尋晚返屋企途中經過觀塘和樂村公園, 見到有只白色侏儒兔女係出入口位置, 我想抱回家時, 只兔兔係敢跑, 最後找朋友幫忙去買菜, 用食黎引佢上吊, 最後還幸成功, 我接返屋企之後, 同佢做簡單檢查後, 摸上去肚仔入面有野, 我最初以為佢係入面生野, 所以今朝拿拿聲同佢去做BODY CHECK, 原來佢已經懷孕, 我的天......

醫生估計, 這只已懷孕的兔女大約9個月大, 除了牙仔同腸胃不大好以外, 都算是健康

小黑與我 2012-7-8 10:59:39 AM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-7-8 05:34 AM
我發現兔兔既位置係公園出入口位置, 行5夠5步就係巴士站同大馬路, 只兔兔見我想抱佢, 佢好驚, 我5敢心急, ...

呢個女人睇黎同兔兔前主人一樣,
都係無性架!!!!
就係太多人有佢地呢啲心態,
而家先有咁多動物俾人丟出街,
同埋有咁多虐待動物嘅新聞囉!
唔識講嘢唔代表無感覺架,
佢地唔係死物,點樣無性呀,
真係頂呢啲人唔順囉。。
小黑與我 2012-7-8 11:02:51 AM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-7-8 02:11 AM
I X RABBIT既侏儒係好貴, 我見依只個樣同我平時係I X RABBIT見到差5多樣, 所以我有敢既懷疑, 不過, 5知係 ...

呢種人點會肯俾錢帶兔兔去絕育丫!
如果呢隻兔兔生左d bb出黎,
話唔定佢會丟晒d bb出街囉。。。
都唔知隻仔仔仲喺唔喺佢度囉,
如果喺嘅,起碼都叫無俾人丟出街,
但係有個咁嘅主人都係慘囉!!!
dorisliu520 2012-7-8 06:05:16 PM
如果依個世界多啲好似你咁有愛心嘅人就好喇。
嗰日去黃埔,見到寵物店有隻待領養嘅兔仔,啲嘢食同大小便放埋一齊,個寵又細,真係想即刻帶佢番屋企。但諗到屋企只夠空間同時間,金錢養呀臣。如果間屋係我,我一定帶佢番屋企。
你哋睇下有冇人可以收留佢,佢藍色眼睛,好漂亮,可愛的。
yingxbb 2012-7-9 10:26:36 AM
點解~....D人...可以咁....無人性.......
真係...好過份~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
幸好遇到樓主..........否則.......性命都難保.....
又貓又狗......諗起都怕.......太過份啦...真係...!!
熊仔女小茶 2012-7-9 01:43:34 PM
d人明知兔有左 , 會有新生命誕生 , 當初就5好同佢文配啦.....
all_loving_it 2012-7-9 09:54:56 PM
yingxbb 發表於 2012-7-9 10:26 AM
點解~....D人...可以咁....無人性.......
真係...好過份~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
幸好遇到樓主..........否則.. ...

我個人係極度歧視同討厭依種壞人, 真係5好比我見到邊個做敢既事, 我一定一定會報警
all_loving_it 2012-7-9 09:57:23 PM
小黑與我 發表於 2012-7-8 10:59 AM
呢個女人睇黎同兔兔前主人一樣,
都係無性架!!!!
就係太多人有佢地呢啲心態,

我差D想同個女人講.....

聽你敢講, 如果你5係等緊搭車, 我會以為係你掉佢出街
小黑與我 2012-7-9 09:58:50 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-9 09:57 PM
我差D想同個女人講.....

聽你敢講, 如果你5係等緊搭車, 我會以為係你掉佢出街 ...

話唔定真係佢掉完後搭車閃人
all_loving_it 2012-7-9 10:07:30 PM
小黑與我 發表於 2012-7-9 09:58 PM
話唔定真係佢掉完後搭車閃人

5係呀......

依種人法律奈佢5何, 留返上天對佢懲罰

卡卡KaKa`; 2012-7-10 06:36:03 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-9 10:07 PM
5係呀......

依種人法律奈佢5何, 留返上天對佢懲罰

天一定會收佢呢種人..因為我相信好人有好報.壞人實有報應.!
希望兔兔同生出黎D BB都健健康康成長.
呢排又多左咁多人X棄兔兔..系米D店太多兔仔買..個日去金魚街既紅X白返左好多兔兔..但系有1隻好似病得好嚴重..
bean‧扁豆 2012-7-10 07:04:29 PM
好得意啊 佢d毛毛好似好soft甘~
chinggg 2012-7-11 05:46:23 PM
樓主真係好有愛心又樂於幫人,成日係其他兔友既post都見你解答其他人既問題,兔兔跟住你一定會好幸福...
我記得我之前既兔兔生左bb你都好詳細咁教我要點做.(可惜bb最後都長大唔到)
希望呢d兔bb長大後會健健康康 睇得出你真係好鐘意兔仔!如果兔兔吾係好多隻,樓主不如收養埋佢地等佢一家整整齊齊ma
anyway!請你d孫仔女出世後記得分享多d相比我地睇啊!
all_loving_it 2012-7-11 10:41:45 PM
chinggg 發表於 2012-7-11 05:46 PM
樓主真係好有愛心又樂於幫人,成日係其他兔友既post都見你解答其他人既問題,兔兔跟住你一定會好幸福...
我記 ...

先謝謝你既祝福, 我記得你, 你之前有講過兔媽生左3只BB, 不過, 好遺憾佢地最後無活下來

雖然你之前既兔BB只係到人間好短既時間, 相信佢地而家都係天上過住快樂無憂既生活

如果兔兔生一兩只, 自己養埋都5可以

但5計依只兔媽媽, 我本身都已經有4只兔兔

其中有3只係長期病患, 所以本身既開銷5細, 每日都要好長時間特別照顧

而且佢地日日食草都5少, 每日單係將枯草同草碎都要好長時間,

所以再養太多, 怕無辦法好好照顧所有兔兔

如果多兔BB, 我就會同佢搵新爸媽, 等佢可以得到合適既照顧,

敢樣對兔兔日後黎講可能會更好,

兔BB出世之後會POST相出黎

我亦希望你同兔兔會開開心心, 健健康康
all_loving_it 2012-7-11 10:52:21 PM
卡卡KaKa`; 發表於 2012-7-10 06:36 PM
天一定會收佢呢種人..因為我相信好人有好報.壞人實有報應.!
希望兔兔同生出黎D BB都健健康康成長. ...

其實棄兔一直都好多, 好多都因為養一男一女, 養左之後又無同兔兔做絕育, 又無隔離好, 結果兔兔就有左, 兔兔一胎就幾只, 生左出黎又照顧5到禁多

又有部份人買之前覺得好得意, 養落之後先知兔兔照顧5易, 有事起上黎醫藥費好貴, 因為敢5要又有

未同屋企人商量就拎返屋企, 結果屋企人反對, 而棄養亦大有人在
LkCheng 2012-7-11 11:00:17 PM
咁冇人性架~

快速發帖