6/5***

潛左水幾日 .....因為忙於照顧兔兔~_~
雲尼拿留左3日院之後
尋日就可以帶佢返屋企啦
情況都有好轉
開始食返草....DR.MA話要等佢慢慢復原~~~
要食多7日藥...

星期6我DAYOFF所以就代兔爸帶佢出去
DR.MA問我想吾想陪佢一陣
我緊系話陪啦..

嗚 原來留院好慘的
好心痛呀><

(E..我UPDATE吾到相-.-佢話我張相太大? =0=)

隻衰豬唔食野..28號已經睇左DR MA!
比左D草粉+藥佢食 ;
只不過我地餵左幾日佢都冇好轉
D 便便仲愈黎愈細粒.
今日再睇DR.MA
要吊鹽水 ...陰公...
如果冇好轉要留院TIM...但留院係咪冇人睇住佢LOR?!
隻囡囡好細膽架!

唉好擔心....

wesky 2012-5-6 11:06:00 PM
兔兔依家情況如何?

提醒:如要討論本主題以外的話題,請另開新主題討論,謝謝合作。
KathyChan 2012-5-6 11:12:16 PM
wesky 發表於 2012-5-6 11:06 PM
兔兔依家情況如何?

提醒:如要討論本主題以外的話題,請另開新主題討論,謝謝合作。 ...

依家KEEP 住1日餵100ML草粉+ 藥

佢E+肯食草

雖然便便仲系唔多大粒 但量多左...

逐漸好返緊@V@!
mizumi 2012-5-6 11:21:34 PM
雲尼拿一直0係 dr ma度留院? 咁夜晚冇人時點算呀?
dr ma真係好人, 可以比你陪佢, 起碼有你陪住兔兔會安心d
如果佢開始食返草都好d, 可以比菜佢食嗎?
KathyChan 2012-5-6 11:33:09 PM
mizumi 發表於 2012-5-6 11:21 PM
雲尼拿一直0係 dr ma度留院? 咁夜晚冇人時點算呀?
dr ma真係好人, 可以比你陪佢, 起碼有你陪住兔兔會安心d ...

留院既意思系 我地朝早10點帶去佢 6點帶返佢走...~_~

我都系陪左佢1陣炸  

佢好唔開心 見我系度

就系咁4圍撞

又想整甩個頭罩...

可能覺得我會幫佢整走掛=.=

陪左佢半個鐘就走左..但我4點幾就到診所  一路坐到6點先可以接佢走 ><
mizumi 2012-5-6 11:56:40 PM
KathyChan 發表於 2012-5-6 11:33 PM
留院既意思系 我地朝早10點帶去佢 6點帶返佢走...~_~

我都系陪左佢1陣炸  

可能佢撒嬌呀, 我兔豬當時留院都係咁架, 醫生姑娘都話佢好乖, 但係我一去到見佢就係咁掙扎~
咁仲使唔使返 dr ma度呀?
all_loving_it 2012-5-6 11:57:33 PM
KathyChan 發表於 2012-5-6 11:33 PM

我都系陪左佢1陣炸  

兔兔因為係陌生既環境同由陌生人照顧, 又見5到你

4圍撞係想搏埋你到, 等你抱佢
貓仔兔 2012-5-7 12:33:16 AM 來自手機
KathyChan 發表於 2012-5-6 11:12 PM
依家KEEP 住1日餵100ML草粉+ 藥

佢E+肯食草

咁就好喇!恭喜日西!要繼續加油呀!^^
貓仔兔 2012-5-7 12:39:08 AM 來自手機

我都系陪左佢1陣炸  

因為你係佢媽咪,所以好想你安撫下佢,陌生環境,兔會很不安,我隻兔睇dr.都成日想我抱番佢架(兩隻手仔放落我心口,可憐地望著我並拒絕姑娘包兔仔活動)
啲兔只會相信兔奴,所以真係要好好照顧和疼愛兔兔一生一世!!
Dylan 2012-5-7 10:10:10 AM

敢就好喇,重洗唔洗返dr ma道打點滴呢
兔兔向你撒嬌呀佢想你幫佢除咗個頭罩呀
KathyChan 2012-5-7 05:06:06 PM
下>_________< "
原本佢真係想我幫佢除咗個頭罩呀?!

但我都幫佢唔到.../3\

分享一下呢幾日照顧佢既小趣事:

當我地準備佢D藥同草粉既時候佢就識得匿埋=.='''好似唔想食咁....

用毛巾包住佢黎餵佢識收埋自己個咀仔/3\

一路餵佢一路TUM佢讚佢叻同乖佢會合作D=_________=|||

不過有一個問題~ 佢次次食完都震得好西利....點算好?

今朝兔爸話佢都係食得少草.

上晏餵左次草粉, LUNCH 又返去左餵左次,

雖然DR.MA 都話要等佢慢慢食返多D野~

但除左藥同草粉,我見有兔友話可以用菜黎整汁比佢飲=0=

用咩菜會好D ?  .. 一日要飲幾多架...會唔會搞到佢飽左唔食草..?

~_~ 好似好多問題TIM...... 但我真係想佢快D好似以前咁牙 /3\
KathyChan 2012-5-7 05:15:16 PM
mizumi 發表於 2012-5-6 11:56 PM
可能佢撒嬌呀, 我兔豬當時留院都係咁架, 醫生姑娘都話佢好乖, 但係我一去到見佢就係咁掙扎~
咁仲使唔使返 ...

DR MA 話如果冇咩事唔使返...
但我12號要帶芝麻比DR MA 睇佢絕育個傷口點~
同帶我B 囡BODY CHECK
mizumi 2012-5-7 05:32:47 PM
KathyChan 發表於 2012-5-7 05:15 PM
DR MA 話如果冇咩事唔使返...
但我12號要帶芝麻比DR MA 睇佢絕育個傷口點~
同帶我B 囡BODY CHECK   ...

咁就好啦~~ 希望佢唔使再返去見 dr ma 啦~
其實佢食完草粉震得好厲害可能係掙扎完所以呼吸會比較大, 如果隔一陣佢回復正常就應該冇問題, 到時返 dr ma 度再問一問吖
你可以比菜佢食, 佢平時鐘意食咩菜你就餵佢食, 因為菜都有纖維同水分, 可以幫佢去大大架~
希望兔兔快d回復健康啦~ 加油呀~~
KathyChan 2012-5-7 05:48:38 PM
mizumi 發表於 2012-5-7 05:32 PM
咁就好啦~~ 希望佢唔使再返去見 dr ma 啦~
其實佢食完草粉震得好厲害可能係掙扎完所以呼吸會比較大, 如果 ...

佢兔仔細細好中意食菜心!  
不過我地唔敢比多, 都係比2,3條佢
怕佢食得多菜唔食草...

mizumi 2012-5-7 06:13:39 PM
KathyChan 發表於 2012-5-7 05:48 PM

佢而家仲要食草粉可以比返兩三條佢啦~ 遲d佢好返你每日比三種菜佢食啦, 我兔豬每日食一大碗菜菜架~~
Dylan 2012-5-7 10:23:15 PM
KathyChan 發表於 2012-5-7 05:48 PM

bB每晚食一大碗菜菜,你每曰渣5同顏色既蔬菜汁同針筒餵佢飲.蕃茄、pepper都好

快速發帖