侏老板 (兔協姓名 : Vodka) 是我在4個月前從兔協帶回來的兔兔, 不知道是什麼原因令他在街上流浪, 但幸運的是讓他遇上兔協, 因之前眼仔受傷沒有作合適的治療令眼仔永久受損, 雖然在領養時兔協亦已明確告知沒可能康復, 而且能替侏老板做的他們亦已儘力做, 將來有問題的右眼可能會惡化, 變為cancer或有需要拔眼球......

在我接侏老板回來後, 我曾帶侏老板去見Dr.Tiger, 一是想做body check, 二是為右眼仔方面 :

Dr. Tiger仔細檢查後說侏老板腸道有點不好 (便便很細一粒), 需注意纖維方面的吸收, 但侏老板十分挑食, 枝莖都不大喜歡, 說實在他不肯食這些部份我實在無法強迫他食, 我唯一可以做既只能不停加草給他, 他能食多少便多少

雖然在好一段時間, 侏老板的便便需是一粒粒, 但有時是濕濕的, 不過, 還幸經過一段時間的努力, 每天給他食益生菌, fiberplex, 現在便便都大粒不少, 而且這兩個月的便便是干干的

而眼仔方面如兔協之前所說一樣, 是沒康復的可能, 按他的情況日後眼球會衰竭, 淚線易閉塞, 亦很易受感染, 發炎及引發其他眼部病變, 而年紀越大情況會越嚴重, 當時我亦請求Dr.Tiger給予協助, 希望侏老板的情況不會惡化下去, Dr. Tiger處方了修復眼球的藥物, 并叮囑隔天以生理鹽水洗眼仔, 滴眼藥水, 按摩淚管, 要注意環境的清潔及有致敏物刺激到眼仔, 所以他食的草, 我會先用"西"將草碎"西"走, 以免草碎會令他產生敏感, 而深綠色的蔬菜, 維生素A及維生素C對他眼仔有益, 所以我亦按醫生建議給他服用

侏老板剛回來時十分骨感, 現在明顯比之前胖了不少

在4個月後的今天侏老板再次拜訪了Dr. Tiger, 很高興的是侏老板現在的腸道已回復正常, 便便亦好了很多, 眼仔方面暫沒有惡化的跡像, 雖然上面既一系列動作仍要做, 但很開心是情況沒有變差, 腸道亦比之前健康

還記得剛到我家的兩個月時間, 侏老板對我和男友很抗拒, 不理會我們, 逗他都沒什麼反應, 而且很易受驚, 情緒不穩定, 易發脾氣, dum地, dum籠, 很小離開籠, 擲食物碗, 只閉上一只眼仔睡覺, 長時間用背"得住我, 還經常4圍尿尿 (跳上梳化尿尿) 及噴尿, 看見侏老板這樣真的很難過, 難過不是因為侏老板有這些行為問題, 而是, 我在想他過去的日子到底受了多少苦, 過了多少不開心的日子, 有什麼不好的經歷才變到這樣, 有朋友跟我說侏老板是很不聽話的兔兔, 但我覺得與其要說他是不聽話, 倒不如說是什麼人令他會這樣

或許真的是日久生情, 兩個月後侏老板的態度有不少改變, 漸漸沒有之前這樣抗拒我們, 亦沒有之前易發脾氣 (雖然在餵藥跟洗眼仔時還會出現兔三腳), 仍喜歡到處尿尿......

現在侏老板已經完全改變了對我們的反應, 態度友善了很多, 比之前喜歡黏著我, 亦已時常走出籠外活動玩耍, 安心中槍式睡覺, 還經常主動坐在我身邊, 喜歡將頭仔墊在我的腿上或示意要我替他按摩跟摸頭仔

最近侏老板多了一個新的同伴 - 總理, 侏老板明顯比之前開朗不少, 前天還在跳兔仔舞, 可能因為開心, 最近食草比以前多了不少, 總理實在功不可沒......

總理謝謝你的出現, 你替侏老板把不吃食的草吃掉, 不再到處尿尿, 亦因為你令侏老板變得更快樂, 我又多了一個活潑開朗的寶貝

侏老板我更感恩的, 是你現在只在廁所內尿尿, 不會經常只給背面我看, 更謝謝你願意接受及相信我, 讓我每天愛你多一些

侏老板你亦要向總理致謝, 因為幫你食掉不喜歡的草草

侏老板的近照 :

