6/5***

潛左水幾日 .....因為忙於照顧兔兔~_~
雲尼拿留左3日院之後
尋日就可以帶佢返屋企啦
情況都有好轉
開始食返草....DR.MA話要等佢慢慢復原~~~
要食多7日藥...

星期6我DAYOFF所以就代兔爸帶佢出去
DR.MA問我想吾想陪佢一陣
我緊系話陪啦..

嗚 原來留院好慘的
好心痛呀><

(E..我UPDATE吾到相-.-佢話我張相太大? =0=)

隻衰豬唔食野..28號已經睇左DR MA!
比左D草粉+藥佢食 ;
只不過我地餵左幾日佢都冇好轉
D 便便仲愈黎愈細粒.
今日再睇DR.MA
要吊鹽水 ...陰公...
如果冇好轉要留院TIM...但留院係咪冇人睇住佢LOR?!
隻囡囡好細膽架!

唉好擔心....

all_loving_it 2012-5-4 07:56:45 PM
mizumi 發表於 2012-5-4 06:12 PM
紅磡有冇兔友去睇過? pro 唔 pro? ok嗎?

我有個朋友既兔兔係睇紅磡Dr Shevaun, 佢話好好
mizumi 2012-5-4 08:05:58 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-4 07:56 PM
我有個朋友既兔兔係睇紅磡Dr Shevaun, 佢話好好

咁都好,起碼知道多一個醫生信得過, 下次約唔到 dr ma 可以一試~
貓仔兔 2012-5-4 08:58:05 PM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-5-4 05:51 PM
我絕對5係勁過大圍既姑娘囉, 只係大圍5係24小昤有姑娘, 夜晚無人, 禁我接走兔兔, 返黎自己可以照顧同觀察 ...

夜晚無人..  咁點放心得落...
貓仔兔 2012-5-4 09:01:40 PM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-5-4 06:00 PM
無辦法啦, 睇兔兔既診所5多, 有得留院更少, 唯一可以就係儘力比最好既照顧, 不過, 我一直既兔兔係Dr. Tig ...

咁急病睇邊個dr.?佢地好似唔係個個都識睇兔架....
貓仔兔 2012-5-4 09:04:51 PM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-5-4 06:35 PM
反正放心認為邊個醫生合適, 係好就搵邊個, 一切都係以兔兔最好為目的

大圍有好幾個醫生, 我有睇過Dr. Ti ...

其他兔友都話tiger好好...我都信架...不過其他dr.就唔清楚,因為我都無去過...
all_loving_it 2012-5-4 10:07:25 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-4 09:01 PM
咁急病睇邊個dr.?佢地好似唔係個個都識睇兔架....

要睇邊個醫生得閒吧, 雖然5係個個醫生識得好專業睇兔兔

但如果係睇得急症, 一般係急性肚瀉, 失溫, 發高燒, 氣促, 5食野 (要吊鹽水)之類, 其實做最應急既措施都應該可以, 渡過緊急危機, 再搵有經驗既醫生再睇, 有需要再做治療, 總比危急時等睇其它醫生比較好

不過, 平日多了解兔兔方面既野, 對兔兔有咩事, 都起碼可以知道可以點做同咩事更好
all_loving_it 2012-5-4 10:15:19 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-4 09:04 PM
其他兔友都話tiger好好...我都信架...不過其他dr.就唔清楚,因為我都無去過... ...

係呀, 我個人認為Dr. Tiger係好好,  而Dr. Peter一時時, 有時好有心機, 有時就............

之前試過約5到Dr. Tiger, 就去睇過Dr. Ma, 總括黎講都幾好, 不過, 如果係只兔兔睇開既醫生, 係好既當然會選擇返睇開既Dr., 特別好似我4只兔兔, 佢地都有好多問題, 做過好多檢驗報告, 病歷都好鬼厚, 睇返同一個醫生, 容易跟, 而且個醫生會比較了解兔兔既問題
all_loving_it 2012-5-4 10:22:41 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-4 08:58 PM
夜晚無人..  咁點放心得落...

係呀, 所以我咪接返格格返黎, 自己去照顧同觀察, 不竟兔兔係自己, 我覺得5應該假手於人
all_loving_it 2012-5-4 10:28:44 PM
mizumi 發表於 2012-5-4 06:06 PM
吓,真係加咗價, 我一月帶兔豬返去留院,收$350

留院幾$, 都要睇兔兔係咩事
all_loving_it 2012-5-4 10:40:17 PM
Dylan 發表於 2012-5-4 10:29 AM
嘩嘩嘩!你個總理真係好食得,食咁多野既

格格係我後樓梯收養既貓貓兔, 之前佢都5係點食野, 因為可能周身病同比人棄養, 不過, 而家好好多啦

總理係兔協領養既賓尼, 佢有呼吸系統問題, 不過, 佢真係可以食好多, 佢同格格既餐單差5多, 不過, 佢5洗食草粉, 草藥5同, 其它差5多, 總理1個月食草起碼36磅,

T草係食
MOMI - 食25lbs, APD 1st - 1個月食6lbs
其它草差5多5lbs
菜每日3種, 早晚各500克
蟲草, 雲芝, 靈芝, 益生菌都一樣有食

又係外加我依個妹仔為佢提供專人護理

Dylan 2012-5-4 10:49:09 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-4 10:40 PM
格格係我後樓梯收養既貓貓兔, 之前佢都5係點食野, 因為可能周身病同比人棄養, 不過, 而家好好多啦

總理 ...

唉!點解又有呼吸系統問題
Dylan 2012-5-4 10:51:41 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-4 10:40 PM

總理 ...

Post 格格 d 相睇下
all_loving_it 2012-5-5 12:41:34 AM
Dylan 發表於 2012-5-4 10:49 PM
唉!點解又有呼吸系統問題

話係因為以前上呼吸道感染無徹底醫好, 而且期間無得到合適照顧而落下病根, 而家佢係頑固性歡呼吸系統炎症同過敏
Dylan 2012-5-5 12:57:12 AM
all_loving_it 發表於 2012-5-5 12:41 AM
話係因為以前上呼吸道感染無徹底醫好, 而且期間無得到合適照顧而落下病根, 而家佢係頑固性歡呼吸系統炎症 ...

噢!敢要長期食返d冬蟲夏草,補氣至得 lu
Dylan 2012-5-5 01:04:04 AM
Dylan 發表於 2012-5-5 12:57 AM
噢!敢要長期食返d冬蟲夏草,補氣至得 lu

冷氣長開,你有無比布譢道之類既 vet bed 佢呢!如果佢覚得凍,都可以入去保暖。

快速發帖