今日在旺角無良寵物店(出名黑店),聽到一隻摩天使求救的叫聲,使得我走進去,之後見到店員的反應&態度,我也不想在此多說,(因很長篇,當時也不只我說,而內容也與領養無關。)不只一隻這樣,而是很多隻,但那隻摩天使不斷向我求救,我借故要看,但之後店員放回去,摩天使立即被另一隻咬,尾巴就快扯斷,店員見到也不阻止,掉頭就走,我便立即問:買了之後是否把牠隔離?她說:當然,已經是客人的了。我便立即說:我買了牠!但我要遲些取是否可以(因為我一直也沒想過養狗,因家中有倉鼠)?她說沒問題便打算立即開單,我便叫她先把「我的」摩天使取出來,(因不想牠再被打和咬!)她取出來時還對牠說:姐姐見你被打心痛呀!我一抱狗狗,牠便4隻手摟著我不放,震晒。我心想:你明明見到也不教一下另一隻或阻止,難怪這店被稱黑店,就算狗狗沒生病,也被打傷啦!
1)幸好摩天使在台灣入口,有出入口証明(我已對過資料),2009年9月29日入境,店員說昨天才到舖,健康(如不健康就不能入口)
2)是男仔,說是2個多月
3)有晶片、已打一針
4)未絕育(我要求領養者必須帶摩天使絕育,因此必須有住址証明、接受一次家訪和簽一份絕育同意書,放心絕育費由我出。)
5)未知是否能和小孩相處,不過在我手上很乖,沒吠過,只發出細小的回應(但牠沒理店員,因此我不知牠是否每個人也親親),會反轉讓我摸牠肚子。
6)請留言或PM
7)不用錢、不用任何費用。

P.S.因為狗仔還在籠物店,沒有相,請見諒。
Winnie 2009-10-5 11:27:47 AM
13# wesky

我已經去書局看了很多書,大概已知道如何養狗,也致電問了大圍診所有關狗狗的健康和身體檢查的問題。

因為養鼠之前看過書本,說狗和貓不可和鼠、兔等這類一起養,因狗吠會令倉鼠受驚,而貓會見到走動的東西便「抓」來玩。

昨天我突擊探狗狗(本身店員說去探之前先打電話),去到15分鐘才出來,我聽到有吹風機聲,問做什麼,她說洗乾淨腳仔才給我抱,心想:已過了大半天,如果我不出來探牠是否不會清潔?其間我說可能會提早接牠(之前說等打第2針後才接),因會安排做身體檢查,己問了獸醫。她便說可以,之後見到她去了和其他店員說要call老闆接狗狗,之後對我說:狗狗會到老闆家住到我來接牠為止,因為店舖多狗也怕有病傳染到(這樣說等於她已自爆有些狗有問題...)。因她說有1個月保證,而我也說會立即做body check,可能真的怕有事我會追究吧!
Winnie 2009-10-5 11:56:06 AM
14# 黑布娃娃

不知你是否見到我呢?或者你看到時較早,情況未嚴重,我見到是明顯是大狗因細狗爭地盤的打架,隻大狗咬住BB尾巴,由左下角(近我的那面)被拖至左上角,BB還沒吠只是悲鳴,BB擺脫後走掉,但大狗再大口咬下,再由左下角至左上角再拖至右上角,被按住咬...當然當時被了摩天使外,其他大部份也是這樣,也有有反抗的BB,如果這每一隻我也不忍心買下,根本不可能,也助長黑店,不過我是在街外聽到一種細小的悲嗚,下意識走進去,之後見到牠。
Winnie 2009-10-5 11:57:13 AM
15# hamstertroy

我是怕狗狗吠叫令鼠鼠不安。
Winnie 2009-10-5 11:59:50 AM
16# matilda

請考慮清楚是否會照顧狗狗終老。
黑布娃娃 2009-10-5 01:45:01 PM
其實我都想養嫁~我呢幾日都有上網睇點養狗~
但我住公屋~我只可偷偷養~(我果邊有好多人都有養~)
crystal_xd 2009-10-5 04:22:08 PM
唔好比住公屋的,
比人發現會拎隻狗狗去人道,
我都係建議樓主自己養返,
不如樓主你考慮下自己養啦,
鼠鼠同狗狗冇接觸就ok嫁啦,
吠唔吠呢d野都係睇你點教,
同埋狗狗吠我覺得鼠鼠都唔驚的,
網上面好多狗販等衰人,
會領養佢之後拎去賣比人,
你同狗狗相遇都係一種緣份,
你養返佢啦~
Winnie 2009-10-5 05:01:36 PM
21# 黑布娃娃