花芝媽 2012-4-8 02:34:38 PM

侏老板 好可愛!!   希望以後同總理可以一齊SWEET SWEET   比好多歡樂媽媽
all_loving_it 2012-4-8 04:35:53 PM

侏老板同總理平時幾sweet, 但食菜的時候, 他倆恩愛之情好像沒有了, 總理食菜很快, 食完就咬走侏老板食緊既菜, 侏老板又要搶返, 不過, 很多時侏老板是戰敗, 前天餵羅馬生菜, 侏老板對總理強搶菜菜有陰影, 侏老板就咬實條菜用超快的速度跑到角落位置, 很快的速度食, 總理食完, 馬上4圍聞聞侏老板所在位置, 意圖想再犯案, 可惜總理趕到現場, 侏老板食淨最後兩啖, 總理本著絕不放棄的心態想從侏老板口中搶菜, 侏老板誓要悍衛個人財產, 最後皇天不負有心兔, 今次這個回合由侏老板勝出

我只要看見兔兔健健康康就很開心

花芝媽 2012-4-8 04:41:14 PM
我芝麻食茶都好慢 仲要食到成口都係菜汁   但花生又唔會食到咁污穢但又要食得快@@
佢地食草有時都會搶黎搶去..     所以食菜一定要分開
all_loving_it 2012-4-8 04:49:17 PM
花芝媽 發表於 2012-4-8 04:41 PM
我芝麻食茶都好慢 仲要食到成口都係菜汁   但花生又唔會食到咁污穢但又要食得快@@
佢地食草有時都會搶黎搶 ...

我同你既情況一樣, 侏老板都係食到一口菜汁, 但總理就無

菜, 干糧都一定要分開, 唔係可能為左食真係會打交, 正所謂 : 人為財死, 鳥為食亡, 兔為食打

可能佢地覺得人地食緊既好味d
yanyi:) 2012-4-8 08:18:08 PM
原來侏老板係vodka!
佢遇到你哩個咁有心既主人真係好好!
見到你對有病既兔兔絕冇嫌棄,
仲好俾心機咁去照顧佢地真係好感動!
brendang 2012-4-8 11:16:45 PM
好心有好報,好開心佢地相處融洽,希望兩個都健康開心
threefour 2012-4-8 11:28:40 PM 來自手機
Wa.....侏老板很可愛呢!三三都係食到成口菜汁ga,hkrs教我剪碎比兔兔食好d...不過都都一樣污糟,抹極都好濕,攪到次次要用風筒吹乾,你地有冇方便些解決方法?
Sawb226 2012-4-9 12:25:47 AM
實在太好了!!!!!

侏老板好可愛, 祝佢身體健健康康, 祝總理開心快樂, 祝你地一家人感恩滿足!!!! 永遠幸福!!!!!
all_loving_it 2012-4-9 12:12:21 PM
yanyi 發表於 2012-4-8 08:18 PM
原來侏老板係vodka!
佢遇到你哩個咁有心既主人真係好好!
見到你對有病既兔兔絕冇嫌棄,

侏老板就係傳說中既Vodka......

我對佢好係應該

有病既兔兔只係身體健康有問題, 極其量係用多D時間, 精神, 心機去照顧, 關愛佢地

兔兔一個細小身軀承受著病痛, 再被人遺棄, 但仍然無放棄自己, 勇敢堅強生活落黎, 單單這樣, 已經值得到更多愛, 憐惜, 欣賞同尊重, 更沒有半點嫌棄佢既理由

而且對我黎講正因為佢地, 我得到既野好多好多, 令我去接觸學習好多有關佢地各方面既野, 亦去睇好多有關既中英文書

雖然我只係一個普通既人, 亦無辦法可以令佢地完全康復, 但我相信只要用心去照顧佢地, 最少可以令佢地得到應有既快樂!  

我相信依個世界上仲有好多有心人

all_loving_it 2012-4-9 12:13:32 PM
Sawb226 發表於 2012-4-9 12:25 AM
實在太好了!!!!!

侏老板好可愛, 祝佢身體健健康康, 祝總理開心快樂, 祝你地一家人感恩滿足!!!!  ...

謝謝你既祝福, 亦願你一切安好, 幸福快樂!
all_loving_it 2012-4-9 12:20:02 PM
threefour 發表於 2012-4-8 11:28 PM
Wa.....侏老板很可愛呢!三三都係食到成口菜汁ga,hkrs教我剪碎比兔兔食好d...不過都都一樣污糟,抹極都好濕 ...

菜本身有菜汁, 剪碎左會好d, 我係續小續小餵, 一發現侏老板個咀有較多菜汁既時候, 就會同佢抹咀仔, 如果等佢食晒先一次過抹, 好難抹得干, 因為d毛已經索晒D菜汁, 好似人洗頭一樣, 個頭都濕晒, 用布係唔會抹得干
all_loving_it 2012-4-9 12:22:55 PM
brendang 發表於 2012-4-8 11:16 PM
好心有好報,好開心佢地相處融洽,希望兩個都健康開心

謝謝你既祝福, 佢地可以相處得禁好, 就已經好慶幸, 我亦願你跟兔兔一切安好, 幸福快樂!

快速發帖