兔兔打交有血痕;有無藥膏for兔兔?
要係store買到的;旺角有無
丫芷^0^ 2012-3-14 07:20:48 AM
血痕嚴重嗎?通常兔友係會第一時間去睇醫生,由醫生開藥。事關市面上的藥成份唔知適唔適合兔仔。
貓仔兔 2012-3-14 02:48:31 PM
係咪損左,個傷口大唔大,深唔深?如果又大又深又仲有血水,就要睇醫生,怕細菌感染呀!

如果係損左少少都無咩大礙,有兔友會用生理鹽水洗傷口,不過我無試過,你可以SEARCH下資料,上次我隻兔跌損左個咀仔,醫生都無俾野佢搽,因為真係好少事...
all_loving_it 2012-3-14 06:11:15 PM
丫芷^0^ 發表於 2012-3-14 07:20 AM
血痕嚴重嗎?通常兔友係會第一時間去睇醫生,由醫生開藥。事關市面上的藥成份唔知適唔適合兔仔。 ...

係呀, 兔兔體質有別好多小動物, 對好多消炎殺菌性藥物成份好敏感, 亦係兔兔唔可以用, 否則後果可以好嚴重......

兔兔打交可以打到有血痕, 已經唔係少事, 打交既兔兔一定要分開, 唔可以放埋
花芝媽 2012-3-14 07:47:52 PM
可以去藥房買生理鹽水 抺傷口...        要無顏色個d..  幾蚊支..  人都用得

快速發帖