我隻兔兔係被遺棄冇幾耐就比我申請左領養..
佢而家大約5-6個月(靠估架za)
1 kg 重

完全唔知道佢之前食咩草
咁我應該比a草定t草?
如果係混ge, 應該咩比例???

其實我仲未接佢返黎, 不過想買好哂d野想接佢...
mizumi 2012-2-27 10:40:25 PM
a 草加 t 草, 佢未夠7個月仲要食 a 草架, 而且佢要儘快補充多d營養吖嘛
如果唔知咩牌子草, 咁就買最大路的 oxbow, apd 或 momi 啦~
奶茶媽 2012-2-27 10:43:45 PM
mizumi 發表於 2012-2-27 10:40 PM
a 草加 t 草, 佢未夠7個月仲要食 a 草架, 而且佢要儘快補充多d營養吖嘛
如果唔知咩牌子草, 咁就買最大路的  ...

咁呢3隻牌子你覺得邊隻最好??
花芝媽 2012-2-27 11:50:46 PM
oxbow, apd 或 momi

apd比較貴 .  有d人話食左apd d兔仔轉唔返  因為食貴野XD.
oxbow 有時幾碎同黃  感覺上草質唔太穩定..     現在唔知道 ...  
momi  1cut 多枝    有d兔兔唔中意食 =(  但有d就十分中意
momi  2cut 多葉....        我買開momi 1 cut   枝比較多  感毛上磨牙會西利d

BOOK左醫生睇  醫生都可以係體形上大約講到係幾多月左右
奶茶媽 2012-2-28 12:09:38 AM
花芝媽 發表於 2012-2-27 11:50 PM
oxbow, apd 或 momi

apd比較貴 .  有d人話食左apd d兔仔轉唔返  因為食貴野XD.

但係係我帶佢睇e生前佢點都要食草
咁樣我應該買a草定t草先呢??

仲有~~幾多磅ge草可以食幾耐呢??
mizumi 2012-2-28 01:26:30 AM
A草同 T草都要買呀, 以前我兔B仲細時, 我係兩種都比佢食架, 到7個月大做完絕育手術無耐先戒 A 草
我兔豬之前係食 APD A草 + MOMI 1st cut, 而家係食 MOMI 1st cut + 果樹草+ 少少燕麥草
反而佢唔肯食 apd 同 oxbow T草囉
其實隻隻兔仔口味都唔同, 你慢慢試吓就知佢鍾意食邊隻架啦
花芝媽 2012-2-28 02:08:20 AM
997134 發表於 2012-2-28 12:09 AM
但係係我帶佢睇e生前佢點都要食草
咁樣我應該買a草定t草先呢??

2個都買啦~  成兔先介A
貓仔兔 2012-2-28 11:26:31 PM 來自手機
初頭我都想轉apd因為睇過真係又黃又碎,但係兔爸提左我佢仲細食得太好到時無胃口咩草都唔食就屎喇,所以而家食k字頭嗰隻,考慮轉唔轉momi但係又有人話momi太香似有加料都唔知揀咩好=="
貓仔兔 2012-2-28 11:27:50 PM 來自手機
但係a&你都要買,賓尼1kg太瘦喇...

快速發帖