6/5***

潛左水幾日 .....因為忙於照顧兔兔~_~
雲尼拿留左3日院之後
尋日就可以帶佢返屋企啦
情況都有好轉
開始食返草....DR.MA話要等佢慢慢復原~~~
要食多7日藥...

星期6我DAYOFF所以就代兔爸帶佢出去
DR.MA問我想吾想陪佢一陣
我緊系話陪啦..

嗚 原來留院好慘的
好心痛呀><

(E..我UPDATE吾到相-.-佢話我張相太大? =0=)

隻衰豬唔食野..28號已經睇左DR MA!
比左D草粉+藥佢食 ;
只不過我地餵左幾日佢都冇好轉
D 便便仲愈黎愈細粒.
今日再睇DR.MA
要吊鹽水 ...陰公...
如果冇好轉要留院TIM...但留院係咪冇人睇住佢LOR?!
隻囡囡好細膽架!

唉好擔心....

all_loving_it 2012-5-5 01:17:09 AM
Dylan 發表於 2012-5-4 10:51 PM
Post 格格 d 相睇下

要搵機會同佢影,

佢好鬼憎相機, 每次佢見我拎住部相機, 佢都即刻用個背"得"住我, 然後仲要係敢dum地
all_loving_it 2012-5-5 01:37:36 AM
Dylan 發表於 2012-5-5 12:57 AM
噢!敢要長期食返d冬蟲夏草,補氣至得 lu

係呀, 因為佢本身年紀都5細啦, 真係要小心照顧, 反正佢地4個日日都有食
蟲草, 雲芝, 五色靈芝
總理係以上3種每種早晚各1粒, 每日各2粒
all_loving_it 2012-5-5 01:45:44 AM
Dylan 發表於 2012-5-5 01:04 AM
冷氣長開,你有無比布譢道之類既 vet bed 佢呢!如果佢覚得凍,都可以入去保暖。 ...

我屋企係1年365日都係24小時長開冷氣, 而且室內氣溫係維持23度, 再加2部大型空氣清新機

佢地有地方可以休息, 亦有類似隧道屋仔比佢

不過., 總理應該5會覺得凍, 因為1年4季都有室內空氣調節

空氣清新機既過濾層同冷氣隔層網一星期洗一次

所以佢同長公主既呼吸系統問題都控制得比較好
Dylan 2012-5-5 02:04:41 AM
all_loving_it 發表於 2012-5-5 01:17 AM
要搵機會同佢影,

佢好鬼憎相機, 每次佢見我拎住部相機, 佢都即刻用個背"得"住我, 然後仲要係敢dum地{:3 ...

同bB一樣驚攝魂魄
Dylan 2012-5-5 02:08:21 AM
all_loving_it 發表於 2012-5-5 01:45 AM
我屋企係1年365日都係24小時長開冷氣, 而且室內氣溫係維持23度, 再加2部大型空氣清新機

佢地有地方可以 ...

奌解你要365曰開呢,你住果度無窗。
其實冷氣房對氣管同上呼吸道唔好架
Dylan 2012-5-5 02:13:12 AM
all_loving_it 發表於 2012-5-5 01:45 AM

佢地有地方可以 ...

我朋友因為住起叢林大宅,所以要365日開冷氣
all_loving_it 2012-5-5 02:44:00 AM
Dylan 發表於 2012-5-5 02:08 AM
奌解你要365曰開呢,你住果度無窗。
其實冷氣房對氣管同上呼吸道唔好架

因為我本身住觀塘, 空氣質素都好差, 我自己都有呼吸敏感, 所以會好明顯感覺空氣點樣, 如果係同開冷氣比較, 5開冷氣會更差, 而且再加開2部空氣清新機, 定期將冷氣同清新機既過濾網清洗, 係開冷氣比較好

佢地而家1個月都係打1-2個黑嚏, 佢地呼吸系統有比醫生做過檢查, 都話好左好多, 醫生話如果係開冷氣之餘再加空氣清新機係5會有不良影響

反正敏感依家野, 有唔好同有問題, 會好快有反應
all_loving_it 2012-5-5 02:47:39 AM
Dylan 發表於 2012-5-5 02:13 AM
我朋友因為住起叢林大宅,所以要365日開冷氣

我住觀塘, 屋企有好多窗, 亦好開揚, 不過, 因為對正大馬路, 附近好多時整路, 而且人多車多, 仲要有5少食店, 好鬼大塵

開窗會做吸塵機

mizumi 2012-5-5 04:41:36 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-5 02:47 AM
我住觀塘, 屋企有好多窗, 亦好開揚, 不過, 因為對正大馬路, 附近好多時整路, 而且人多車多, 仲要有5少食 ...

同我屋企一樣....我住彌敦道, 又係大塵到不得了, 好彩我住9樓, 而且裝咗兩層鋁窗, 所以唔係太嘈
all_loving_it 2012-5-5 05:00:07 PM
mizumi 發表於 2012-5-5 04:41 PM
同我屋企一樣....我住彌敦道, 又係大塵到不得了, 好彩我住9樓, 而且裝咗兩層鋁窗, 所以唔係太嘈 ...

係呀, 真係無計, 如果開窗, 會有好多塵同空氣質素5好, 敏感好易發作, 我自己都有敏感, 不過, 我平日返工日頭5會對我有咩影響, 而兔兔24小時係屋企, 如果日頭開窗, 有敏感既兔兔肯定勁打黑嚏, 會好辛苦

所以, 只好全天候冷氣開放
all_loving_it 2012-5-5 05:05:58 PM
Dylan 發表於 2012-5-5 02:04 AM
同bB一樣驚攝魂魄

格格每次知道我拎相機, 我都未同佢影, 佢就已經好大反應, 直頭係9秒9, 火促轉身, 搵個pat pat對住我, 然後就係敢dum地 / 籠, 直至離開佢既勢力範圍

可能佢同相機命格相衝
貓仔兔 2012-5-5 06:08:41 PM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-5-4 10:15 PM
係呀, 我個人認為Dr. Tiger係好好,  而Dr. Peter一時時, 有時好有心機, 有時就............

之前試過約5 ...

係呀..所以dr.ma咁nice又細心我都無打算轉,只係想搵個backup啫...
all_loving_it 2012-5-5 07:41:41 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-5 06:08 PM
係呀..所以dr.ma咁nice又細心我都無打算轉,只係想搵個backup啫...

無所為啦!  反正睇得好就好
happyyuki 2012-5-5 10:45:11 PM

佢地有地方可以 ...

嘩* 你照顧得d兔兔真係好好 要俾隻大手指公你呀!!!!
兔兔遇到你真係好幸福, 如果可以我都好想見下你d 兔兔呀*
我只係見過總理睇電視個樣咋, 哈哈哈哈!!!
all_loving_it 2012-5-6 07:43:42 PM
happyyuki 發表於 2012-5-5 10:45 PM
嘩* 你照顧得d兔兔真係好好 要俾隻大手指公你呀!!!!
兔兔遇到你真係好幸福, 如果可以我都好想見 ...

我都係希望儘力比到最好既生活佢地, 可以令佢地健健康康, 開開心心既生活

我有post過侏老板同長公主D相播

自從盛世仁杰做完之後, 總理就無再睇電視, 大結局完頭兩日好無心機

快速發帖