從琴日開始我隻兔兔已經係咁
今日係咁
我唔知點算好!!
但係我又冇位預約去睇醫生
希望大家比d意見
all_loving_it 2012-5-5 02:40:25 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-5 02:27 PM
我4點幾就帶佢去睇e生
不過係離島獸醫 第1次去 唔知好唔好-_-'
但係又近我屋企果邊 ...

兔兔而家既情況并5樂觀, 所以建議你同佢去有有睇兔兔經驗既醫生都睇

講真, 近5近你屋企5係重點, 重要係可以有用, 如果個醫生5得, 再近都係無任何意義

兔兔腸停, 係要食佢地專門醫佢依方面既藥

你都係去約返大家提供比你既獸醫睇急診比較合適

mimkey5566 2012-5-5 02:47:04 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-5 02:40 PM
兔兔而家既情況并5樂觀, 所以建議你同佢去有有睇兔兔經驗既醫生都睇

講真, 近5近你屋企5係重點, 重要係 ...

我呀媽落去預約果時
個醫生話佢唔食野會有生命危險,如果佢奄奄一息果時就打電話比佢地
咁其實係咪有經驗=_=''?
貓仔兔 2012-5-5 03:00:17 PM 來自手機
mimkey5566 發表於 2012-5-5 02:47 PM
我呀媽落去預約果時
個醫生話佢唔食野會有生命危險,如果佢奄奄一息果時就打電話比佢地
咁其實係咪有經驗= ...

唔...其實咁危急不如打去問即刻有無得睇?你係咪住好遠?睇左呢個頂住,唔得都要出去睇wor...你諗諗,不過佢而家有無屎屎同食左幾多野呀?
mimkey5566 2012-5-5 03:04:29 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-5 03:00 PM
唔...其實咁危急不如打去問即刻有無得睇?你係咪住好遠?睇左呢個頂住,唔得都要出去睇wor...你諗諗,不過 ...

我住係逸東  兔兔12點食左幾粒糧 之後開始冇食 不過餵左佢食草粉
mimkey5566 2012-5-5 03:13:12 PM
雖然佢冇食野同飲水 但係佢有時又唔好似雞仔咁坐 咁姐係點~_~?
all_loving_it 2012-5-5 03:24:21 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-5 03:13 PM
雖然佢冇食野同飲水 但係佢有時又唔好似雞仔咁坐 咁姐係點~_~?

係係指兔兔捕蛋敢款?
貓仔兔 2012-5-5 03:28:12 PM 來自手機
mimkey5566 發表於 2012-5-5 03:13 PM

你有無菜同針筒,菜可切碎俾佢食補水,另針筒亦可餵水,我怕天氣熱佢好易脫水呀,另摸肚仔係林定實,林係餓可以餵多啲草粉,實要keep住按摩肚仔呀,另亦要開冷氣keep住23度等佢唔會太熱,帶佢落街要有 冰種,無嘅用立刻水樽雪支啦!
mimkey5566 2012-5-5 03:28:54 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-5 03:24 PM
係係指兔兔捕蛋敢款?

係 依家連隻腳仔都伸埋出黎~_~
all_loving_it 2012-5-5 03:30:08 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-5 03:04 PM
我住係逸東  兔兔12點食左幾粒糧 之後開始冇食 不過餵左佢食草粉

你5好比兔兔食糧住, 另外如果兔兔5肯自己食菜, 你續條用手餵佢都5肯食, 你可以嘗試用蔬菜渣汁餵佢飲, 因為蔬菜中含有好多營養, 維生素, 水份同千維, 就算係蔬菜渣汁, 佢本身菜汁都有千維, 依個時候, 兔兔好需要水份同千維, 因為兔兔5飲水, 佢肚仔既食物, 無辦法可以消化同吸收, 再將食糜同毒素排出體外, 蔬菜汁可以滿足依方面既需要

另你KEEP住餵草粉, 按摩腹部同餵菜汁比佢飲
貓仔兔 2012-5-5 03:30:33 PM 來自手機
mimkey5566 發表於 2012-5-5 03:28 PM
係 依家連隻腳仔都伸埋出黎~_~

繼續按摩,咁有無屎屎?
mimkey5566 2012-5-5 03:30:35 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-5 03:28 PM
你有無菜同針筒,菜可切碎俾佢食補水,另針筒亦可餵水,我怕天氣熱佢好易脫水呀,另摸肚仔係林定實,林係 ...

屋企有針筒 我依家餵@@'
貓仔兔 2012-5-5 03:32:31 PM 來自手機
mimkey5566 發表於 2012-5-5 03:30 PM
屋企有針筒 我依家餵@@'

加油呀!兔兔而家靠日西你!
貓仔兔 2012-5-5 03:33:43 PM 來自手機
亦可以混稀少少草粉,邊食邊有水!!!(如果肚仔林...
all_loving_it 2012-5-5 03:33:54 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-5 02:47 PM
我呀媽落去預約果時
咁其實係咪有經驗= ...

噢, 5可以等奄奄一息, 如果兔兔到左奄奄一息既狀況, 好多時都救5返

而且我有個朋友之前都係奄奄一息再打比醫生, 結果兔兔係去醫院過程已經離開

至於睇邊個醫生, 你可以詳加考慮

最好再問定邊間診所會有急診可以睇
貓仔兔 2012-5-5 03:38:49 PM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-5-5 03:33 PM
噢, 5可以等奄奄一息, 如果兔兔到左奄奄一息既狀況, 好多時都救5返

而且我有個朋友之前都係奄奄一息再打 ...

佢住得太遠喇...而家兔仔咁弱都唔知捱唔捱到舟車勞頓... 又遲左take care兔兔...唉...樓主有無打去問即睇得唔得?

快速發帖