今日在旺角無良寵物店(出名黑店),聽到一隻摩天使求救的叫聲,使得我走進去,之後見到店員的反應&態度,我也不想在此多說,(因很長篇,當時也不只我說,而內容也與領養無關。)不只一隻這樣,而是很多隻,但那隻摩天使不斷向我求救,我借故要看,但之後店員放回去,摩天使立即被另一隻咬,尾巴就快扯斷,店員見到也不阻止,掉頭就走,我便立即問:買了之後是否把牠隔離?她說:當然,已經是客人的了。我便立即說:我買了牠!但我要遲些取是否可以(因為我一直也沒想過養狗,因家中有倉鼠)?她說沒問題便打算立即開單,我便叫她先把「我的」摩天使取出來,(因不想牠再被打和咬!)她取出來時還對牠說:姐姐見你被打心痛呀!我一抱狗狗,牠便4隻手摟著我不放,震晒。我心想:你明明見到也不教一下另一隻或阻止,難怪這店被稱黑店,就算狗狗沒生病,也被打傷啦!
1)幸好摩天使在台灣入口,有出入口証明(我已對過資料),2009年9月29日入境,店員說昨天才到舖,健康(如不健康就不能入口)
2)是男仔,說是2個多月
3)有晶片、已打一針
4)未絕育(我要求領養者必須帶摩天使絕育,因此必須有住址証明、接受一次家訪和簽一份絕育同意書,放心絕育費由我出。)
5)未知是否能和小孩相處,不過在我手上很乖,沒吠過,只發出細小的回應(但牠沒理店員,因此我不知牠是否每個人也親親),會反轉讓我摸牠肚子。
6)請留言或PM
7)不用錢、不用任何費用。

P.S.因為狗仔還在籠物店,沒有相,請見諒。
LUI1031 2009-10-5 11:48:59 PM
樓主,另帶一提!
領養者一定要18歲!一定要住私人樓!
最好可以家訪,家中原本有狗,都可以先俾暫主人帶番去相處
相處不來可以再找新主人!
TinG 2009-10-6 12:03:12 AM
呀 lui 你上番黎又可以要佢太好喇 ..
希望各位都順順利利!
LUI1031 2009-10-6 12:08:44 AM
TING,邊係呢!都係你叫我上黎俾cm jie
有需要,我幫到既都一定會幫!
不過樓主係點決定,俾定唔俾,俾邊個都好,我地都應該respect同幫手!
儀Jaiii` 2009-10-6 12:12:40 AM
我男朋友有意`佢唔係住公屋的~~
滿18歲~你覺得合既話請PM;D
TinG 2009-10-6 12:12:44 AM
34# LUI1031

如果我早一日 call 到你, 咁仲好 xd
可惜你係自修室 =.=
希望佢有頭好住家啦 ^^
LUI1031 2009-10-6 12:19:57 AM
TING, 唔緊要
最緊要係搵到個好人家住,樓主要好好物色人選啊!
hh0 2009-10-6 10:43:07 AM
大家都好有心帮狗仔找新主人
可惜我住私人樓唔淮養狗~
但支持winnie你自己養番就最好
係你同狗仔有緣
亦相信同鼠鼠係可以 一齊相處既
只要好好安排
kkkwan 2009-10-6 02:25:30 PM
我覺得唔一定係住私人樓先可以養既~
只要唔係住公屋而屋苑可以養的話就可以了~
因為好多時其實私人樓都唔可以養~
請唔好介意我咁講,我都係實話實說
乂穎乂 2009-10-6 06:30:35 PM
我朋友住康城架
仲有個狗公園:078:
Winnie 2009-10-6 06:52:01 PM

31# LUI1031

首先見你的發言,相信已有一定的鼠狗相處之道。

我今日致電說提早接狗狗,準備安排看獸醫,店員說狗狗已在老闆家,而幫我跟開的職員剛不在,稍後覆我,之後她回電說老闆見牠便便有寄生蟲,現在正杜蟲中,最好星期尾才接牠走,如果我堅持要接走也可,但怕有誤會,因怕我看完獸醫說有蟲追究,我便說好番健康我才接走。

所以我現在決定先這樣做:
1.她說沒事後即接回家,
2.在我家一星期後去大圍body check
3.帶回 DSC02590.JPG [localimg=113,150]2[/localimg]店打第2針
4.帶回家再待一星期再去大圍body check

因為我也怕狗狗有事,表面看不出,之後傳染到其他狗狗,我確保了BB健康沒事才給新主人,當然也希望這段時間看看鼠狗一起生活的情況。

你可以pm我留電話和方便聯絡的時間嗎?稍後有不懂能直接問你一些鼠狗的問題。謝謝!

BB的牙我之前check過,真的很細和有些未長出,所以也問過如何食乾糧的問題。

已有相。[localimg=113,150]2[/localimg][localimg=180,135]3[/localimg][localimg=113,150]4[/localimg]

Winnie 2009-10-6 06:54:17 PM
35# 儀Jaiii`

不是住公屋,那他是住?
Winnie 2009-10-6 06:56:15 PM
38# hh0

我會接狗狗回來觀察健康,也看看鼠狗相處如何。
Winnie 2009-10-6 07:02:57 PM
39# kkkwan

你的說法正確,除所有公屋不准養狗,其他屋苑會看大廈公契有否列明是否不准養狗才知道,所以我要家訪。
SIU童 2009-10-6 08:05:18 PM
間野真係冇血性嫁!!!見到狗俾另一d狗咬仲要唔理佢~~~係邊間???我以後都唔去個間
黑布娃娃 2009-10-6 09:59:20 PM
我認得,就係呢隻狗~都幾可愛嫁佢~好乖的^^(我見過店員拎佢出黎!_

快速發帖