尋晚返屋企途中經過觀塘和樂村公園, 見到有只白色侏儒兔女係出入口位置, 我想抱回家時, 只兔兔係敢跑, 最後找朋友幫忙去買菜, 用食黎引佢上吊, 最後還幸成功, 我接返屋企之後, 同佢做簡單檢查後, 摸上去肚仔入面有野, 我最初以為佢係入面生野, 所以今朝拿拿聲同佢去做BODY CHECK, 原來佢已經懷孕, 我的天......

醫生估計, 這只已懷孕的兔女大約9個月大, 除了牙仔同腸胃不大好以外, 都算是健康

andyng621 2012-7-14 01:11:10 PM
有時間放多d 侏老板同總經理d生活寫照上黎..我都想欣賞下..哈
all_loving_it 2012-7-14 01:41:24 PM
andyng621 發表於 2012-7-14 01:01 AM
放心..到時一定會..同大家一起俾個最適合佢既家!!

我見你係另1個帖都話想領養兔兔, 如果真係想養多只, 你可以考慮去兔協到領養, 兔協長期有好多待領兔兔可以申請
andyng621 2012-7-14 01:58:55 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-14 01:41 PM
我見你係另1個帖都話想領養兔兔, 如果真係想養多只, 你可以考慮去兔協到領養, 兔協長期有好多待領兔兔可 ...

有上過去兔協睇過..有d合眼緣既俾其他善心人領養左..有d太大...想找一隻同我隻兔女差唔多大既..一齊玩
all_loving_it 2012-7-14 02:16:19 PM
andyng621 發表於 2012-7-14 01:58 PM
有上過去兔協睇過..有d合眼緣既俾其他善心人領養左..有d太大...想找一隻同我隻兔女差唔多大既..一齊玩 ...

如果兩只兔兔5係同一時間去新屋企, 有時年紀大同年紀細既兔兔仲容易夾過同年紀
hh0 2012-7-15 08:12:44 AM 來自手機
兔夾兔,有時都係講緣份,同年紀大小體形無乜關系既。有時見到D被遺棄兔兔,一剎那都想幫手,可惜家中已有5隻,其中3隻都係領養回來,已經愛莫能助了,依家少睇兔協網,少睇領養post,無咁心痛。
all_loving_it 2012-7-15 04:10:59 PM
hh0 發表於 2012-7-15 08:12 AM
兔夾兔,有時都係講緣份,同年紀大小體形無乜關系既。有時見到D被遺棄兔兔,一剎那都想幫手,可惜家中已有5 ...

反正養咩都好, 都一定要視乎個人能力, 無足夠既準備, 時間, 空間, 精力, 金錢同耐心就無好養, 不論係購買定係領養都係一樣

我個人會將知道可以比人領養兔兔既資料FORWARD出去, 就算自己養5到, 都可以比其它有緣同有能力既人見到有機會可以領養
WendyChow 2012-7-19 12:39:32 PM
希望兔女同兔bb都會健健康康。。。。
雖然不知什麼原因兔女出現在公園。。。
旦如果是因為她懷孕而不要她。。。
我覺得很不負責!!
KathyChan 2012-7-22 11:07:41 PM
咁靚都唔要佢?仲要有左BB!個主人真系好狠心呀
好在佢遇到你炸....
雨后的彩虹 2012-8-1 09:28:36 PM
我可5可以排住隊先吖?我想要隻仔仔
all_loving_it 2012-8-1 09:39:22 PM
KathyChan 發表於 2012-7-22 11:07 PM
咁靚都唔要佢?仲要有左BB!個主人真系好狠心呀
好在佢遇到你炸.... ...

依個世界咩人都有, 亦係最狠心既生物, 反正5要佢就5要, 5咩原因, 就係5想要, 認為5再值得花時間, 精神, 精力係佢地身上
all_loving_it 2012-8-1 09:44:48 PM
WendyChow 發表於 2012-7-19 12:39 PM
希望兔女同兔bb都會健健康康。。。。
雖然不知什麼原因兔女出現在公園。。。
旦如果是因為她懷孕而不要她。 ...

無論係任何原因, 情況之下去放棄佢地, 都係不可以原諒
all_loving_it 2012-8-1 10:02:37 PM
雨后的彩虹 發表於 2012-8-1 09:28 PM
我可5可以排住隊先吖?我想要隻仔仔

有關兔bb領養方面不採用排隊制方式

豬腳薑一共生左5只, 其中有3只會比人領養, 待兔bb穩定後會將佢地既資料同相發佈, 如果認為合適可以申請領養

我會將所有申請領養既資料收集後, 比較邊個申請人比較合適領養, 并一共需安排2次家訪并跟申請者家人溝通,確保對兔兔既觀念同態度正確, 所住環境合適兔兔生活, 可以作初步確認可以領養

領養既兔兔, 不論係男定女, 都必需接受絕育, 到兔兔5-6個月大領養者必需同我帶兔兔去做絕育, 所有費用均由領養者負責, 并在絕育當天直接支付比診所

為免兔兔絕育手術後要立即適應新環境, 影響佢既情緒同康復情況, 所以, 兔兔絕育後會由我先帶返屋企照顧, 10日後可以約時間接兔兔返屋企

為免有不法同打壞主意既人, 領養我既兔兔之後轉售比其它人, 所以絕育所需費用都必需由領養者負責,  以防兔兔變為圖利既工具

其它方面領養要求同細則, 將在日後發佈領養申請時一起公佈
VictorWong 2012-8-1 11:11:45 PM
辛苦樓主要,又要多照顧幾集兔兔!母女平安嗎?
all_loving_it 2012-8-2 01:32:36 AM
VictorWong 發表於 2012-8-1 11:11 PM
辛苦樓主要,又要多照顧幾集兔兔!母女平安嗎?

謝謝關心, 我5辛苦

兔媽媽同bb一切安好

雖然兔bb無媽媽照顧, 但佢地都好叻, 好堅強同好努力生活落黎
VictorWong 2012-8-2 07:22:12 AM
兔媽媽唔願意照顧她的BB?

快速發帖