尋晚返屋企途中經過觀塘和樂村公園, 見到有只白色侏儒兔女係出入口位置, 我想抱回家時, 只兔兔係敢跑, 最後找朋友幫忙去買菜, 用食黎引佢上吊, 最後還幸成功, 我接返屋企之後, 同佢做簡單檢查後, 摸上去肚仔入面有野, 我最初以為佢係入面生野, 所以今朝拿拿聲同佢去做BODY CHECK, 原來佢已經懷孕, 我的天......

醫生估計, 這只已懷孕的兔女大約9個月大, 除了牙仔同腸胃不大好以外, 都算是健康

LkCheng 2012-7-11 11:11:33 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-6 10:11 PM
日後生完後應該會由兔婆負責, 我本身已經有4只兔兔, 而且3只係長期病患, 每日都要用好長時間照顧護理

而 ...

我可不可以又排隊領養一隻呀~
all_loving_it 2012-7-11 11:20:26 PM
LkCheng 發表於 2012-7-11 11:11 PM
我可不可以又排隊領養一隻呀~

兔bb出生之後, 會將佢地既相出黎, bb開眼出毛之後, 如果到時睇相同各方面覺得合適可以申請領養架
andyng621 2012-7-13 05:34:03 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-6 11:06 PM
日後可以比人領養既兔BB, 我會將佢既相及資料POST出黎, 如果睇個相同資料認為合適, 可以申請, 我會收集所 ...

好在兔女遇到你..希望佢連兔bb平平安安,健健康康黎到呢個世界!!

向許可既情況下俾一個適合既環境佢地生活!!

到時都想申請領養..
all_loving_it 2012-7-13 05:51:49 PM
andyng621 發表於 2012-7-13 05:34 PM
好在兔女遇到你..希望佢連兔bb平平安安,健健康康黎到呢個世界!!

向許可既情況下俾一個適合既環境佢地生 ...

我深信係上天既安排

到時有興趣可以申請

andyng621 2012-7-14 01:01:54 AM
all_loving_it 發表於 2012-7-13 05:51 PM
我深信係上天既安排

到時有興趣可以申請

放心..到時一定會..同大家一起俾個最適合佢既家!!
all_loving_it 2012-7-14 01:11:30 AM
andyng621 發表於 2012-7-14 01:01 AM
放心..到時一定會..同大家一起俾個最適合佢既家!!

好的, 可以申請既時候會將待領兔兔既照片, 資料同領養要求條件post出黎 有興趣者可以申請, 我會去比較個會合適領養後, 再進行家訪, 了解所有後, 先可以落實能領養
andyng621 2012-7-14 01:41:16 AM
all_loving_it 發表於 2012-7-14 01:11 AM
好的, 可以申請既時候會將待領兔兔既照片, 資料同領養要求條件post出黎 有興趣者可以申請, 我會去比較個 ...

完全讚同!
all_loving_it 2012-7-14 02:11:29 AM
andyng621 發表於 2012-7-14 01:41 AM
完全讚同!

你而家養緊兔兔?  就一只, 有無養其它寵物?
卡卡KaKa`; 2012-7-14 08:25:25 AM
all_loving_it 發表於 2012-7-11 10:52 PM
其實棄兔一直都好多, 好多都因為養一男一女, 養左之後又無同兔兔做絕育, 又無隔離好, 結果兔兔就有左, 兔 ...

個日系紅X白見到有個小朋友(女仔)同屋企人系到睇兔..想買..但系佢地見到有D兔兔好似病冇買..
幸好佢地都走左...
其實養兔兔吾系最好幫佢絕育同有經濟能力先好養嫁MA..因為問過兔協D人.佢地話絕左會健康D同老左都冇咁多病痛..
成日見到D小朋友睇兔兔..都話好得意要求家人想買..
但佢地屋企人當兔兔系玩具就買比個小朋友返去玩..唉....
養兔兔前我都做左準備先養卡卡..返到去..屋企人都好鍚卡卡.仲肥肥啡啡.
siutung 2012-7-14 10:10:19 AM
卡卡KaKa`; 發表於 2012-7-14 08:25 AM
個日系紅X白見到有個小朋友(女仔)同屋企人系到睇兔..想買..但系佢地見到有D兔兔好似病冇買..
幸好佢地都走 ...

其實有d大人係唔想自己比d小朋友煩到姐
d大人唔買個小朋友就係咁喊
andyng621 2012-7-14 11:18:57 AM
從來寵物當禮物或獎勵小朋友而買...對動物黎講都係一件壞事!!

未商量好..未準備好.. 未有充裕既時間陪小動物.. 只會害左小動物.. 往往被人維棄就係呢d所謂既藉口, 原因!!

真係要養時..同身邊家人商量好, 大家有共同責任去照顧好小動物..再一起去領養或購買, 因我相信, 人和小動物相處一起要有緣份..唔合眼緣..相信最終會害左小動物!

andyng621 2012-7-14 11:49:34 AM
all_loving_it 發表於 2012-7-14 02:11 AM
你而家養緊兔兔?  就一只, 有無養其它寵物?

本來有多一隻兔仔, 但係買返黎未到三星期有一晚深夜03:30我臨訓前見到兔仔痾爛屎..半夜call急診...姑娘話情況還可以,叫我一早09:00帶佢去診所.. 成晚冇咩訓過.. 佢只係不時痾少少咁..我只好幫佢清潔, 餵佢飲水, 到天光, 老婆接力睇佢預備帶佢去診所, 我趕返工..回公司途中, 老婆打電話黎喊住話我知, 出門口時兔仔抽搐幾下唔郁..去到診所已救唔番.. 真係唔知咩事, 唔夠6小時, 獸醫話通常24小時內醫治冇事..佢結論係可能兔仔太細, 捱唔到!!

而家養緊一隻兔女, 已半歲, 另養一隻天竺鼠, 2隻都健健康康!!
all_loving_it 2012-7-14 12:00:38 PM
andyng621 發表於 2012-7-14 11:18 AM
從來寵物當禮物或獎勵小朋友而買...對動物黎講都係一件壞事!!

未商量好..未準備好.. 未有充裕既時間陪小動 ...

其實遺棄小動物只有1個原因, 就係5想再要佢禁簡單, 話咩原因都係多餘
andyng621 2012-7-14 12:35:40 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-14 12:00 PM
其實遺棄小動物只有1個原因, 就係5想再要佢禁簡單, 話咩原因都係多餘

果d人只係搵藉口安慰自己, 減低自己罪惡感, 完全特出自私既一面
all_loving_it 2012-7-14 12:58:40 PM
andyng621 發表於 2012-7-14 12:35 PM
果d人只係搵藉口安慰自己, 減低自己罪惡感, 完全特出自私既一面

咩都好啦, 5理人禁多啦, 最重要係做好自己本份, 負上應負既責任就好, 任何人做任何事都一定要承受返自己既惡果, 凡事皆有因果

快速發帖