從琴日開始我隻兔兔已經係咁
今日係咁
我唔知點算好!!
但係我又冇位預約去睇醫生
希望大家比d意見
happyyuki 2012-5-5 07:57:00 PM
加油呀兔兔!! 快d 痾便便啦*!
奶茶媽 2012-5-5 08:39:51 PM
加油呀!!!!~~~~
主人要多d留意佢呀~~
mimkey5566 2012-5-5 09:03:22 PM
岩岩食左幾片菜同幾條草 之後又唔食 依家仲係冇便便=_=
happyyuki 2012-5-5 09:39:21 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-5 09:03 PM

有好轉記得上黎話俾我地知呀* 加油!!
mimkey5566 2012-5-5 11:17:05 PM
佢好似食緊盲腸便 算唔算有好轉呢!?
貓仔兔 2012-5-5 11:20:38 PM 來自手機
mimkey5566 發表於 2012-5-5 09:03 PM

繼續按摩肚仔呀!佢有無精神呀?如果咁耐都無便便會唔會考慮打去診所問有無計呢?到底佢有幾多個鐘無便便呀?同埋要有心理準備同佢睇多次同考慮帶佢去睇另一位dr.咁耐都無便,佢個肚可能好痛呢!咁dr.開左咩藥俾佢食呀?個肚仔而家林定實呢?
貓仔兔 2012-5-5 11:25:24 PM 來自手機
mimkey5566 發表於 2012-5-5 11:17 PM
佢好似食緊盲腸便 算唔算有好轉呢!?

噢..都好過咩都無...咁草粉佢食左幾多呀?dr.有無建議份量呢?

你要加油呀!兔兔今次好唔好得番靠你喇,記得餵多啲水同菜,幫助佢排便呢!^^
mimkey5566 2012-5-6 01:34:16 AM
貓仔兔 發表於 2012-5-5 11:20 PM
繼續按摩肚仔呀!佢有無精神呀?如果咁耐都無便便會唔會考慮打去診所問有無計呢?到底佢有幾多個鐘無便便呀? ...

我諗住聽日再帶佢去睇第2個br~_~
mimkey5566 2012-5-6 02:18:52 AM
all_loving_it 發表於 2012-5-5 01:37 PM
另外, 兔兔依兩日所在既地方溫度會5會高?  你有無同佢做防暑冒措施?

大圍珍禽異獸有急診睇, 9339-6842

好想問下 大圍珍禽異獸睇急診要幾錢架?
我諗住再睇多次 因為唔係幾放心
知唔知逸東坐咩車到大圍珍禽異獸?
貓仔兔 2012-5-6 09:52:29 AM 來自手機
大圍唔知tiger有無當值,你打去問下邊個會睇兔兔先啦!另外你可以打去9龍動物醫院,睇下睇唔睇到dr.ma,記得同姑娘講清楚兔兔嘅危急情況呀!
貓仔兔 2012-5-6 09:57:42 AM 來自手機
http://rabbit.petkd.net/forum.php?mod=viewthread&tid=7030&mobile=yes
9龍近的,東涌線去大角咀轉的士啦!大圍...我唔太識去...
all_loving_it 2012-5-6 04:38:32 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-6 02:18 AM
好想問下 大圍珍禽異獸睇急診要幾錢架?
我諗住再睇多次 因為唔係幾放心
知唔知逸東坐咩車到大圍珍禽異獸? ...

急診幾$要視乎睇咩, 我上次兔兔睇左$1,300

你最好問左Dr. Tiger最快有得睇

急診好少會係Der. Tiger

5好意思, 你要查地圖點去, 或者搭火車去到大圍轉的士啦, 因為我每次都係由觀塘屋企樓下坐的士去到門口, 未試過坐巴士之類
all_loving_it 2012-5-6 05:05:01 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-5 07:43 PM
都係冇岩岩餵完草粉 目前仲未柯屎~_~

你只兔兔好d未?  有便便未?  醫生比左咩藥兔兔?  話佢咩原因而出現腸停?

腸停并5係病因, 而係其它問題出現既結果.......

出現腸停既原因 :
1) 因環境改變同外在因素令兔兔產生壓力而5進食
2) 脫水 (因身體內水份不足, 令食落肚既食物無法消化同排出體外), 令腸胃有飽足感, 不想進食
3) 生理既病痛 (脤氣, 牙齒問題, 膀胱感染等問題)
4) 腸道阻塞
5) 食物中粗纖維不足

若兔兔仍未排便你就一定要再搵其它醫生, 兔兔5進食係好大問題, 但若不排便問題更大, 因為會有類似梭狀桿菌係體內大量繁殖, 除令身體出現痛証, 更會係體內產生大量毒素, 同時令腸胃同肝臟嚴重受損

若兔兔仍然飲水很少或不飲水, 你要用針筒餵水比佢飲, 一公斤最少要100ml, 5可以一次過餵, 要分時段餵服, 最好全日每2個鐘餵1次, 脫水令食落肚既草粉會無法消化同排便係同樣危險
mizumi 2012-5-6 06:58:34 PM
Dr Ma 同 Dr Tiger應該都好難book到, 或者試吓打去紅磡啦, 可能易約少少
happyyuki 2012-5-6 10:20:52 PM
兔兔今日有好d嗎!? 有便便嗎?? 等你好消息啊*

快速發帖