大家都俾兔兔食邊隻 t 草俾ga ?

而家 miffy 仔食緊 kaytee 既 t 草,
因為個時 mk 間 pet shop 都只係得 kaytee,
所以一買就買左3包 kaytee t 草 (因為有見到人話kaytee成日斷貨),
但係我發現,kaytee 既 t 草 袋底個到超級多草碎,
所以都係食到4份3就要成包丟左佢。
miffy 就快6個月大,開始要主攻 t 草,
所以想買隻最好既俾佢食,
睇完 r 記個d營養分析,見到 oxbow 個隻 t 草好高纖維有32%,apd既就有29%,
但係就見到apd既草好似綠得靚過oxbow既,
都唔知買邊隻好 ><
單選投票, 共有 113 人參與投票
11.50% (13)
4.42% (5)
1.77% (2)
10.62% (12)
49.56% (56)
22.12% (25)
您所在的用戶組沒有投票權限
wesky 2008-4-16 04:33:04 PM
我剛買兔既時候都係買Kaytee牌子的A草~同 T草
之後就轉左Oxbow T草~ 食到依家
早排曾經轉用MOMI草1ST CUT
買左成箱返黎  點知兩隻都唔食
最後平平地賣返出去  依家都係食返oxbow~~
無錢買APD草啊~ HAHA~
casey 2008-4-16 05:23:08 PM
我兔兔食緊係日本0個隻牧草係咪即係t草呀??
wesky 2008-4-16 05:29:53 PM
日本草唔好啦~~ 都唔知咩草~~
日本糧同草都最好唔好食@@
都係轉返外國牌子吧~~
casey 2008-4-16 05:30:47 PM
下次我會喇
因為係買兔時買埋既
mim0510 2008-4-16 05:56:03 PM
我買果隻唔知咩牌子,係旺角x兔廊買的
wesky 2008-4-16 06:49:28 PM
X兔廊的草好似無牌子@@??
成份唔清楚既話  唔放心俾兔兔食~~
目前最多兔仔食緊既係OXBOW 同埋 APD
APD 價錢比OXBOW 貴一倍的~~
當然如 lingyan 說, APD 既草係綠D, 無咁碎同無咁多枯草~
OXBOW既品質好季節性
APD 就穩定好多~~
mim0510 2008-4-16 10:16:53 PM
但係果間野d草好大條,一d都唔碎,所以成日都幫襯佢:059:
wesky 2008-4-16 10:23:57 PM
只要兔兔鐘意食
又食得健康咁就ok啦~
:073:
阿度 2008-4-16 10:31:24 PM
我屋企兩隻都係食apd 1st cut的~即係high fiber
oxbow都食過~但以apd食得最多同最快食完:067:
比較兩隻草~apd綠d同冇咁多草碎
不過就貴一倍價錢~
mim0510 2008-4-16 10:34:55 PM
乾草成日都食得好快,太貴真係唔得掂:043:
wesky 2008-4-16 10:36:36 PM
係啊~~ 我兩隻衰女仲要咁浪費草
買APD草俾佢地實食窮我都有份
:063:
阿度 2008-4-16 10:40:27 PM
係:066: 負擔真係唔細~~
但閃閃小純兩隻都好鍾意食~咁無計啦~~哈哈