兔兔年頭因為牙發炎
去左Dr  Ma剝牙,
2個星期就好返晒, 食得玩得
但上個月開始唔食野,
睇左幾次醫生都無好轉,
上星期驗埋血都話一齊正常
醫生話可能只係因為兔兔無多幾隻牙而無胃口唔食野
而家每日force feed草粉

我想問有無兔仔係長期食草粉? 咁樣生唔生存到?
同仲有無醫生介紹?
我想睇多個醫生, 起碼確定到真係無得醫...

wesky 2014-5-4 07:36:46 PM 來自手機
最近屋企有冇咩變化?

再睇可以試下去 Dr Hugh or 大圍珍禽異獸
chananki 2014-5-6 02:34:02 PM
而家每日都唔食草, 淨係餵草粉, 佢自己食糧同少少菜
佢精神都仲算唔錯, 仲成日周圍跑, 係無以前咁開心
Dylan 2014-5-12 06:21:56 PM
天氣熱都有影響
yanyan1211 2014-5-13 09:04:45 AM
睇咗其他e生未?找到原因?
chananki 2014-5-13 10:22:45 PM
我已聽醫生建議長期開冷氣比佢, 但都無改善...
佢除左唔食草, 同食少左菜外, 其他都同以前一樣
考慮到如果睇另一個醫生, 佢可能又要再試藥, 抽血, 搞到無晒精神
而家見佢日日生生猛猛, 諗住等覆診, 要麻醉磨牙時, 順便再check check牙同口腔有無問題先再決定
raywong521 2014-5-14 04:39:38 PM
老實講,就算長期食草粉生存到,但係兔兔既牙不斷生長,所以都係唔得~

同埋,若果唔舒服,都係要睇醫生,一個醫生睇唔好,都係要睇第二個

佢唔食,會唔會係轉左草?又或者試下買其它草牌子草比兔兔食
lovin_gloria 2014-5-30 09:33:13 AM
不如你考慮下搵動物傳心師去同兔兔做下傳心, 睇下有冇幫助?
wm20472 2014-6-2 09:47:02 AM
你食開邊隻草?  會否無左牙唔想食太多枝?
你可以買埋Oxbow Botanical Hay 混合香草 (香) 及Oxbow Western Timothy Hay 提摩西牧草 (軟), 每次擇其中一款加小小落食開D草裡面, 可以增加佢食欲

你亦可以多D同佢傾計、摸佢和用草同佢玩, 都可以改善佢心情和食欲
poorguy2 2014-6-17 11:50:05 AM
情緒病, 如果我果隻最初接返來幾日出左事. 睇完食草粉一星期,
健健康康3年就咁到而家.
貓仔兔 2014-6-22 09:53:43 PM 來自手機
我隻兔都試過,如果佢咁活躍,可能有其他原因,之前我的兔兔是因為鄰近有裝修所以咁,佢嗰時都好活躍,不過牙仔無問題…希望你隻兔兔快啲食多啲野

快速發帖