔兔一定要食牧草

但未必需要食糧同菜

呢個謬誤真係唔知教你果班人係邊學番黎

牧草含高纖維...兔兔就是要靠大量纖維幫助腸胃工作

如果兔兔腸停得太耐就會送命

以我所知.澳門係沒有識醫兔眉VET

所以你萬事都要小心..唔好太易比兔兔病

兔知識貧乏就多D上黎MINIHOUSE

只要肯學肯問.各位兔友都好樂意為你解答^^
diobonnie 2010-1-31 11:15:45 PM
剪甲呢D你可以 later 先再學..

你而家睇黎係要快D去買左timothy hay (t 草) 同兔糧比佢食..:011:

你rabbit 幾大呀..? 如果好YOUNG , 佢仲要食埋 ALFAFA HAY (A 草) 架..
diobonnie 2010-1-31 11:18:07 PM
係喎...

你仲可以去MINIHOUSE 既 "RABBIT DIET" 睇多D ABOUT 佢地DIET 既INFORMATION 架..:012:
___Ms.Orz×__ 2010-1-31 11:18:22 PM
我影得吾太清楚..唔好見怪呀..
D便便係甘樣既..但佢以前果D都系好圓架..係米靜系食菜既問題呀..係既我聽日吾補習都去買草同糧比佢呀!!
[img]http://angel.loveyty.com/0/sendphoto/display1.asp?id=271[i/mg]
___Ms.Orz×__ 2010-1-31 11:20:33 PM
你地所講既草可以系邊到買到呀..澳門尼邊真系好難搵..我搵兔糧都搵左幾日(....)
去左甘多間靜系見到d好長好長好長既吾知咩草..吾知佢又岩唔岩食尼..個老細話系兔仔食Ga..之前兔仔都食得幾開心..
elvisli 2010-1-31 11:24:05 PM
你不如問下隻草叫咩名.咩牌子好啦..你兔兔知識真係有好大進步空間..
___Ms.Orz×__ 2010-1-31 11:24:51 PM
sorry呀..我系新手黎..養左冇耐..麻煩到大家..
我聽日會去問下個老板架拉..
mandycpi 2010-1-31 11:28:26 PM
你可以去澳門寵物俱樂部, 兔仔用品這間比較齊..工作人員都好專業,你可以再請教下佢地..
好好的愛護你的兔兔喇..

快速發帖