1P 幣
係咪真??
我後日要接兔兔
最遲聽日要買齊
我係想訓練ge
咁而家我需唔需要買?
而係廁所入面要舖咩墊料?

yingxbb 2012-2-28 05:02:06 PM
我都好想教識兔兔去廁所....而墊料我係放木粒...X__X"!
奈何我有2隻兔兔...2隻都唔識係廁所ALL屎屎...
而VV..只有1隻識...1隻就教極都唔識...
白醋洗籠ar...1見到佢ALL就話下佢丫...個D我都試過....
2隻兔兔都養左半年多....~_~!! 好難教A!!
千千 2012-2-28 05:40:19 PM
佢地 唔咬既 話 尿墊係 好好既選擇~
小黑與我 2012-2-28 06:13:16 PM 來自手機
yingxbb 發表於 2012-2-28 05:02 PM
我都好想教識兔兔去廁所....而墊料我係放木粒...X__X"!
奈何我有2隻兔兔...2隻都唔識係廁所ALL屎屎...
而VV ...

咦。。我嗰兩隻同你嘅情況係完全一樣!! 不過我已經放棄,因為佢地實在太有性格,無計==
貓仔兔 2012-2-28 06:22:11 PM
訓練兔去厠所可以放少少T草係厠所再將個草兜放厠所旁就得,賓尼兔會好大隻,咁記得買個大D嘅厠所呀!

不過你都係買墊料啦...始終要吸番D尿尿架嘛...我而家用OXBO"X"隻麥草粒,堅係唔臭,幾好架!你可以先淨放係厠所,而呢隻野兔兔可能會食架,因為係草做,不過佢聲稱食左都可以安全排出(信不信由你)我就唔會俾機會佢食到LAW...

一係你可以試CAREFRES"X"個隻,不過最好買NAturAL,因為白色個D人地話漂過有CHEMICAL,呢隻鋪晒成個籠都得,食左都可以拉出來,而且唔會一粒粒整到兔腳,新兔就好似會方便D,不過如果你唔係用平底籠,即是有拉盤個D,都可以用尿片嘅...因為如果用平底籠尿片怕佢會咬同食呀!
花芝媽 2012-2-28 06:29:43 PM
唔放 墊料 ... 你平底籠既話.  一屙會水浸... 到時搞到兔仔一腳尿  放左好D ....  同埋睇返兔仔中意係邊個角落  ..
跟住濕左既 墊料  就放入廁所.. 一步一步教
奶茶媽 2012-2-28 06:59:45 PM
貓仔兔 發表於 2012-2-28 06:22 PM
訓練兔去厠所可以放少少T草係厠所再將個草兜放厠所旁就得,賓尼兔會好大隻,咁記得買個大D嘅厠所呀!

不過你 ...

放t草係廁所
係放係入面定擺面?
奶茶媽 2012-2-28 07:00:55 PM
花芝媽 發表於 2012-2-28 06:29 PM
唔放 墊料 ... 你平底籠既話.  一屙會水浸... 到時搞到兔仔一腳尿  放左好D ....  同埋睇返兔仔中意係邊個 ...

但係新兔兔唔係唔鐘意人伸手入籠架咩
我應該點樣整?
花芝媽 2012-2-28 07:25:51 PM
997134 發表於 2012-2-28 07:00 PM
我應該點樣整?

其實都無話唔中意   好睇兔仔性格嫁者  徐非佢好惡咬你    OR  好明顯你睇得出佢十分之驚...  
同埋你都要幫佢汁籠....  無辨法既....   
盡量..你對佢做D動作都要慢慢黎...   唔好甘快....         係佢地眼中你係 = 哥C奶甘大隻...

如果兔仔都唔太怕你... 比糧個陣試下用手胃..      我2個妹妹細細個已經好八卦唔驚人,,,
同埋兔仔都中意食糧  
早上晚上都用手胃...   同起身放工   胃野食前都叫佢地個名
習慣左某個時間有野食...  佢就會聽到你叫名就會企埋你到等食   ..早上又會坐係到等你...      
有時你懶起床遲左佢仲會咬野叫你起身     ....
我媽咪就係咁搞到D兔仔好癡佢=.=   但我媽咪係連抱兔仔都唔識
但一叫 一摸佢地就勁乖...   佢一放工  又馬上跳出黎搵我媽咪

同埋有D兔仔習慣人地掂佢  / 多人既地方   ...  無乜野...      
奶茶媽 2012-2-28 07:54:02 PM
花芝媽 發表於 2012-2-28 07:25 PM
其實都無話唔中意   好睇兔仔性格嫁者  徐非佢好惡咬你    OR  好明顯你睇得出佢十分之驚...  
同埋你都 ...

HAHAHA thanks !! 等我試下
貓仔兔 2012-2-28 08:07:57 PM 來自手機
997134 發表於 2012-2-28 06:59 PM
放t草係廁所
係放係入面定擺面?

我通常放係入面
貓仔兔 2012-2-28 08:14:53 PM 來自手機
997134 發表於 2012-2-28 07:00 PM
我應該點樣整?

初初返黎唔好執咁密同係佢面前執,搵人引左佢出黎玩,分散注意力or用籠個鐵罩笠住佢俾啲草佢食下至換,如果搞到佢不安佢係會周圍尿尿,我嗰隻第一日已經識去,但係我一星期後懶,就咁伸手入去換,佢於是四圍係籠痾劃地盤,教左好耐至肯乖番渣...哈哈
奶茶媽 2012-2-28 08:20:02 PM
貓仔兔 發表於 2012-2-28 08:14 PM
初初返黎唔好執咁密同係佢面前執,搵人引左佢出黎玩,分散注意力or用籠個鐵罩笠住佢俾啲草佢食下至換,如 ...

你真係提醒左我 !!! 咁係咪要養左好耐先伸手入籠?
wm20472 2012-2-28 10:22:54 PM
若果想兔仔識尿尿, 首先唔好比佢覺得籠裡可幾四圍呵, 所以最好唔好鋪墊料, 只係放厠所

怕尿尿弄濕腳, 可以放豬仔板

放厠所的位置是最大學問, 因為要觀察他們習慣在那一個角呵, 然後放上厠所, 佢會好快、好自然係個到呵

兔兔都係愛乾淨的動物, 所以你放對了位置, 佢自然會走上去呵
奶茶媽 2012-2-28 10:49:18 PM
wm20472 發表於 2012-2-28 10:22 PM
若果想兔仔識尿尿, 首先唔好比佢覺得籠裡可幾四圍呵, 所以最好唔好鋪墊料, 只係放厠所

怕尿尿弄濕腳, 可以 ...

多謝你又教曉左我啦!!!

快速發帖