Sorry,多人養並不等於可以,如果萬一不幸地有人投訴,那便害了狗狗。
Winnie 2009-10-5 05:15:56 PM
22# crystal_xd

我也看定情況再下定論,因為昨天突擊該店看狗狗,真的很黑,正在考慮是否暫住寵物酒店較好。

因為之前書本有寫,倉鼠受驚會影響壽命,所以有倉鼠賣的店不會賣貓和狗。

我當然也想自己養啦!那麼多隻被打,我只感到(還要在店外)牠向我求助。不過我怕最終影響鼠鼠,也害了狗狗,所以才物色有否更好的新主人。
乂穎乂 2009-10-5 09:02:15 PM
有冇相呀?
我fd想養
驚佢太大隻
wesky 2009-10-5 10:31:53 PM
個人覺得影響唔係太大, 只要離狗遠少少就 OK
自己養, 你會愛鍚佢一世; 搵人領養, 好難確保對方對佢好唔好
一隻狗有十幾歲命, 希望有意領養的要想清楚, 不要一時衝動
Winnie 2009-10-5 10:47:09 PM
拍了張照片,可是怎樣post出來呢?
Winnie 2009-10-5 10:54:40 PM
25# 乂穎乂

1.你朋友住什麼類型屋?
2.你朋友夠18歲沒?因我要求要簽絕育同意書。如未夠18歲,需由其家長(朋友不可)簽署。
3.現在是狗BB,好細隻,摩天使到成年的話,大約一呎(書本寫的)。
4.相稍後出。
kkkwan 2009-10-5 11:17:41 PM
你好,我姨媽想養
之前都問過朋友打算領養,不過都已經俾左人
我姨媽和一位朋友一起住,她們都好愛小動物
她住在居屋,只要是小型的都可以養
請PM我問詳情,謝謝
TinG 2009-10-5 11:20:04 PM
但我覺得, 如果你個 friend 唔知一只小型狗大左有幾大,
睇怕認識都吾叫深..
何況依只特殊的狗BB?
如果唔小心慯害到你同你朋友, 請見諒.
LUI1031 2009-10-5 11:44:47 PM
首先 等我講下我家既狗狗係點同鼠鼠一齊相處
正確黎講-----佢地係唔可以有任何接觸
一,鼠鼠好易俾狗狗嚇到
二,一有人係門口or禁鐘,狗狗大多本能反應係吠,係會喓到鼠鼠
你試諗下狗狗一吠既聲都唔細
三,比較上,係會有種有d唔'慧'生

如果你真係要養番佢,你一定一定要分開遠d
以我家為例子,我係俾左成個living rm size俾狗狗(1隻小型狗)
鼠籠係我間房個d空心櫃到*一定要放到好高既位置,不近門口,不近窗,不近冷氣位但又唔可以痴住d lighting位
最好日頭要有d 微光 (聽下去,好似好多野做,但其實都係為佢地好)
同埋狗狗係入唔到房既<<緊記!

點解要放咁高係因為你放低時 佢又好奇走埋去 到時真係又用爪搞你個籠又點
鼠鼠伸左隻腳出黎,一唔小心,狗狗又唔知係咩就咬埋下去 (我上網睇人講過)

ps*因為狗狗對識旭又細既野 既好奇心係好大好大! 佢以為係toys! 試諗下,
如果走鼠,又俾狗狗見到既會點?
至於佢日常個d,佢而家得2months大!唔好帶佢出街!佢仲細
食既係要浸開水(人飲個d-微暖)幼犬糧(一定!因為照我諗佢應該而家係得小小牙仔)

有野可以問我!其實我係有意領養狗狗既,不過如果你自己養番就最好快d拎番屋企
(你放個到一日,都唔知d人點對佢同埋個到係好多菌!!!!!!!)
你有事都可以pm我! 我樂意解答你!

快速發帖