從琴日開始我隻兔兔已經係咁
今日係咁
我唔知點算好!!
但係我又冇位預約去睇醫生
希望大家比d意見
mimkey5566 2012-5-6 10:30:57 PM
happyyuki 發表於 2012-5-6 10:20 PM
兔兔今日有好d嗎!? 有便便嗎?? 等你好消息啊*

今日帶左兔兔去9龍到睇dr.cheung 佢話兔兔個胃消化唔到食物
所以唔很食野 所以佢幫左兔兔吊鹽水  一共$1406 仲叫我繼續喂草粉 要好稀果種
叫我多d幫佢按下個肚 比佢容易消化d   聽日11點仲要返去再吊鹽水
依家仲未見佢有便便  不過今日凌晨就有柯便便 之後就冇了  應該有d消化唔到所以冇
mizumi 2012-5-6 11:00:19 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-6 10:30 PM
今日帶左兔兔去9龍到睇dr.cheung 佢話兔兔個胃消化唔到食物
所以唔很食野 所以佢幫左兔兔吊鹽水  一共$14 ...

dr cheung係九龍城既新醫生, 感覺如何? 細心嗎?
吊咗鹽水返屋企有冇好d? 有冇便便?  
happyyuki 2012-5-6 11:05:08 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-6 10:30 PM

醫生有教你點樣按摩嗎!? 餵草粉順利嗎!?

其實我好多野都唔識, 如果我係你都會好緊張*
你帶兔兔睇個好醫生真係好好呀
我地一定會支持你!!!

你要加油呀* 兔兔好快會好返!!
wesky 2012-5-6 11:09:22 PM
切勿掉以輕心,繼續加油
mimkey5566 2012-5-6 11:18:49 PM
mizumi 發表於 2012-5-6 11:00 PM
dr cheung係九龍城既新醫生, 感覺如何? 細心嗎?
吊咗鹽水返屋企有冇好d? 有冇便便?   ...

都幾好架,又細心又溫柔
ok啦,依家放佢出黎,一入房就訓左係到 同之前差唔多-,-
岩岩抱佢起伸去餵草粉果時
見到屁屁有d黑色既野
我諗岩先食完盲腸便黎
mimkey5566 2012-5-6 11:23:24 PM
happyyuki 發表於 2012-5-6 11:05 PM
醫生有教你點樣按摩嗎!? 餵草粉順利嗎!?

其實我好多野都唔識, 如果我係你都會好緊張*

有,仲叫我按下要按既地方 話硬硬地果d就係佢未消既食物
頭開始餵都幾合作  尾之後餵餵下就係到反抗
我諗應該飽
mimkey5566 2012-5-6 11:29:08 PM
wesky 發表於 2012-5-6 11:09 PM
切勿掉以輕心,繼續加油

係既
all_loving_it 2012-5-6 11:29:28 PM

有無講個胃因為有咩事所以消化出現問題?

mimkey5566 2012-5-6 11:42:24 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-6 11:29 PM
有無講個胃因為有咩事所以消化出現問題?

1)有d野唔同左 所以令到佢有壓力..
2)可能熱得制
3)可能嘈得制
醫生係咁講的 我諗我隻兔兔消化唔到應該係因為 2
貓仔兔 2012-5-7 12:29:40 AM 來自手機
mimkey5566 發表於 2012-5-6 11:42 PM
1)有d野唔同左 所以令到佢有壓力..
2)可能熱得制
3)可能嘈得制

咁要做好消暑工作,多啲開冷氣俾佢or用足夠嘅冰種加毛巾加風扇啦!^^請繼續加油!
mimkey5566 2012-5-7 12:36:40 AM
貓仔兔 發表於 2012-5-7 12:29 AM
咁要做好消暑工作,多啲開冷氣俾佢or用足夠嘅冰種加毛巾加風扇啦!^^請繼續加油! ...

大慨要幾多冰種先夠佢地用呢
貓仔兔 2012-5-7 12:52:09 AM 來自手機
mimkey5566 發表於 2012-5-7 12:36 AM
大慨要幾多冰種先夠佢地用呢

冰種如果係日本城500ml嗰隻可以用5小時左右都夠涼(我一次用2個放籠頂),另加冰樽3個放籠內,每個700ml.可用約6-7小時,不過逸東係好熱,你要自行測試一下,看看用不用更大的水樽,有人用大枝寳礦力膠樽,加salt會慢啲溶,所有都要包毛巾,唔好整濕佢,仲要有鋁板/雲石板,長度可讓兔伸腳,加風扇!風扇要swing
貓仔兔 2012-5-7 12:53:52 AM 來自手機
但太熱佢又唔舒服建議你暫時開冷氣!
mimkey5566 2012-5-7 01:00:16 AM
貓仔兔 發表於 2012-5-7 12:53 AM
但太熱佢又唔舒服建議你暫時開冷氣!

我都想~_~
但係日頭我老豆唔比開冷氣= =!!!!
mimkey5566 2012-5-7 01:00:38 AM
貓仔兔 發表於 2012-5-7 12:52 AM
冰種如果係日本城500ml嗰隻可以用5小時左右都夠涼(我一次用2個放籠頂),另加冰樽3個放籠內,每個700ml.可 ...

咁我聽日去買先@@!!

快速發帖